Úvodní stránka

Publikováno:
15.9.2023
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

V rámci projektu Společné kontrolní akce 2022 (CASP2022) byla v období ledna 2022 až června 2023 realizována společná kontrolní akce zaměřená na kontrolu bezpečnosti cestovních adaptérů.


V rámci projektu Společné kontrolní akce 2022 (Coordinated Activities on Safety of Products – CASP2022) byla realizována společná kontrolní akce orgánů dozoru členských států EU zaměřená na kontrolu bezpečnosti cestovních adaptérů. Zúčastněné orgány dozoru se rozhodly zaměřit se na jednoduché a univerzální cestovní adaptéry.

Do této společné kontrolní akce se zapojilo 10 národních orgánů dozoru z 8 členských států EU (Kypr, Německo, Francie, Finsko, Irsko, Malta, Polsko, Švédsko).

Celkem bylo odebráno a testováno 73 výrobků, z toho bylo 37 jednoduchých a 36 univerzálních cestovních adaptérů. Vzorky výrobků byly odebrány jak v kamenných (84 %), tak i v internetových obchodech.

Testování výrobků probíhalo v souladu s následujícími normami:

  • IEC EN 60884-2-5:2017 Zástrčky a zásuvky pro domácnost a podobné účely – Test adaptérů,
  • IEC 60884-1:2002+A1:2006+A2:2013 Vidlice a zásuvky pro domovní a podobná použití – Část 1: Všeobecné požadavky.

Všech 73 vzorků výrobků bylo testováno v akreditované laboratoři a současně byla provedena kontrola označování výrobků. Na základě výsledků provedených testů bylo konstatováno, že 58 nevyhovělo alespoň jednomu ze základních bezpečnostních požadavků stanovených ve výše uvedených normách. Velká většina vzorků, které nevyhověly požadavkům, vykazovala vady související se způsobem jejich konstrukce. Nejzávažnější zjištěné problémy zahrnují:

  • přístupnost zástrček pod napětím,
  • neúčinná nebo chybějící ochrana,
  • přehřívání vnitřku adaptéru,
  • nedostatečné uzemnění.

Pozitivním zjištěním bylo, že testování zaměřené na detekci hořlavých materiálů ukázalo, že v žádném ze vzorků nebyly plastové díly, které by se mohly vznítit.

Při kontrolách bylo zjištěno, že 85 % vzorků nesplnilo požadavky. Nejčastějšími problémy v souvislosti s nesouladem byly: varování, označení a pokyny, které nebyly v úředním jazyce; nebylo k dispozici jednotné kontaktní místo a scházelo uvedení typu, šarže nebo sériového čísla. Cestovní adaptéry jsou určeny pouze pro dočasné použití a je důležité, aby spotřebitelé měli všechny potřebné informace o tom, jak cestovní adaptéry bezpečně používat. Spotřebitelé by měli být varováni, pokud adaptér umožňuje připojení spotřebiče určeného pro jedno napětí k elektrické síti jiné země, ale nepřevádí napětí. Žádný z testovaných cestovních adaptérů nebyl navržen pro převod napětí, ale některé z nich postrádaly požadované varování. Kromě toho některé výrobky postrádaly jakékoli údaje týkající se výrobce nebo dovozce.

Ve 13 případech bylo riziko hodnoceno jako vážné, v 5 případech jako vysoké, v 1 případě jako střední a v 11 případech se jednalo o riziko nízké. Ve všech 13 případech vážného rizika byly, nebo budou, výrobky oznámeny do Safety Gate a bylo, nebo bude, uloženo jejich stažení z oběhu.

Na základě provedené společné kontrolní akce lze spotřebitelům doporučit, aby:

  • kupovali cestovní adaptéry pouze u důvěryhodných prodejců,
  • si pozorně přečetli a dodržovali varování, označení a pokyny,
  • si v případě nákupu v Evropě zkontrolovali, zda je na cestovním adaptéru uvedeno jméno a fyzická adresa osoby se sídlem v Evropské unii,
  • zkontrolovali, zda je adaptér správně zapojen do zásuvky ve zdi a zda je spotřebič správně zapojen do adaptéru,
  • si byli vědomi toho, že cestovní adaptéry jsou určeny pouze pro dočasné použití, nepřetěžovali je a ujistili se, že síťové napájení odpovídá spotřebiči
  • nepoužívali poškozené cestovní adaptéry,
  • oznámili všechny problémy spojené s bezpečností výrobku, které se při jeho používání vyskytnou, a aby se informovali o případném stažení nebezpečných výrobků z trhu.

Na základě provedené společné kontrolní akce lze hospodářským subjektům doporučit, aby:

  • si zkontrolovaly, že výrobky odpovídají požadavkům příslušných právních předpisů (směrnice o nízkém napětí a směrnice o obecné bezpečnosti výrobků) a příslušným normám,
  • zajistily odpovídající testování výrobků,
  • se prodejci seznámili se svými dodavateli a ověřili si identitu dodavatelů, se kterými jednají,
  • pochopily důležitost varování, označení a pokynů. Existují zvláštní rizika spojená se špatným varováním, označením a pokyny, protože nesprávné použití jakéhokoli elektrického výrobku může vést ke zranění,
  • v případě zjištění, že některý z výrobků nevyhovuje požadavkům příslušných právních předpisů, informovaly příslušný orgán dozoru prostřednictvím portálu Business Gateway.

Další informace k projektu jsou k dispozici na webové stránce EK: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/casp2022TravelAdaptors.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/bezpecnost-vyrobku/spolecne-kontrolni-akce-2022/spolecna-kontrolni-ak...



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.