Úvodní stránka

Publikováno:
1.4.2021, (archivovaná zpráva)
Autor:
Tým MPO

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlašuje výzvu (dále také Výzva) k podávání žádostí k poskytnutí podpory v rámci programu COVID – Nepokryté náklady.


Program podpory COVID – Nepokryté náklady připravilo MPO v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru pro podnikatelské subjekty, které v souvislosti s protipandemickými krizovými opatřeními vlády dosahují výrazně nižších tržeb. Cílem podpory je zabránit zhoršování kapitálové situace podnikatelských subjektů, zvýšit jejich likviditu, zachovat jejich podnikatelskou činnost a poskytnout jim odrazový můstek pro zotavení. Dotace poskytnutá na úhradu části nákladů znamená plošnou a současně jasnou (relevantní) podporu subjektům, které ji prokazatelně potřebují, bez ohledu na sektor.

Výzva 3

Výzva 2

Výzva 1

 

Aktualizace

Dne 27. 9. 2021 zveřejnilo MPO Dodatek č. 2 k Výzvě 2 programu COVID Nepokryté náklady, kterým se navyšuje celková alokace určená na tuto Výzvu na 3,4 mld. Kč.

Dne 31. 8. 2021 zveřejnilo MPO Dodatek č. 1 k Výzvě 2 programu COVID Nepokryté náklady, kterým se navyšuje celková alokace určená na tuto Výzvu na 1,4 mld. Kč. 

Dne 22. 6. 2021 zveřejnilo MPO aktualizovanou Výzvu 2, kde byla v bodě 5.1 písm. b) Výzvy opravena tisková chyba následovně: „Žadatel, který vznikl nebo zahájil provoz/činnost (případně se stal osobou samostatně výdělečně činnou) až po 1. dubnu 2019, či žadatel, jehož podnikatelská činnost byla v období od 1. dubna 2019 do 31. května 2019 (původně "v průběhu Rozhodného období") utlumena v důsledku relevantní skutečnosti, si jako srovnávací období může zvolit kterékoliv dva po sobě jdoucí měsíce od 1. dubna 2019 do konce roku 2020. V případě, že si žadatel zvolí jako rozhodné období pouze duben 2021 a vznikl nebo zahájil provoz/činnost (případně se stal osobou samostatně výdělečně činnou) až po 1. dubnu 2019, či byla jeho podnikatelská činnost v období od 1. dubna 2019 do 30. dubna 2019 (původně "v Rozhodném období") utlumena v důsledku relevantní skutečnosti, pak si jako srovnávací období může zvolit kterýkoliv měsíc od 1. dubna 2019 do konce roku 2020.“ Totožná tisková chyba byla odstraněna a nahrazena v Příloze 2, části B) Výkaz o poklesu obratu.

Dne 11. 6. 2021 zveřejnilo MPO aktualizovanou Výzvu 2, kde byl v Příloze 2, část C) Přehled o dotacích v tabulce 3a u programu COVID 2021 nahrazen původní text "39/109" zněním "Za 39 dnů dubna a května 2021" a v tabulce 3b u programu COVID 2021 byl původní text "30/109" nahrazen novým zněním "Za 30 dnů dubna 2021".

Dále v Příloze 2, část A) Upravený výkaz zisku a ztráty v odstavci E. Úpravy hodnot v provozní oblasti byl původní text "odpisy neodepsaného dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku maximálně ve výši tří dvanáctin (3/12) ročního odpisu" nahrazen zněním "odpisy neodepsaného dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku maximálně ve výši dvou dvanáctin (2/12, v případě rozhodného období duben až květen 2021), resp. jedné dvanáctiny (1/12, v případě rozhodného období duben 2021) ročního odpisu".

Výzva 2

Výzvu 2 Programu COVID Nepokryté náklady MPO zveřejnilo 10. června 2021.

Žádosti je možné podávat od 28. června 2021 od 9:00 hodin do 13. září 2021 prostřednictvím informačního systému AIS MPO.

Rozhodným obdobím, na které je poskytována podpora, je 1. duben 2021 až 31. květen 2021. Pokud žadatel splňuje podmínku poklesu obratu dle článku 5.1 b) pouze za měsíc duben 2021, může si jako rozhodné období, za které mu bude podpora dle Výzvy vyplacena, zvolit pouze období od 1. dubna 2021 do 30. dubna 2021.

Výše podpory činí 60 % nepokrytých nákladů za rozhodné období, respektive 40 % nepokrytých nákladů za rozhodné období pro podnikatele s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku ČR.

Podpora se poskytuje v rámci této výzvy do maximální výše 15 mil. Kč na jednoho žadatele za rozhodné období od 1. dubna do 30. dubna 2021, nebo 25 mil. Kč na jednoho žadatele v případě rozhodného období od 1. dubna do 31. května 2021.

Žadatel je povinen do programu přiznat poskytnuté i očekáváné dotace a podpory notifikované dle bodu 3.1. platného Dočasného rámce Evropské komise (dále jen Dočasný rámec) na způsobilé výdaje. Pokud žadatel dosáhnul na jakoukoli jinou podporu, poskytnutou mimo schéma bodu 3.1. Dočasného rámce, je povinen ji také přiznat. Žadatel je taktéž povinen zahrnout odpovídající část podpory poskytnuté v rámci programů Antivirus. Pokud je žadatel příjemce kompenzačního bonusu, v případě schválení žádosti v rámci programu COVID Nepokryté náklady je jeho povinností odpovídající část vrátit. Podporu v rámci Výzvy 2 k Programu COVID Nepokryté náklady lze kombinovat s Programem COVID 2021. O podporu v rámci Výzvy 2 k Programu COVID Nepokryté náklady mohou žádat i ti žadatelé, kteří již žádali v rámci první Výzvy v tomto programu. Podpora obdržená v rámci první Výzvy se v žádosti o podporu v rámci Výzvy 2 nezohledňuje, jelikož nedochází k překryvu Rozhodných období. 

Uvolňování prostředků schválených žádostí bude probíhat po udělení notifikace Výzvě Programu COVID Nepokryté náklady Evropskou komisí.

 

Kdo je oprávněným žadatelem?

Podnikatel – fyzická, nebo právnická osoba vykonávající podnikatelskou činnost na základě zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, nebo obdobným způsobem. Žádost se podává na identifikační číslo podnikatele, za celou jeho podnikatelskou činnost.

V rozhodném období mu poklesl obrat v rámci jeho podnikatelské činnosti minimálně o 50 % oproti stejnému období roku 2019. Žadatel, který vznikl nebo zahájil provoz/činnost (případně se stal osobou samostatně výdělečně činnou) až po 1. dubnu 2019, či žadatel, jehož podnikatelská činnost byla v průběhu Rozhodného období utlumena v důsledku relevantní skutečnosti, si jako srovnávací období může zvolit kterékoliv dva po sobě jdoucí měsíce od 1. dubna 2019 do konce roku 2020. V případě, že si žadatel zvolí jako rozhodné období pouze duben 2021 a vznikl nebo zahájil provoz/činnost (případně se stal osobou samostatně výdělečně činnou) až po 1. dubnu 2019, či byla jeho podnikatelská činnost v Rozhodném období utlumena v důsledku relevantní skutečnosti (viz Výzva 2), pak si jako srovnávací období může zvolit kterékoliv měsíc od 1. dubna 2019 do konce roku 2020.

 

Jaké podmínky je třeba splnit, aby byla podpora přiznána?

Žadatel musí kromě poklesu obratu minimálně o 50 % prokázat za rozhodné období nepokryté náklady, resp. ztrátu sníženou o dotace poskytnuté žadateli o podporu notifikované dle bodu 3.1 Dočasného rámce, Antivirus A, B, A Plus a další dotace na způsobilé výdaje, a prokazované podle podmínek stanovených ve Výzvě.

 

Co je třeba doložit?

  • Upravený výkaz zisku a ztráty za rozhodné období sestavený podle požadavků a kritérií uvedených v Příloze 2 Výzvy 2.
  • Výkaz o poklesu obratu v rozhodném období oproti srovnávacímu období sestavený podle požadavků a kritérií uvedených v Příloze 2 Výzvy 2.
  • Přehled veškerých dotací a prostředků, které žadatel získal, nebo o které požádal a není o nich ke dni podání žádosti rozhodnuto, za rozhodné období nebo jeho část v podpůrných programech notifikovaných v rámci odstavce 3.1 Dočasného rámce a prostředky z programů Antivirus A, B a A Plus, či dalších dotací na způsobilé výdaje, sestavený podle požadavků a kritérií uvedených v Příloze 2 Výzvy 2.
  • Čestné prohlášení příjemce podpory o tom, že je oprávněným žadatelem a splňuje všechny podmínky Výzvy 2. Prohlášení je generováno z údajů v žádosti přímo v systému AIS MPO.

 

 

Informační systém AIS MPO

Žádosti je možné podávat prostřednictvím informačního systému AIS MPOaisportal.mpo.cz.

Pokud se žadatel do systému registroval již v rámci předchozích programů vypisovaných MPO, nová registrace není nutná.

Ověření identity žadatele probíhá prostřednictvím prostředku pro elektronickou identifikaci. Manuál k elektronické identifikaci je k dispozici ke stažení v příloze. Podrobnosti o jednotlivých prostředcích elektronické identifikace naleznete na informačním webu eIdentita.cz.

Čestné prohlášení žadatele/příjemce podpory generuje informační systém AIS MPO.

 

Doporučení pro žadatele

Pro žadatele jsou připraveny podrobné video návody, které je provedou následujícími procesy:

  • založení a aktivace identity na portálu EIDENTITA
  • registrace žadatele do systému AIS MPO

Po podání žádosti doporučujeme komunikovat žádosti prostřednictvím komunikačního nástroje „Nástěnka“ v systému AIS MPO. Funkce nástěnky je zpřístupněna po podání žádosti (viz ilustrační PrintScreen níže v příloze ke stažení). Jedná se o nejspolehlivější způsob komunikace přímo s administrátorem žádosti.

Požadované přílohy se vkládají přímo do systému AIS MPO. V případě zasílání fyzickou, elektronickou poštou, ale i prostřednictvím datových schránek dochází vzhledem k vysokému počtu žádostí, zátěži podatelny i spisové služby ke zbytečnému zdržování vyřizování žádostí.

 

Technická podpora uživatelů aplikace AIS MPO (po-pá 8:00–16:00 h):

 

Nejčastější otázky a odpovědi k celému programu naleznete na portále BusinessInfo.cz

 

Výzva 1

Aktualizace

Dne 31. 8. 2021 zveřejnilo MPO Dodatek č. 1 k Výzvě 1  programu COVID Nepokryté náklady, kterým se navyšuje celková alokace určená na tuto Výzvu na 6,2 mld. Kč. 

Dne 28. 4. 2021 na základě dotazů žadatelů publikovalo MPO tabulky z Přílohy 2 Výzvy pro žadatele, kteří vedou daňovou evidenci. V dokumentu ve formátu .xls žadatelé naleznou Upravený výkaz, Výkaz o poklesu obratu (tabulka 2b Přílohy 2 Výzvy) a Přehled o dotacích (tabulka 3 Přílohy 2 Výzvy). MPO rovněž publikovalo Vysvětlující informaci - komentář k tabulkám pro daňovou evidenci.

Dne 23. 4. 2021 zveřejnilo MPO aktualizovanou tabulku Přehled o dotacích (tabulka 3 Přílohy 2 Výzvy) upravenou o program COVID Kultura 3.1 a COVID Kultura 3.3.   

 

Název programu

Rozhodné období

Alikvotní část

Částka v tis. Kč

1.

COVID ubytování II

22.10.2020 - 22.01.2021 (vyjma 03.12. -17.12.2020)

22/78

 

2.

COVID Gastro

09.10.2020 - 10.01.2021

Za 10 dnů ledna 2021

 

3.

COVID Kultura 3.1

01.02.2021 - 31.03.2021

100 %

 

4.

COVID Kultura 3.3

01.01.2021 – 31.03.2021*

100 %*

 

5.

COVID Sport III Lyžařská střediska

27.12.2020 - 08.04.2021

90/103

 

6.

AGRICOVID II

01.12.2020 - 28.02.2021

59/90

 

7.

COVID Lázně 2021

01.01.2021 - 31.12.2021

Za překrývající se měsíce Rozhodného období, za něž byla podpora vyplacena

 

8.

Antivirus

 

Alikvótní část

 

9.

COVID – Cestovní kanceláře II

20.02.2020 – 04.01.2021

4/320

 

10.

Jiné programy[1]

 

 

 

 

Dotace celkem

Pro řádek e Tabulky 4a a 4b

 

 

*Může se lišit v závislosti na žadateli

 

Dle nastavení Výzvy COVID – Kultura 3.3 jsou různá rozhodná období pro různé žadatele. Žadatel, který si podá žádost v rámci Nepokrytých nákladů, se tedy musí řídit podmínkami Výzvy, a zohlednit buď celou částku, spadá-li do rozhodného období 1. ledna až 31. března 2021, anebo poměrnou část z překryvu rozhodných období, pokud čerpá za rozhodné období od 1. ledna do 31. května 2021, tedy v poměru 90/151 dotace, či od 1. prosince 2020 do 31. května 2021, tedy v poměru 90/182 dotace.

Dne 22. 4. 2021 na základě dotazů žadatelů publikovalo MPO Vysvětlující informaci k Výzvě - Návod k vyplňování Přehledu o dotacích. 

Dne 21. 4. 2021 na základě dotazů žadatelů publikovalo MPO tabulky z Přílohy 2 Výzvy pro žadatele, kteří jsou účetní jednotkou ve formátu .xslx. V dokumentu žadatelé naleznou Upravený výkaz zisku a ztráty (tabulka 1 Přílohy 2 Výzvy), Výkaz o poklesu obratu (tabulka 2a Přílohy 2 Výzvy) a Přehled o dotacích (tabulka 3 Přílohy 2 Výzvy).

Dne 15. 4. 2021 na základě dotazů žadatelů publikovalo MPO Vysvětlující informaci k Výzvě, která obsahuje návod k vyplňování částek v tis. Kč ve výkazech v Příloze 2 a Příloze 5 Výzvy. Všechny výkazy v Příloze 2 Výzvy, konkrétně Upravený výkaz zisku a ztráty, Výkaz o poklesu obratu i Přehled o dotacích a stejně tak Výsledný přehled pro výpočet dotace v Příloze 5 se vyplňují v celých tisících Kč (matematicky zaokrouhleno na celé tisíce Kč).

Dne 13. 4. 2021 zveřejnilo MPO aktualizovanou Výzvu s upraveným zněním přepočtu alikvotních částek poskytnutých dotací v tabulce Přehled o dotacích, pro účely Výzvy. 

 

Výzva 1

Výzvu Programu COVID Nepokryté náklady MPO zveřejnilo 1. dubna 2021.

Žádosti je možné podávat od 19. dubna 2021 od 9:00 hodin do 19. července 2021 prostřednictvím informačního systému AIS MPO.

Rozhodným obdobím, na které je poskytována podpora, je 1. leden 2021 až 31. březen 2021.

Výše podpory činí 60 % nepokrytých nákladů za rozhodné období, respektive 40 % nepokrytých nákladů za rozhodné období pro podnikatele s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku ČR.

Maximální výše podpory činí 40 mil. Kč na jednoho žadatele.

Žadatel je povinen do programu přiznat poskytnuté i očekáváné dotace a podpory notifikované dle bodu 3.1. platného Dočasného rámce Evropské komise (dále jen Dočasný rámec) na způsobilé výdaje. Pokud žadatel dosáhnul na jakoukoli jinou podporu, poskytnutou mimo schéma bodu 3.1. Dočasného rámce, je povinen ji také přiznat. Žadatel je taktéž povinen zahrnout odpovídající část podpory poskytnuté v rámci programů Antivirus. Pokud je žadatel příjemce kompenzačního bonusu, v případě schválení žádosti v rámci programu COVID Nepokryté náklady je jeho povinností odpovídající část vrátit. Program COVID Nepokryté náklady nelze kombinovat s Programem COVID 2021.

Uvolňování prostředků schválených žádostí bude probíhat po udělení notifikace Výzvě Programu COVID Nepokryté náklady Evropskou komisí.

 

Kdo je oprávněným žadatelem?

Podnikatel – fyzická, nebo právnická osoba vykonávající podnikatelskou činnost na základě zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, nebo obdobným způsobem.

V rozhodném období mu poklesl obrat v rámci jeho podnikatelské činnosti minimálně o 50 %. Jako srovnávací období si žadatel zvolí období od 1. ledna 2019 do 31. března 2019 nebo od 1. ledna 2020 do 31. března 2020. Žadatel, který vznikl nebo zahájil provoz/činnost (resp. stal se osobou samostatně výdělečně činnou) až po 1. lednu 2020, si jako srovnávací období může zvolit kterékoliv tři po sobě jdoucí měsíce v roce 2020. V odůvodněných případech si žadatel může zvolit jako srovnávací období např. kterékoliv 3 po sobě jdoucí měsíce od října 2019 do konce roku 2020 (viz bod 5.1 Výzvy).

 

Jaké podmínky je třeba splnit, aby byla podpora přiznána?

Žadatel musí kromě poklesu obratu minimálně o 50 % prokázat za rozhodné období nepokryté náklady, resp. ztrátu sníženou o dotace poskytnuté žadateli o podporu notifikované dle bodu 3.1 Dočasného rámce, Antivirus A, B, A Plus a další dotace na způsobilé výdaje, a prokazované podle podmínek stanovených ve Výzvě.

 

Co je třeba doložit?

  • Upravený výkaz zisku a ztráty za rozhodné období sestavený podle požadavků a kritérií uvedených v Příloze 2 Výzvy.
  • Výkaz o poklesu obratu v rozhodném období oproti srovnatelnému období sestavený podle požadavků a kritérií uvedených v Příloze 2 Výzvy.
  • Přehled veškerých dotací a prostředků, které žadatel získal, nebo o které požádal a není o nich ke dni podání žádosti rozhodnuto, za rozhodné období nebo jeho část v podpůrných programech notifikovaných v rámci odstavce 3.1 Dočasného rámce a prostředky z programů Antivirus A, B a A Plus, či dalších dotací na způsobilé výdaje, sestavený podle požadavků a kritérií uvedených v Příloze 2 Výzvy.
  • Čestné prohlášení příjemce podpory o tom, že je oprávněným žadatelem a splňuje všechny podmínky Výzvy. Prohlášení je generováno z údajů v žádosti přímo v systému AIS MPO.

 

Informační systém AIS MPO

Žádosti je možné podávat prostřednictvím informačního systému AIS MPOaisportal.mpo.cz.

Pokud se žadatel do systému registroval již v rámci předchozích programů vypisovaných MPO, nová registrace není nutná.

Ověření identity žadatele probíhá prostřednictvím prostředku pro elektronickou identifikaci. Manuál k elektronické identifikaci je k dispozici ke stažení v příloze. Podrobnosti o jednotlivých prostředcích elektronické identifikace naleznete na informačním webu eIdentita.cz.

Čestné prohlášení žadatele/příjemce podpory generuje informační systém AIS MPO.

 

Doporučení pro žadatele

Pro žadatele jsou připraveny podrobné video návody, které je provedou následujícími procesy:

  • založení a aktivace identity na portálu EIDENTITA
  • registrace žadatele do systému AIS MPO

Po podání žádosti doporučujeme komunikovat žádosti prostřednictvím komunikačního nástroje „Nástěnka“ v systému AIS MPO. Funkce nástěnky je zpřístupněna po podání žádosti (viz ilustrační PrintScreen níže v příloze ke stažení). Jedná se o nejspolehlivější způsob komunikace přímo s administrátorem žádosti.

Požadované přílohy se vkládají přímo do systému AIS MPO. V případě zasílání fyzickou, elektronickou poštou, ale i prostřednictvím datových schránek dochází vzhledem k vysokému počtu žádostí, zátěži podatelny i spisové služby ke zbytečnému zdržování vyřizování žádostí.

Metodická podpora žadatelů o podporu (po-pá 8:30–16:30 h):

Technická podpora uživatelů aplikace AIS MPO (po-pá 8:00–16:00 h):

Obecné informace k programu (po-pá 8:00–16:00 h):

  • informační linka MPO: 1212

 

Nejčastější otázky a odpovědi k celému programu naleznete na portále BusinessInfo.cz

 

...................

[1] Jiné programy, které musí být žadatelem zohledněny do dotací, požádal-li o ně: Žadatel, který čerpal kompenzační bonus je povinen po poskytnutí dotace z Programu alikvotní část takto poskytnuté podpory, překrývající se s rozhodným obdobím, za nějž mu byla podpora v rámci Programu vyplacena, navrátit. V případě, že žadatel požádal o jakoukoli jinou podporu, než jaké jsou uvedené výše, související se způsobilými výdaji v rámci Programu, je povinen zahrnout ji do výkazu v souladu s bodem 3.3 Výzvy. Takovou podporou se myslí mimo jiné podpora de minimis. Podporu nelze kombinovat s podporou z programu COVID 21.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/informace-o-koronavirus/archiv-program-covid---nepokryte-naklady--266587

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V