Úvodní stránka

Publikováno:
16.9.2021
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

V rámci projektu Společné kontrolní akce 2020 (CASP2020) byla z podnětu Evropské komise v období červenec 2020 – červenec 2021 realizována společná kontrolní akce zaměřená na kontrolu vybraných druhů osobních ochranných prostředků a přípravků     na dezinfekci rukou (CASP Corona2020).


V průběhu července 2020 - července 2021 byla z podnětu Evropské komise v rámci projektu Společné kontrolní akce 2020 (Coordinated Activities on Safety of Products – CASP2020) realizována společná kontrolní akce zaměřená na kontrolu vybraných druhů osobních ochranných prostředků a přípravků na dezinfekci rukou.  

Od začátku roku 2020 se v důsledku šíření onemocnění COVID-19 enormně zvýšila poptávka po osobních ochranných prostředcích a dezinfekčních přípravcích. Pandemie vedla k významnému nárůstu počtu dodavatelů osobních ochranných prostředků a dezinfekčních přípravků a ke změně nákupních možností, což zvýšilo pravděpodobnost nákupu výrobků, které mohly ohrozit zdraví spotřebitele. Proto EK rozhodla o realizaci společné kontrolní akce napříč EU s cílem zmapovat situaci v oblasti bezpečnosti vybraných druhů osobních ochranných prostředků (respirátory, jednorázové rukavice) a čistících a dezinfekčních přípravků na ruce.  

Cílem společné kontrolní akce CASP Corona2020 bylo ověření, zda vybrané výrobky nabízené na trhu EU splňují požadavky na ochranu zdraví a bezpečnost spotřebitele. V rámci této společné kontrolní akce byly výrobky odebrané zúčastněnými orgány dozoru koordinovaně testovány v akreditované laboratoři a společně byla posuzována rizika u testovaných výrobků. Do této společné kontrolní akce se zapojilo 31 národních, regionálních a místních orgánů dozoru z 22 zemí EU a Evropského hospodářského prostoru (EHP). Za Českou republiku se do projektu zapojila Česká obchodní inspekce.

Celkem bylo odebráno a testováno 139 výrobků, z toho bylo 74 respirátorů, 26 jednorázových rukavic a 39 přípravků na dezinfekci rukou.

Kontrola respirátorů

Kontroly byly zaměřeny na celkovou těsnost respirátorů a průnik částic filtrem a na ověřování označení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích. Celkem bylo odebráno 74 vzorků respirátorů (z toho 22 výrobků bylo zakoupeno online). Na základě provedených testů bylo 63 testovaných respirátorů (85 %) hodnoceno jako nevyhovujících stanoveným požadavkům. Všechny tři výrobky odebrané ČOI byly hodnoceny jako nevyhovující stanoveným požadavkům.

Řada respirátorů měla nedostatečné označení, takže spotřebitelé si nemohli být jisti, že si vybrali vhodný schválený respirátor. Nejrozšířenějším problémem byla absence správných informací, jako je označení CE a odpovídající číslo oznámeného subjektu.

Vyskytl se vysoký podíl případů, kdy respirátor neodpovídal tvaru obličeje uživatele. To znamená, že velikost respirátoru a jeho design nebyly vhodné pro proporce obličeje pro rozsáhlou populaci dospělých uživatelů v rámci Evropské unie.

Během testů celkové netěsnosti směrem dovnitř byly zjištěny velké odchylky od požadované hodnoty celkového maximálního přípustného průniku vnějšího vzduchu pro požadovanou úroveň ochrany (FFP1, FFP2, FFP3). Mnoho výrobků nezajistilo dostatečné přizpůsobení tvaru obličeje, což přímo vedlo k nedostatečné ochraně před vnějším filtrovaným vzduchem přicházejícím do styku s dýchacím ústrojím uživatele.

Na základě provedené společné kontrolní akce lze spotřebitelům doporučit, aby:

  • při nákupu respirátorů kontrolovali, zda je na obalu a na samotném výrobku uvedeno označení CE, a dále by měli na výrobku najít čtyřmístný kód oznámeného subjektu,
  • se ujistili, že respirátor zcela zakrývá nos a ústa a drží pevně pod bradou. Kolem horního okraje má mít zpevnění k zabránění úniku vzduchu přes vrchní část respirátoru,
  • nekupovali roušky, které jsou vyrobeny z neprodyšné tkaniny.

Jednorázové rukavice

Kontroly byly zaměřeny na odolnost jednorázových rukavic (osobních ochranných prostředků) proti pronikání vody, jejich neškodnost, trvanlivost, pronikání chemikálií, pronikání a ochranu proti virům, na označování a na kontrolu informací poskytnutých výrobcem. Do této části projektu se zapojilo 9 orgánů dozoru z 9 členských států EU. Česká republika nebyla zastoupena. Celkem bylo odebráno 26 vzorků výrobků, z toho 3 výrobky byly zakoupeny online. Z tohoto počtu nevyhovělo stanoveným požadavkům 15 výrobků (57,7 %).

Některé jednorázové rukavice byly neodpovídajícím způsobem označeny značkou CE bez čísla oznámeného subjektu nebo měly matoucí označení, což vedlo spotřebitele k přesvědčení, že výrobky jsou zdravotnickými prostředky nebo osobními ochrannými prostředky. Hlavní problém s bezpečností a ochranou se týkal situací, kdy se spotřebitelé mohli dostat do kontaktu s nebezpečnými chemickými látkami, zejména kyselinami nebo zásadami.

Na základě provedené společné kontrolní akce lze spotřebitelům doporučit, aby:

  • vždy zkontrolovali, zda je výrobek označen označením CE, po němž následuje čtyřmístný číselný kód oznámeného subjektu,
  • se při nošení rukavic vyhýbali styku s dezinfekčními prostředky, protože ty mohou ohrozit vlastnosti materiálu, ze kterého jsou vyrobeny,
  • zkontrolovali dobu použitelnosti (datum exspirace) výrobku a kupovali pouze takové ochranné rukavice, na jejichž obalu je uveden název a úplná adresa výrobce nebo jeho zplnomocněného zástupce.

Čistící a dezinfekční přípravky na ruce

Kontroly byly zaměřeny na označování a testování na přítomnost nepovolených chemických látek a na minimální obsah povolené dezinfekční složky. Do této části projektu se zapojilo 12 orgánů dozoru z 11 členských států EU. Česká republika nebyla zastoupena. Celkem bylo odebráno 39 vzorků výrobků, z toho 3 výrobky byly zakoupeny online. Z tohoto počtu nevyhovělo stanoveným požadavkům 15 výrobků (57,7 %).

Některé čisticí a dezinfekční prostředky na ruce byly označeny zavádějícím způsobem, kdy byl naznačován jejich dezinfekční nebo antibakteriální účinek, který nebyl laboratorními testy potvrzen. Další problém představovala nízká koncentrace deklarované účinné látky. Dezinfekční prostředky na ruce prodávané jako kosmetické prostředky a inzerované jako antibakteriální nebo antivirové přípravky nebyly schopny zajistit obě funkce současně.

Na základě provedené společné kontrolní akce lze spotřebitelům doporučit, aby:

  • z dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu vybíraly ty, které obsahují nejméně 70 % alkoholu,
  • se vyhýbali výrobkům, které nejsou opatřeny žádným návodem k bezpečnému použití, varováním či piktogramy.

Spotřebitelé by si měli být vědomi toho, že dezinfekční prostředky, které jsou rovněž určeny pro péči o pokožku, jsou nevhodné. Dezinfekční prostředky na ruce odstraňují bakterie a viry obsaženým koncentrovaným alkoholem, a proto nemohou být zároveň určeny k péči o kůži.

Další informace k projektu jsou k dispozici na webové stránce EK: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/casp2020Corona.

K dispozici je rovněž krátké video stručně shrnující výsledky této společné kontrolní akce: https://ec.europa.eu/safety/consumers/consumers_safety_gate/casp/videos/CASP_2020_corona_en.mp4.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/bezpecnost-vyrobku/spolecne-kontrolni-akce-2020/spolecna-kontrolni-ak...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.