Úvodní stránka

Publikováno:
16.5.2023
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

Dne 28. 3. 2023 oznámil komisař pro spravedlnost a spotřebitele, pan Didier Reynders, podpis nového závazku online platforem v oblasti bezpečnosti výrobků. Tato iniciativa podporovaná Evropskou komisí navazuje na dobrovolný závazek podepsaný v roce 2018. 


V roce 2018 byl zástupci čtyř největších online platforem operujících na trhu EU (AliExpress, Amazon, eBay a Rakuten France) podepsán dokument Product Safety Pledge, kterým se signatáři dobrovolně zavázali k rychlejšímu odstraňování nebezpečných výrobků z online nabídky. Jedná se o dobrovolný systém spolupráce, který doplnil horizontální právní požadavky EU na bezpečnost výrobků. Tento mechanismus podporovaný Evropskou komisí prokázal, že je účinným nástrojem vedoucím ke konkrétním výsledkům a může vést ke zvýšení ochrany spotřebitelů před nebezpečnými výrobky. Zájem o zapojení do této iniciativy postupně narůstal a počet signatářů se z původních čtyř zvýšil na současných jedenáct online platforem/tržišť: Allegro, AliExpress, Amazon, bol.com, eMAG, Etsy, Joom, Rakuten France, CDiscount, eBay, Wish.

Na spotřebitelském summitu dne 28. března 2023 komisař pro spravedlnost a spotřebitele, pan Didier Reynders, oznámil podpis aktualizovaného a rozšířeného závazku Product Safety Pledge+. Všichni signatáři původního dokumentu z roku 2018 podepsali tento revidovaný dobrovolný závazek směřující k rychlejšímu odstraňování nebezpečných výrobků z oběhu.

Product Safety Pledge+ sestává z 20 oblastí, kde signatářské online platformy/tržiště přijaly závazky týkající se výrobků prodávaných online. Patří mezi ně např. posílený mechanismus pro oznamování a blokování nebezpečných výrobků, proaktivní monitorování informací o stahování výrobků z oběhu nebo trhu, zejména EU Safety Gate a další závazky související se stahováním, transparentností nebo vzděláváním obchodníků. Revidovaný dokument rovněž předpokládá aktualizovaný mechanismus podávání zpráv o uplatňování tohoto dobrovolného závazku. Uplatňování Product Safety Pledge+ bude zahájeno dnem 1. prosince 2023.

Příloha: dokument Product Safety Pledge+



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/eu-a-spotrebitel/podpis-noveho-zavazku-online-platforem-v-oblasti-bez...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.