27. Kongres Světové poštovní unie

Publikováno:
31.8.2021
Autor:
71010

V pátek 27. srpna 2021 skončil v Abidjanu 27. Kongres Světové poštovní unie


Kongres SPU logo Ve dnech 9. – 27. srpna 2021 se v Abidjanu (Pobřeží slonoviny) konal 27. Kongres Světové poštovní unie (SPU).

Kongres je nejvyšším orgánem této celosvětové vládní organizace zařazené do systému mezinárodních organizací OSN. Schází se každé čtyři roky, aby projednal zejména změny Akt SPU, která jsou svým charakterem multilaterálními mezinárodními smlouvami na jejichž základě je zajišťován mezinárodní poštovní styk mezi 192 členskými zeměmi SPU.

Jednání Kongresu, který se měl původně konat již v srpnu 2020, bylo vzhledem k složité pandemické situaci o jeden rok odloženo. Nicméně i s ohledem na přetrvávající pandemii byl Kongres poprvé v jeho historii organizován jako tzv. hybridní, tj. vedle fyzické účasti delegátů přímo v Abidjanu se více než 1 000 zástupců členských zemí zúčastnilo jednání v online režimu. Touto formou na jednání aktivně participovali i zástupci sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu. V delegaci ČR pak byli i zástupci Ministerstva zahraničních věcí, Českého telekomunikačního úřadu a České pošty, s. p.

Kongres projednal a schválil více než 200 změn Akt SPU zaměřených zejména na rozšíření a zlepšení kvality a spolehlivosti mezinárodních poštovních služeb. Po diskusi, která proběhla na Ministerské konferenci, pak schválil tzv. Abidjanskou poštovní strategii na roky 2022–2025. Tento základní dokument definuje čtyři hlavní programové cíle spočívající:

  • v garanci volného pohybu poštovních zásilek v rámci jednotného celosvětového poštovního trhu;
  • v zajištění spolupráce mezi hlavními hráči na poštovním trhu;
  • v posílení efektivní technologické spolupráce a
  • v zajištění měnících se zákaznických potřeb.

Kongres SPU Velkou pozornost pak Kongres věnoval také diskusi o otevírání SPU dalším hráčům působícím na trhu poštovních služeb.  V této souvislosti byl schválen postupný proces, jehož prvním krokem je rozšíření kompetencí tzv. Poradního výboru, tj. orgánu, který umožňuje zapojení subjektů z širokého poštovního sektoru. Konečné řešení by pak mělo být přijato na mimořádném Kongresu, který by se měl konat v roce 2023.

Vzhledem ke končícím mandátům generálního ředitele Mezinárodního úřadu SPU a jeho náměstka, proběhly na Kongresu rovněž volby na tyto posty. Generálním ředitelem byl zvolen pan Masahiko Metoki (Japonsko) a jeho náměstkem pan Marjan Osvald (Slovinsko). Pouze fyzicky přítomní členové delegací pak volili i členské země do dvou stálých orgánů SPU, tj. Administrativní rady a Rady poštovního provozu.  Za Českou republiku při uvedených volbách hlasovala zástupkyně vedoucího delegace ČR náměstka ministra průmyslu a obchodu pana Petra Očka předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu paní Hana Továrková, Kongres SPU - podpis která vzhledem k tomu, že se zástupci řady zemí jednání osobně nezúčastnili, při volbách zastupovala z jejího pověření i Moldavskou republiku.  Paní Továrková pak na základě zmocnění, které jí udělili prezident republiky a předseda vlády, na závěr jednání jménem ČR podepsala Kongresem projednaná a schválená Akta SPU.

28. Kongres se bude konat v roce 2025 v Dubaji.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/postovni-sluzby/27--kongres-svetove-postovni-unie--263113
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.