Úvodní stránka

Publikováno:
13.1.2022
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

V rámci projektu Společné kontrolní akce 2020 (CASP2020) byla na základě výběru orgánů dozoru členských států EU ve spolupráci s Evropskou komisí v období leden 2020–červenec 2021 realizována společná kontrolní akce zaměřená na kontrolu bezpečnosti vybraných typů malých elektrických varných spotřebičů.


V rámci projektu Společné kontrolní akce 2020 (Coordinated Activities on Safety of Products – CASP2020) byla realizována společná kontrolní akce orgánů dozoru členských států EU zaměřená na kontrolu bezpečnosti malých kuchyňských varných spotřebičů. Na trhu je velké množství výrobků spadajících do této kategorie, které jsou každodenně spotřebiteli používány, a to napříč všemi věkovými skupinami včetně zranitelných skupin spotřebitelů (jako jsou děti nebo senioři). Tyto přístroje obsahují nejméně jednu část, která se zahřívá na vysokou teplotu. Pokud jsou výrobky špatně navrženy nebo dojde-li k chybě ve výrobě takových výrobků, přístroje mohou způsobit popáleniny nebo elektrický šok nebo mohou vést až ke vznícení a vzniku požáru.

Vzhledem k široké škále tohoto typu spotřebičů na trhu se zúčastněné orgány dozoru soustředily na mini trouby, fritézy, kontaktní grily nebo vaflovače a toastery.

Do této společné kontrolní akce se zapojilo 10 národních orgánů dozoru z 9 členských států EU (Německo 2x, Rakousko, Česká republika, Dánsko, Finsko, Švédsko, Chorvatsko, Kypr. Malta). Za Českou republiku se do této aktivity zapojila Česká obchodní inspekce.

Celkem bylo odebráno 89 výrobků, z toho bylo 30 mini trub, 20 fritéz, 20 kontaktních grilů nebo vaflovačů a 19 toasterů. 48 vzorků bylo zakoupeno v e-shopech, 41 pocházelo z kamenných obchodů. Česká obchodí inspekce odebrala celkem 9 výrobků, z toho byly 3 mini trouby a dále po 2 fritézy, toastery a vaflovače/kontaktní grily.

Všechny výrobky byly testovány v akreditované laboratoři za stejných podmínek a podle stejného testovacího plánu. Testování probíhalo v souladu s následujícími normami:

  • EN 603352-9:2003 + A1:2004 + A2:2006 +A12:2007 + A13:2010 Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely – Bezpečnost – Část 29: Zvláštní požadavky na grily, opékače topinek a podobné přenosné spotřebiče pro vaření
  • EN 603352-13:2010 + A11:2012 + A1:2019 Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely – Bezpečnost – Část 213: Zvláštní požadavky na ponorné smažiče, smažicí pánve a podobné spotřebiče

Z výsledků testů vyplynulo, že 39 výrobků (38 %) nevyhovělo alespoň jednomu z testovaných kritérií. Více než polovina výrobků (56 %) nesplnila požadavky na označování a požadavky na instrukce. Toto představuje problém, protože spotřebitel musí mít k dispozici jasné instrukce k bezpečnému používání spotřebiče. Nejvyšší podíl nevyhovujících výrobků byl v kategorii mini trub (19 výrobků). V případě výrobků odebraných ČOI byly pouze dva výrobky hodnoceny jako vyhovující.

Na základě provedené společné kontrolní akce lze spotřebitelům doporučit, aby:

  • si pozorně přečetli všechna označení a vždy se řídili návodem k použití,
  • používali výrobek pouze k určenému účelu,  
  • při zakoupení vadného výrobku oznámili tuto skutečnost příslušnému orgánu dozoru.  

Na základě provedené společné kontrolní akce lze hospodářským subjektům doporučit, aby:

  • se ujistily, že všechny výrobky vyhovují požadavkům stanoveným právními předpisy pro bezpečnost výrobků,
  • vždy uváděly jasné a jednoduché pokyny a bezpečnostní informace v úředním jazyku státu, kde se výrobky používají,   
  • v případě zjištění, že některý z výrobků nevyhovuje požadavkům příslušných právních předpisů, informovaly příslušný orgán dozoru prostřednictvím portálu Business Gateway.

Další informace k projektu jsou k dispozici na webové stránce EK: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/casp2020SmallKitchen. Na této webové stránce je k dispozici rovněž krátké video se stručnými doporučeními pro spotřebitele.

Přílohy:

  • závěrečná zpráva k projektu CASP2020 – malé kuchyňské varné spotřebiče včetně přílohy
  • infopřehled pro spotřebitele
  • infopřehled pro hospodářské subjekty


Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/bezpecnost-vyrobku/spolecne-kontrolni-akce-2020/spolecna-kontrolni-ak...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.