Úvodní stránka

Publikováno:
6.12.2021
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

V rámci projektu Společné kontrolní akce 2020 (CASP2020) byla realizována společná horizontální aktivita zaměřená na problematika stahování výrobků z oběhu a na zvýšení účinnosti tohoto procesu. Výstupem je příručka ke zvýšení účinnosti stahování nebezpečných výrobků z oběhu a návrh oznámení o jejich stažení z oběhu.


V souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES ze dne 3. prosince 2001 o obecné bezpečnosti výrobků a zákonem č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, jsou hospodářské subjekty povinny v případě, že výrobek, který uvedly na trh, představuje vážné riziko, informovat o této skutečnosti spotřebitele a stáhnout takový výrobek z oběhu.

Stahování nebezpečných výrobků z oběhu je důležitým opatřením, které může být posledním opatřením k zajištění bezpečnosti spotřebitelů. Samotné stahování výrobků z oběhu je složitým procesem, který vyžaduje, aby hospodářské subjekty měly dopředu nastavené procesy umožňující stažení nebezpečných výrobků z oběhu a zajištění komunikace se spotřebiteli. K hlavním výzvám z hlediska účinnosti stahování výrobků z oběhu patří oslovení spotřebitelů a zvýšení míry jejich odezvy na oznámení o výskytu nebezpečného výrobku v oběhu.

Problematika stahování nebezpečných výrobků z oběhu byla diskutována v rámci horizontální aktivity CASP2020 Recall Effectiveness. Do této aktivity byly zapojeny orgány dozoru z Belgie, České republiky, Finska, Lotyšska, Malty, Norska a Islandu. Účastníci si vyměňovali zkušenosti týkající se stahování nebezpečných výrobků z oběhu, informovali se o nastavených postupech a diskutovali možnosti zvýšení účinnosti tohoto procesu. Výstupem této horizontální aktivity je vypracování infografiky, příručky ke stahování výrobků z oběhu a registraci a obecná šablona pro oznámení o stažení nebezpečného výrobku z oběhu:

  • Příručka pro stažení výrobku z oběhu od A do Z obsahuje vedle informací a poznatků o stahování nebezpečných výrobků z oběhu rovněž praktické rady a osvědčené postupy, které mohou být využity jak orgány dozoru, tak i hospodářskými subjekty.
  • Šablona pro stažení výrobků z oběhu byla vypracována jako vzor pro oznámení výskytu nebezpečného výrobku na trhu a obsahuje nezbytné informace, které by měly být odpovědným hospodářským subjektem sděleny spotřebitelům ve vztahu k nebezpečnému výrobku, který je stahován z oběhu. Šablonu lze snadno využít pro oznamování na sociální sítích. Šablona je interaktivní a v případě jejího využití stačí do šablony doplnit relevantní informace.
  • Infografika ke stahování výrobků z oběhu byla zpracována za účelem jasného a stručného informování spotřebitelů a jejich motivace k účasti v procesu stahování nebezpečných výrobků z oběhu.

Další informace k této aktivitě jsou na webové stránce: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/casp2020HorizontalActivities#chapter3.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/bezpecnost-vyrobku/spolecne-kontrolni-akce-2020/-spolecna-kontrolni-a...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.