Úvodní stránka

Vláda navrhne poslancům prodloužení nouzového stavu do 3. prosince

Publikováno:
27.10.2020
Autor:
Úřad vlády ČR

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu, aby vyslovila souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 3. prosince. Návrh žádosti projednala na mimořádném jednání v úterý 27. října 2020, poslanci by měli o prodloužení rozhodnout v pátek 30. října.


Prodloužení nouzového stavu, který vláda vyhlásila od 5. října nezbytně nutné k tomu, aby Česká republika zvládla aktuální pandemickou situaci.

Vláda se zabývala také záměrem Ministerstva zdravotnictví zahájit systém testování formou antigenních testů pro zjištění nemoci covid-19. Na rozdíl od PCR testů antigenní testy budou moci provádět i praktičtí lékaři a jsou také výrazně levnější. Testování se zaměří v první fázi především na nejvíce ohrožené skupiny obyvatel, jako jsou senioři v zařízeních sociální péče, pacienti v následné péči, lékaři a zdravotníci. Dají se využít i pro zaměstnavatele či školy.

Vláda vzala také na vědomí záměr Ministerstva zdravotnictví realizovat komplexní komunikační kampaň na podporu vládních opatření proti šíření nemoci covid-19. Kampaň by měla pomoci zlepšit komunikaci ze strany státu směrem k občanům či omezit šíření dezinformací, které se o nemoci covid-19 šíří. Vláda na tyto účely vyhradila 50 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy.

Kabinet také schválil návrh na rozšíření dotačního programu Covid – Nájemné Výzva 2 o další provozy, které byly nově postiženy omezením či zákazem činnosti v souvislosti s dalším omezením maloobchodu a služeb, jež vláda schválila s účinností od středy 28. října. O refundaci 50 procent nájemného za tři měsíce by si tak mohli požádat například i provozovatelé prodejen nábytku, koberců, sázkových kanceláří či někteří prodejci na tržnicích.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-27-rijna-2020-184523/.