Úvodní stránka

Publikováno:
27.2.2019
Autor:
odbor 31500

Dne 26. 2. 2019 se na půdě MPO uskutečnilo setkání účastníků stavebního odvětví, kteří jsou zainteresováni do zavádění metody BIM (informačního modelování staveb) do stavební praxe v ČR.


S cílem sjednotit postup všech zúčastněných na přípravě, provádění a provozování staveb za pomoci metody BIM proběhla na ministerstvu společná akce MPO, MMR, Agentury ČAS, SFDI, MD, ČVUT, VUT, VŠB, SPS, CACE, Sdružení pro výstavbu silnic, ČKAIT, ČKA, ČSSI, APGEO, CPIA, SACE, BIMaS, CZ BIM, ŘSD, SŽDC, ŘVCNDS.

Celodenní konferenci, která byla rozdělena do tří bloků: role státu, role dodavatelů a spolupráce státu s dodavatelským sektorem, úvodním slovem zahájil ředitel odboru stavebnictví a stavebních hmot, Ing. Petr Serafín. Zdůraznil nezbytnost vzájemné úzké spolupráce a poděkoval za součinnost ÚNMZ, Agentuře ČAS, SFDI, CZ BIM a ČKAIT. Připomenul také vytrvalou snahu MPO zavést metodu BIM do stavební praxe, a s tím související Koncepci zavádění metody BIM v ČR, schválenou vládou ČR v roce 2017.

V návaznosti na plnění části opatření zmíněné koncepce, svěřených Agentuře ČAS, představili její generální ředitel Mgr. Zdeněk Veselý a ředitel Odboru Koncepce BIM Jaroslav Nechyba plány agentury na rok 2019. Spolu s dalšími kolegy informovali účastníky setkání o hotových i plánovaných výstupech na téma smluvních standardů, projektového řízení, veřejných zakázek a datového standardu stavebnictví.

V souvislosti se zaváděním metody BIM prezentovali zástupci MMR Koncepci digitalizace stavebního řízení a zástupci SFDI společnou strategii pro dopravní infrastrukturu. O zavádění metody BIM do výuky hovořili zástupci tří vysokých škol se stavebním zaměřením. Byl představen také kurz celoživotního vzdělávání zaměřený na BIM, jehož první běh startuje 1. 3. 2019. Podporu zavádění BIM následně vyjádřili ve svých prezentacích i zástupci dodavatelů, nevládních organizací a profesních komor (SPS, CZ BIM, Sdružení pro výstavbu silnic, CACE, ČKAIT, APGEO, SACE, BIMaS, ČKA, CPIA), kteří poukázali na své aktivity v této oblasti.

V rámci projektu „Strategie zavedení metodiky infomačního modelování staveb pro potřeby veřejných zadavatelů“, realizovaným na MPO, byla nastíněna problematika návaznosti BIM-GEO a dopady zavedení BIM na komponenty Národní infrastruktury pro prostorové informace (NIPI), včetně Digitální technické mapy ČR.

Závěrem byly v rámci sdílení dobré praxe představeny pilotní projekty NKÚ, ŘSD, SŽDC, NDS a města Třinec.

Akce byla úspěšná, zúčastnilo se celkem 110 zástupců státní správy, samosprávy, vysokých škol, profesních komor, nevládních organizací a asociací podnikatelů. V příloze naleznete ke stažení program konference i prezentaci MPO.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/bim/setkani-stavebniho-odvetvi-koncepce-bim-2022--244068
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.