Úvodní stránka

Publikováno:
15.6.2021, (archivovaná zpráva)
Autor:
Tým MPO

Speciální dotační program COVID – Kultura připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem kultury (MK) v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru. Má pomoci podnikatelským subjektům a OSVČ z oblasti kultury, které byly omezeny v podnikatelské činnosti v souvislosti s negativními dopady mimořádných opatření.


Aktuálně:

  • Výzvu 3.1 MPO ve spolupráci s MK zveřejnilo 5. 2. 2021, výzvu 3.2 zveřejnilo MPO ve spolupráci s MK a Státním fondem pro kinematografii 15. 2. 2021, výzvu 3.3 zveřejnilo MPO ve spolupráci s MK 7. 4. 2021, výzvu 3.4. MPO zveřejnilo 15. 6. 2021. 
  • Podávat žádosti je možné prostřednictvím Portálu AIS MPO.
  • Ověření identity žadatele probíhá prostřednictvím prostředku pro elektronickou identifikaci. Manuál k elektronické identifikace je k dispozici ke stažení níže. Podrobnosti o jednotlivých prostředcích elektronické identifikace naleznete na webu eidentita.cz.
  • Všechna potřebná potvrzení a formuláře jsou pro žadatele připraveny v informačním systému.
  • Celková alokace výzev 1, 2, 3.1, 3.2, 3.3 a 3.4. a 4 z programu Covid - Kultura činí 1,9 miliardu Kč.
  • Na dotaci není právní nárok.

 

Dne 26. 7. 2021 bylo aktualizováno znění Výzvy č. 3.4, která byla upravena v článku 4.4 a 5.2. Datum podání žádostí bylo prodlouženo z původního data od 17. 6. 2021 do 13. 8. 2021 na 17. 6. 2021 do 21. 9. 2021.

Nové znění:
4.4. Žadatelé budou moci podávat žádosti o dotaci od 17. 6.2021, 09:00 do 21. 9. 2021, 23:59 v systému AIS MPO. Odkaz na systém bude dostupný na adrese kultura.mpo.cz. Tento odkaz bude zveřejněn na webových stránkách MPO v den spuštění příjmu žádostí.

5.2. Celoročně či sezónně provozující subjekty veřejně přístupné nemovité kulturní památky, které prokáží minimální roční návštěvnost ve výši 3 000 návštěvníků v roce 2019, nebo (v případech celkového uzavření provozu v roce 2019 na více než tři měsíce) v některém z předchozích tří roků provozování dané činnosti dle zákona č. 20/1987 Sb., v jiném než státním vlastnictví: 

• hrady, které jsou dle zákona č. 20/1987 Sb. v jiném než státním vlastnictví a jsou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR; 

• zámky, které jsou dle zákona č. 20/1987 Sb. v jiném než státním vlastnictví a jsou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR; 

• zříceniny, které jsou dle zákona č. 20/1987 Sb. v jiném než státním vlastnictví a jsou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR; 

• památky ve vlastnictví církví; 

• archeoparky a skanzeny. 

Při změně vlastnictví je akceptována návštěvnost za předchozího vlastníka, u nově vzniklých aktivit bude akceptován medián návštěvností všech obdržených žádostí v rámci tohoto programu. 

Jedná se o subjekty přímo provozující kontinuální činnost v daném objektu, kterou se rozumí zajištění celoročního či sezónního provozu za účelem zpřístupnění těchto objektů veřejnosti, a to za vstupné.


Podání žádostí o podporu:

  • Žádosti o jednorázovou podporu pro OSVČ v oblasti uměleckých a umělecko-technických profesí ve výzvě č. 3.1 bylo možné podávat od 15. 2. 2021 do  15. 4. 2021.
  • Žádosti o podporu ve výzvě č. 3.2 bylo možné podávat od  1. 3. 2021 do  30. 4. 2021.
  • Žádosti podnikatelských subjektů ve výzvě č. 3.3 je možné podávat od  21. 4. 2021 od  do středy 30. 6. 2021.
  • Žádosti nestátních provozovatelů veřejně přístupných kulturních památek ve výzvě 3.4 je možné podávat od čtvrtka 17. 6. 2021 od 09:00 hodin do úterý 21. 9. 2021 do 23:59 hodin.

Vše on-line, prostřednictvím informačního systému přístupného z Portálu AIS MPO.

Kdo může o podporu požádat?

Výzva 3.1 se týkala OSVČ: 

Podpora byla určena pro umělecké profese v oboru hudba, divadlo, tanec, výtvarné umění, literatura. Pro účely tohoto programu jsou rozřazeny do těchto dvou kategorií:

  • Výkonní umělci a autoři (např. profesionální interpreti a autoři, herci, hudebníci, tanečníci, zpěváci, akrobati, dramaturgové, malíři, sochaři, kurátoři výtvarného umění, umělečtí fotografové, spisovatelé, tvůrci autorských knih - ilustrátoři, autoři dramatických textů ad.),
  • Odborné umělecko-technické profese (např. umělečtí zvukaři, lightdesignéři, umělečtí manažeři ad.), které se podílejí na realizaci představení živé kulturní produkce a mají umělecký přesah či vysokou míru specializace pro živá vystoupení či výtvarné umění.

Výzva 3.2 se týkala audiovize:

  • Podpora byla určena pro fyzické osoby podnikající – osoby samostatně výdělečné činné (dále též „OSVČ“ nebo „žadatel“) vykonávající štábové filmové profese (A1), tvůrčí filmové profese (A2), a výkonné umělce (A3). Jedná se tedy o fyzické osoby, jejichž samostatně výdělečná činnost probíhá soustavně a dlouhodobě ve fázích vývoje a výroby audiovizuálních děl (dále jen „AVD“) (A1 a A2) nebo je realizována ve formě uměleckého výkonu (A3);
  • Podpora byla určena také pro právnické osoby - provozovatele kin (B1 - sedačkovné), podpory na marně vynaložené (uhrazené) náklady distribučních společností (B2) a podpory na marně vynaložené (uhrazené) náklady a neuhrazené náklady (závazky) produkčních společností (B3), kterým tyto náklady a závazky vznikly v přímé souvislosti s omezením audiovizuální výroby, distribuce a zpřístupnění AVD v kinech v období a dle specifik uvedených níže v části B1 až B3. Jedná se o subjekty, které byly v přímé souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády výrazně limitovány ve svém provozu či dané kulturní akce byly zrušeny či přesunuty.

Výzva 3.3 se týká podnikatelských subjektů:

O podporu mohou žádat podnikatelské subjekty, které mají jako svou hlavní a dlouhodobou činnost pořádání či zajištění hudebních, hudebně dramatických, tanečních, divadelních programů, jejichž primárním cílem je poskytnutí kulturní služby veřejnosti v oblasti Performing Arts (živé scénické umění)

Výzva 3.4 se týká nestátních provozovatelů veřejně přístupných kulturních památek:

Celoročně či sezónně provozující subjekty veřejně přístupné nemovité kulturní památky, které prokáží minimální roční návštěvnost ve výši 3 000 návštěvníků v roce 2019, nebo (v případech celkového uzavření provozu v roce 2019 na více než tři měsíce) v některém z předchozích tří roků provozování dané činnosti dle zákona č. 20/1987 Sb., v jiném než státním vlastnictví: 

• hrady, které jsou dle zákona č. 20/1987 Sb. v jiném než státním vlastnictví a jsou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR; 

• zámky, které jsou dle zákona č. 20/1987 Sb. v jiném než státním vlastnictví a jsou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR; 

• zříceniny, které jsou dle zákona č. 20/1987 Sb. v jiném než státním vlastnictví a jsou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR; 

• památky ve vlastnictví církví; 

• archeoparky a skanzeny. 

Forma a výše podpory:

  • Ve výzvě 3.1 pro OSVČ měla jednorázová podpora pro umělecké a odborné technické profese v kultuře podobu jednorázového příspěvku státu ve výši 60 000 Kč. Subjekt mohl podat pouze jednu žádost o jednorázovou podporu v rámci této Výzvy.
  • Ve výzvě 3.2 pro audiovizi měla jednorázová podpora pro všechny žadatele v kategorii A1, A2, A3 podobu jednorázového příspěvku od státu ve výši 60 tisíc Kč. A podpora poskytnutá MPO pro žadatele v kategorii B1, B2, B3 maximálně výši 5 mil. Kč pro jednoho žadatele.
  • Ve výzvě 3.3 pro podnikatelské subjekty je maximální výše dotace pro subjekty definované v článku 5.1 na jeden subjekt 10 miliony Kč.
  • Ve výzvě 3.4 pro nestátní provozovatele veřejně přístupných kulturních památek je maximální výše dotace na jeden subjekt 4 miliony Kč. Dotace se poskytuje na provozní náklady, které se vztahují k provozu kulturní nemovité památky formou paušálu z rozdílu prodaných vstupenek v roce 2019 za měsíce březen, duben, květen, říjen, listopad a prosinec a v roce 2020 za stejné měsíce. Tento rozdíl bude vynásoben 100 Kč (tzn. paušál je ve výši 100 Kč za jednu vstupenku). Dotace nesmí přesáhnout 80 % průměrných provozních nákladů žadatele vztahujících se k činnosti provozování kulturní nemovité památky v roce 2020 připadajících na 6 měsíců (březen, duben, květen, říjen, listopad a prosinec).

Podmínky a náležitosti žádosti:

  • Subjekt může předložit pouze jednu žádost na sanaci marně vynaložených a režijních výdajů a jednu žádost na jednorázovou podporu pro OSVČ v rámci tohoto programu pro podporu ve formě dotace.
  • Subjekt nemůže uplatnit výdaje, které již uplatnil ve výzvě 1, 2, 3.2 nebo 3.3 v rámci tohoto programu či v jiném dotačním či záchranném programu, jako je COVID 2021, nebo COVID – Nepokryté náklady.
  • Dále pokud má žadatel příspěvek na kontinuální činnost od Ministerstva kultury, není možné žádat zde o podporu na celoroční činnost, ale pouze na dílčí projekty, které jsou kontinuální činností subjektu.
  • V případě že žadatel nerespektuje nařízení vlády (např. má otevřenou provozovnu), a tím nesplňuje po celou dobu vládní nařízení a nouzový stav, tak nemá nárok na dotaci a jeho žádost je vyřazena z nároku na dotaci.

Metodická podpora žadatelů o podporu (po-pá 8:30–16:30 h):

Technická podpora uživatelů aplikace AIS MPO (po-pá 8:00–16:00 h):

Obecné informace k programu (po-pá 8:00–16:00 h):

  • informační linka MPO: 1212

Pro úplnost: 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/informace-o-koronavirus/program-covid---kultura---iii--vyzva--262623

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V