Úvodní stránka

Publikováno:
7.1.2022
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

V rámci projektu Společné kontrolní akce 2020 (CASP2020) byla na základě výběru orgánů dozoru členských států EU ve spolupráci s Evropskou komisí v období leden 2020–červenec 2021 realizována společná kontrolní akce zaměřená na kontrolu obsahu nitrosaminů ve vybraných druzích hraček.


Coordinated Activity on Safety of Products CASP2020 – Nitrosamines in Toys V rámci projektu Společné kontrolní akce 2020 (Coordinated Activities on Safety of Products – CASP2020) byla realizována společná kontrolní akce orgánů dozoru členských států EU zaměřená na kontrolu obsahu nitrosaminů u vybraných druhů hraček.

Cílem této společné kontrolní akce bylo ověření, zda hračky nabízené na trhu EU splňují požadavky na chemickou bezpečnost, pokud jde o obsah nitrosaminů a nitrosovatelných látek. Vzhledem k velkému počtu různých druhů hraček zúčastněné orgány dozoru vybraly tři druhy hraček – nafukovací balonky, pískací hračky a prstové barvy, u nichž je největší pravděpodobnost přítomnosti nitrosaminů a nitrosovatelných látek.

Nitrosaminy a nitrosovatelné látky jsou látky karcinogenní. Latex může způsobit závažné alergické reakce, a proto by nafukovací balónky vyrobené z latexu přírodního kaučuku měly nést patřičná označení a varování. Kromě chemické bezpečnosti bylo ověřováno, zda jsou splněny požadavky na označování těchto výrobků. Dalším rizikem je to, že malé děti, nejsou-li pod dohledem dospělé osoby, se mohou plastovými obaly, kaučukovými součástmi nebo prasklými balónky zalknout nebo udusit.

V rámci této společné kontrolní akce byly výrobky odebrané zúčastněnými orgány dozoru koordinovaně testovány v akreditované laboratoři a společně byla posuzována rizika u testovaných výrobků. Testování bylo provedeno podle požadavků harmonizované normy EN 71-12:2013 jak na obsah N-nitrosaminů, tak i N-nitrosovatelných látek.

Do této společné kontrolní akce se zapojilo 11 národních orgánů dozoru z 11 členských států EU (Německo, Francie, Švédsko, Rakousko, Česká republika, Chorvatsko, Bulharsko, Španělsko, Kypr, Malta) a států Evropského hospodářského prostoru (Island). Za Českou republiku se do projektu zapojila Česká obchodní inspekce.

Celkem bylo odebráno a testováno 220 výrobků, z toho bylo 65 pískacích hraček, 82 nafukovacích balonků a 73 prstových barev. Většina vzorků výrobků (179) byla odebrána v kamenných obchodech. ČOI odebrala po 7 vzorcích nafukovacích balonků a pískacích hraček a 6 vzorků prstových barev.

Provedené laboratorní testy ukázaly, že celkem 32 (14 %) testovaných výrobků překročilo mezní hodnoty stanovené v normě EN 71-12:2013 pro nitrosaminy a nitrosovatelné látky. Dva výrobky vykázaly výsledky, které ve třech provedených zkouškách nebyly homogenní. Pokud jde o jednotlivé druhy výrobků, v případě nafukovacích balonků nevyhovělo 29 % testovaných vzorků, 9 % prstových barev a 3 % pískacích hraček. Pouze 53 (24 %) vzorků vyhovělo požadavkům na označování a varování – 83 % prstových barev, 74 % nafukovacích balonků, 71 % pískacích hraček. Při srovnání výrobků zakoupených online a v kamenných obchodech výrazně větší podíl výrobků zakoupených online (88 %) nesplnil požadavky na označování a uvedení odpovídajících varování.

Pokud jde o výrobky odebrané na českém trhu, jako nevyhovující stanoveným požadavkům na uvádění na trh bylo vyhodnoceno všech 6 vzorků prstových barev a po 5 vzorcích pískacích hraček a nafukovacích balonků.

Na základě provedené společné kontrolní akce lze spotřebitelům doporučit, aby:

  • se seznámili s uvedenými varováními,
  • nenechávali děti hrát si bez dozoru,
  • při zakoupení vadného výrobku oznámili tuto skutečnost příslušnému orgánu dozoru.  

Na základě provedené společné kontrolní akce lze hospodářským subjektům doporučit, aby:

  • se ujistily, že všechny hračky vyhovují požadavkům stanoveným právními předpisy pro bezpečnost výrobků,
  • se ujistily, že označení je srozumitelné a varování jsou viditelná,
  • v případě zjištění, že některý z výrobků nevyhovuje požadavkům příslušných právních předpisů, informovaly příslušný orgán dozoru prostřednictvím portálu Business Gateway.

Další informace k projektu jsou k dispozici na webové stránce EK: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/casp2020NitrosaminesArticles. Na této webové stránce je k dispozici rovněž krátké video se stručnými doporučeními pro spotřebitele.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/bezpecnost-vyrobku/spolecne-kontrolni-akce-2020/spolecna-kontrolni-ak...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.