Úvodní stránka

Publikováno:
7.10.2022
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

Posílení spolupráce mezi orgány na ochranu spotřebitele a zjednodušení mimosoudního řešení sporů s cílem zlepšit dodržování práv spotřebitelů.


Prosazování spotřebitelského práva je jednou z hlavních priorit Evropské komise, neboť posiluje důvěru spotřebitelů a zajišťuje rovné podmínky pro obchodníky na jednotném trhu. Díky právním předpisům EU je oblast ochrany spotřebitele do značné míry harmonizována. Pro usnadnění rovného prosazování těchto práv ze strany orgánů veřejné správy nařízení (EU) 2017/2394 o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele (nařízení CPC) stanoví rámec, který vnitrostátním orgánům umožňuje vzájemně spolupracovat v EU/EHP.

EU také poskytuje společný rámec na pomoc spotřebitelům a obchodníkům při řešení jejich sporů mimosoudně prostřednictvím mechanismů alternativního řešení sporů. Předmět sporů mezi podniky a spotřebiteli se obvykle týká nízké hodnoty, a proto se s nimi spotřebitelé často neobracejí na soud. Právní rámec EU uvedený ve směrnici 2013/11/EU o alternativním řešení sporů vyžaduje, aby členské státy zavedly systémy alternativního řešení sporů zahrnující vnitrostátní a přeshraniční spory na všech spotřebitelských trzích. Komise navíc poskytuje platformu pro řešení sporů on-line v souladu s ustanoveními nařízení (EU) č. 524/2013 o řešení sporů on-line.

Komise v rámci pracovního programu na rok 2023 plánuje přijmout „balíček opatření k prosazování práv spotřebitelů“ s cílem modernizovat tato práva úpravami, které je přizpůsobí pro digitální éru. Komise připravila veřejnou konzultaci, jejímž cílem je shromáždit názory široké veřejnosti a zúčastněných stran, které budou podkladem pro posouzení dopadů řady možných změn stávajícího právního rámce. Veřejná konzultace je otevřená od 28. září 2022 do 21. prosince 2022.

Více informací a přístup k veřejné konzultaci naleznete na webových stránkách Evropské komise na tomto odkazu: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13535-Ochrana-spotrebitele-posilena-spolupraci-v-oblasti-prosazovani-prava_cs.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/eu-a-spotrebitel/verejna-konzultace-posileni-spoluprace-mezi-organy-n...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.