Úvodní stránka

Vláda schválila informaci o plnění a aktualizaci Národní strategie umělé inteligence v České republice

Publikováno:
20.4.2023
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Ve středu 19. dubna 2023 vzala vláda na vědomí materiál „Informace o plnění a aktualizaci Národní strategie umělé inteligence v České republice“, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s jednotlivými gestory a spolugestory předložilo vládě ČR pro informaci.


Důvodem předložení informace o plnění a aktualizaci Národní strategie umělé inteligence v České republice (dále „Strategie“) bylo informovat vládu ČR o stavu plnění cílů této strategie. Samotný materiál byl připraven na základě vstupů gestorů a spolugestorů jednotlivých klíčových oblastí.

Mezi hlavní úspěchy Strategie patří vznik šesti Evropských center pro digitální inovace či založení testovacího a experimentálního zařízení pro umělou inteligence pro výrobu, které jsou hlavními nástroji podpory digitální transformace podniků. Také se účinně daří přilákat inteligentní investice skrze program Technologické inkubace agentury CzechInvest. V oblasti vzdělávání se podařilo zajistit akreditaci tří magisterských studijních programů zaměřených na umělou inteligenci či podpořit vznik nástrojů na zvyšování kvalifikace zaměstnanců. Vzhledem k turbulentnímu vývoji aplikací umělé inteligence je důležité, že se podařilo zřídit pracovní skupinu Autonomního řízení a expertní Platformu a fórum pro průběžné monitorování právních a etických pravidel a nástrojů na národní a mezinárodní úrovni ve světle aktuálních potřeb výzkumu, vývoje a využívání AI. Dalším z řady úspěchů je rozšíření národního superpočítačového centra IT4Innovations a navazujících studijních programů a spolupráce s Evropskými centry pro digitální inovace, a to mimo jiné zejména k možnosti jeho propojení s dostupnými cloudovými platformami či obdobnými službami. V neposlední řadě došlo k posílení mezinárodní spolupráce, a to především skrze naší aktivní roli během českého předsednictví při EU a díky vstupu ČR do Globálního partnerství pro umělou inteligenci.

„V návaznosti na výsledky vyhodnocení Strategie bude v roce 2023 a 2024 probíhat její aktualizace, která bude reflektovat jednak výsledky vyhodnocení Strategie, ale zároveň také národní cíle a priority programu Digitální Česko, Koordinovaného plánu Evropské komise pro umělou inteligenci a doporučení mezinárodních organizací, kterých je ČR členem. Aktualizovaná Strategie bude vznikat se zapojením relevantních aktérů aktivních v rámci digitálního ekosystému umělé inteligence.“ přiblížil tak další kroky vyplývajících z vyhodnocení Národní strategie umělé inteligence vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko.


Veřejná konzultace k aktualizaci Národní strategie umělé inteligence

28.6.2023

Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje na aktualizaci Národní strategie umělé inteligence České republiky. V této souvislosti spouští veřejnou konzultaci, jejíž cílem je zapojit do procesu aktualizace odbornou i laickou veřejnost, a zohlednit tak postoje české společnosti k této nové technologii, která s sebou přináší řadu příležitostí i výzev.

Více