Unikátní geolokační data. Analýza mobility populace umožní cíleně zlepšovat dostupnost i služby veřejné správy

Kdy z Prahy během chvíle zmizí čtvrt milionu lidí, kdy počet obyvatel Špindlerova Mlýna několikanásobně vzroste, k čemu nám takové informace jsou a jak lze ve veřejné správě využít zjištění, mezi kterými obcemi lidé nejvíc cestují? I to ukazuje analýza Ministerstva vnitra (MV) na základě geolokačních dat. 

MV dnes, 5. prosince 2023, představilo analýzu geolokačních dat. Data představují unikátní model mobility populace na úrovni jednotlivých obcí, ale také např. ukazují skutečně reálný počet osob v obcích v konkrétní den i hodinu. Analýza dat mimo jiné umožní přesně lokalizovat veřejné služby, budovat kapacity dopravní a technické infrastruktury nebo změny v oblasti plánování.

Základní informace o datech, včetně možností jejich využití a nejzajímavějších čísel a příkladů, které analýza ukázala, najdete v přiloženém souboru. Další zajímavá čísla najdete i v přiložené prezentaci.

Data mají široké využití napříč celou veřejnou správou a MV je subjektům veřejné správy poskytuje zdarma. Lze je využít např. pro přesné rozložení služeb a umístění úřadů, plánování dostatečné kapacity škol, pro tvorbu územních plánů, dopravní plánování i pro krizové řízení. MV bude např. prosazovat, aby úřady byly umístěny tam, kde se dle získaných dat lidé přirozeně koncentrují.

Mezi zajímavá zjištění patří např. skutečnost, že v Praze reálně žije cca o 200 tisíc víc rezidentů, než ukazují oficiální statistiky ČSÚ, zatímco ve větších městech Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje je počet rezidentů menší, než udávají oficiálně statistiky. Data také ukázala, že v některých centrech cestovního ruchu je o víkendu několikanásobně větší počet obyvatel než ve všední dny i skutečnost, že lidé v Česku nejčastěji dojíždí z Kladna do Prahy.

10 mil. SIM
Jde o data všech tři provozovatelů mobilních sítí zaznamenaných ve čtyřech měřeních mezi roky 2021 a 2023, která využila 10,3 mil. SIM karet vložených do mobilních telefonů. Data vycházejí z údajů o pobytu SIM karet a ukazují, u kterého vysílače se v které době vyskytují. MV je nakoupilo v rámci veřejné zakázky hrazené z Norských fondů. 

Data mimo jiné obsahují údaje o počtu obyvatel obce, kolik jich z obce a jak často vyjíždí, zda mají druhé bydliště, mezi kterými obcemi obyvatelé nejčastěji cestují atd. Údaje jsou anonymizované a neztotožnitelné s jakoukoli osobou. Data navíc nepředstavují aktuálně přesnou situaci, ale průměr z doby měření. Nehrozí tak jejich zneužití.


Klára Dlubalová
odbor komunikace Ministerstva vnitra

Související dokumenty


Zdroj datwww.mvcr.cz
Originálmvcr.cz/clanek/unikatni-geolokacni-data-analyza-mobility-populace-umozni-cilene-zlepsovat-dostupnost...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V