Úvodní stránka

Publikováno:
31.1.2022
Autor:
odbor 31500

Před čtvrtstoletím vznikla Fakulta stavební Vysoké školy báňské  – Technické univerzity Ostrava (dále jen „VŠB-TUO“). U příležitosti tohoto významného výročí se uskutečnilo dne 20. ledna 2022 slavnostní zasedání Vědecké rady fakulty, a to za účasti představitelů kraje, města, partnerských firem, významných hostů (i zahraničních) a také osobnosti, které se na jejím vzniku podílely. Zahájil je svým projevem rektor ostravské univerzity prof. RNDr. Václav Snášel, CSc., k historii, současnosti i budoucnosti fakulty promluvil její děkan prof. Ing. Radim Čajka, CSc., vystoupili i někteří další řečníci. Následovala prohlídka školy a kulturní program.  


Stavební fakulta Ostrava (dále jen „FAST-O“) vznikla ke dni 1. ledna 1997 (oddělením stavebních oborů, které byly do té doby vyučovány na Hornicko-geologické fakultě VŠB) zřizovací listinou Akademického senátu VŠB – TUO ze dne 20 června 1996. K jejímu založení v reakci na akutní nedostatek stavebních inženýrů vyzvala mj. valná hromada České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě oblasti Ostrava, podpořil je též Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Český svaz stavebních inženýrů. Významně ke vzniku fakulty přispěl i Magistrát města Ostravy.

Během své existence vychovala FAST-O mnoho absolventů, kteří zde získali cenné technické vzdělání v oblasti stavebnictví a architektury. Dnes nabízí zájemcům o studium studijní programy v rámci bakalářského, navazujícího magisterského studia a doktorského studia Zajímavostí je, že v rámci magisterského studia nabízí fakulta studijní program, který je věnován problematice zavádění metody BIM (Building Information Modelling): Stavební inženýrství - BIM Inženýring. Více informací je možno získat na webových stránkách https://www.fast.vsb.cz/cs/studium/. Počet studentů fakulty se posledních letech pohybuje kolem 1200.

V rámci FAST-O v současné době působí celkem 10 kateder, fakulta má také statut znaleckého ústavu pro znaleckou činnost v oborech projektování, stavebnictví a ekonomika. V roce 2018 vzniklo pod křídly stavební fakulty Experimentální a diagnostické stavební centrum, které se stalo technickou a odbornou oporou pro vědecko-výzkumnou činnost jednotlivých fakultních pracovišť a v rámci smluvního výzkumu poskytuje své služby v oblasti stavebně technického průzkumu stavebních objektů a konstrukcí a diagnostiky staveb. Za zmínku stojí také spolupráce s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR při řešení úkolů v rámci zavádění metody BIM do praxe, jehož je MPO odborným garantem. Velmi cenná je zejména součinnost s prorektorem VŠB-TUO doc. Ing. et. Ing. Františkem Kudou, CSc. a některými odbornými pracovníky katedry městského inženýrství.

Součástí slavnostního dne bylo také ocenění významných spolupracovníků a partnerů stavební fakulty, kteří z rukou děkana profesora Radima Čajky převzali pamětní medaili při příležitosti 25. výročí založení fakulty. Mezi oceněnými byl také ředitel odboru stavebnictví a stavebních hmot ministerstva průmyslu a obchodu  Ing. Petr Serafín.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/informace-z-odvetvi/ostravska-stavebni-fakulta-oslavila-25-let-od-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V