Úvodní stránka

Publikováno:
30.4.2020
Autor:
odbor 31500

Předkládaná Metodika pro stavby v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu navazuje na Metodiku Ministerstva dopravy, která je platná pro stavby dopravní infrastruktury. Návrh Metodiky byl projednám s odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra.


Tento metodický postup stanovuje podmínky pro umožnění vstupu osobám – občanům Evropské unie, kteří hodlají vstoupit na území České republiky s účinností od 27. 4. 2020:

  • za účelem výkonu ekonomické činnosti
  • nemají k dispozici lékařské potvrzení o výsledku testu RT-PCR na přítomnost SARS-COV-2 s negativním výsledkem; a
  • jejich vstup je podle bodu I. /10. Usnesení vlády České republiky ze dne 23. dubna 2020 č. 443 považován za nezbytný.

pro realizaci zakázek na stavební práce, u nichž je gesčním ministerstvem Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Žadatelem“ o vstup je subjekt, který výše uvedenou osobu za účelem ekonomické činnosti přijímá a má se shora definovanou osobou sjednaný pracovní nebo jiný vztah nutný pro realizaci stavby:

  1. vymezené v § 1 odst. 4 nebo 5 zákona č. 416/ 2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, ve znění pozdějších předpisů nebo
  2. která je veřejnou zakázkou podle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů, a která je v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

1. Žadatel o umožnění vstupu podá Žádost o potvrzení pro umožnění vstupu na území České republiky ve smyslu usnesení vlády ČR č. 443 bodu č. I. 10. ze dne 23. dubna 2020 (dále jen „Žádost“) dle vzoru, který je přílohou č. I.  této metodiky. K Žádosti připojí jmenný seznam občanů EU považovaných za nezbytné pro výkon v žádosti specifikované ekonomické činnosti na území ČR, který je nedílnou součástí Žádosti, vč. návrhu potvrzení ve smyslu usnesení vlády ČR č. 443 bodu č. I. 10. ze dne 23. dubna 2020 (dále jen „Potvrzení“) dle vzoru uvedeného v příloze č. II tohoto postupu s vyplněnými identifikačními údaji těchto občanů EU. Poddodavatelé budou své požadavky na umožnění vstupu podávat v rámci jedné žádosti společně se Zhotovitelem stavby.   

2. Vyplněnou Žádost Žadatel předloží k vyjádření Investorovi, nestanoví-li ten jiný postup. Odpovědné osoby Investora budou postupovat tak, aby se k žádosti vyjádřily bezodkladně (standardně do 3 pracovních dnů ode dne, kdy Žádost obdržely).

3.  Žádost, se svým vyjádřením podle bodu 2 postoupí Investor ke schválení ministru průmyslu a obchodu (příp. pověřené osobě) a informuje o tom bezodkladně Žadatele. Nesouhlasné stanovisko je nezbytné odůvodnit.

4. Investor Žádost podle bodu 3 doručí Ministerstvu průmyslu a obchodu, k rukám Ing. Miroslava Pivrnce, email: pivrnec@mpo.cz, tel. 224853143, který tuto žádost zaeviduje v elektronické spisové službě.

5. Ministr případně jím pověřená osoba vydá Potvrzení zpravidla do 2 pracovních dnů ode dne, kdy Žádost obdržel. Na vydání Potvrzení není právní nárok. Na proces vydání Potvrzení se nevztahuje správní řád.

6. Vydané Potvrzení bude žadateli předáno prostřednictvím příslušného Investora.

 

Obecné zásady:

Osoby, na které se vztahuje bod I. 10 usnesení vlády České republiky ze dne 23. dubna 2020 č. 443 o přijetí krizového opatření, mají povinnost absolvovat test RT-PCR test na přítomnost SARS-CoV-2 do 24 hodin po vstupu na území České republiky, a to na náklady Žadatele a následný další RT-PCR test mezi 10. a 14. dnem po vstupu. Potvrzení je platné po dobu 14 dní od jeho vydání a vztahuje se na jeden vstup. O Potvrzení lze požádat opakovaně. Žadatel je povinen zajistit, aby uvedené osoby dodržovaly veškeré povinnosti stanovené příslušnou hygienickou stanicí, povinnosti vyplývající z usnesení vlády ČR ze dne 23. dubna 2020 č. 443 a omezily svůj pohyb po území ČR do okamžiku výsledku následného testu RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 s negativním výsledkem.

 

Veškeré písemnosti v rámci navrženého postupu jsou předávány v listinné nebo elektronické formě. Elektronicky výhradně prostřednictvím datových schránek.

 

Přílohy:

Příloha č. I. Žádost o potvrzení pro umožnění vstupu na území České republiky ve smyslu usnesení vlády ČR č. 443 bodu č. I. 10. ze dne 23. dubna 2020

Příloha č. II. Potvrzení ve smyslu usnesení vlády ČR č. 443 bodu č. I. 10. ze dne 23. dubna 2020



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/informace-z-odvetvi/metodika-pro-vydani-potvrzeni-ve-smyslu-bodu-i...

Vydaná opatření a zpravodajství

Další zprávy k tématu ""

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.