BIM

Publikováno:
29.4.2016, (archivovaná zpráva)
Autor:
71100

BIM (Building Information Modelling) neboli informační modelování staveb představuje komplexní proces vytváření a správy dat o stavbě během celého jejího životního cyklu.


Dochází k propojení přípravy, provádění a provozování stavby do jednoho systému (informačního modelu budovy = "BIM model"), který umožní ekonomičtější a efektivnější péči o stavby, snadnější údržbu, kvalifikované a transparentní zadávání a hodnocení veřejných zakázek v oblasti investiční výstavby, splnění požadavků na energetickou náročnost budov, úsporu nákladů zejména ve fázi správy budovy, využití pro systém monitoringu staveb veřejných subjektů a zjednodušení zpracování projektů na mezinárodní úrovni. Pomocí metody BIM je možné navrhnout zcela novou budovu nebo pasportizovat stávající a převést ji na BIM model. BIM se dotýká všech účastníků stavebního procesu a vyžaduje od nich osvojení nových dovedností a schopností, zejména v oblasti komunikace a sdílení dat. BIM, stejně jako národní iniciativa Průmysl 4.0 podporovaná MPO, přináší "revoluci".

 

Z hlediska státní správy resp. veřejných investic je tedy BIM možností, jak lépe definovat své požadavky na výslednou stavbu, transparentně kontrolovat stavbu během jednotlivých fází jejího životního cyklu, snadněji zhotovovat nezávislé posudky, minimalizovat vícenáklady při provádění staveb a zajistit lepší dostupnost podkladů a ekonomičtější provoz státem spravovaného majetku. Vlády z celého světa zjišťují výhody (mj. také širší možnosti posuzování návrhů při snaze o snižování uhlíkových emisí a celkové zlepšení udržitelnosti ve výstavbě) používání BIMu, zvláště pak pro velké stavby financované z veřejných prostředků a začínají se zavazovat k jeho používání pro tyto projekty. Mezi první evropské státy, které začaly BIM aktivně využívat a podporovat již před několika lety, patří severské státy, nyní se přidala i Velká Británie, Francie, Španělsko a Německo. Ve světovém měřítku se jedná o Singapur, USA, Austrálii a Čínu. Pokud chce Česká republika zůstat konkurenceschopná na mezinárodní úrovni, je nezbytné začít se zaváděním metody BIM do stavební praxe. V prvotní fázi zavádění metodiky BIM by bylo snahou umožnit navrhování staveb formou BIM modelu jakožto paralely k běžnému projektování.

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "MPO") kompetenčně zodpovídá za sektor stavebnictví. Do jeho působnosti spadají konkrétní oblasti, se kterými problematika BIM úzce souvisí — stavební výrobky a suroviny, úspory energií v budovách, vědecko—technický rozvoj, udržitelnost přírodních zdrojů, atd. Proto MPO začalo vystupovat jako zastřešující koordinátor ve věci zavádění BIM do praxe v ČR.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/bim/bim--173150
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.