Úvodní stránka

Publikováno:
30.3.2017
Autor:
Odbor 71100

Publikace analyzuje výsledky stavebnictví za rok 2015.


Ač byl rok 2015 pro stavebnictví velmi úspěšným rokem, jeho produkce zdaleka ještě nedosáhla úrovně z let 2007-2008. I tak je možné považovat výsledek roku 2015 za úspěšný a navázal tak na solidní růst z předchozího roku, který po pěti letech vrátil stavebnictví do černých čísel. Za velmi dobrými výsledky dosahovanými v průběhu roku 2015 stojí zejména obnovená investiční aktivita státu a snaha o vyčerpání dotací z fondů EU do konce roku 2015. Na výsledek odvětví naopak negativně působila vyšší srovnávací základna roku 2014. Přestože odvětví již druhým rokem pozvolna smazává rozdíl k výsledkům dosahovaným v předkrizovém období, byla stavební produkce za rok 2015 ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 stále ještě o 16,1 % nižší.

Průběžné výsledky stavebnictví však ukázaly značnou rozkolísanost nejen stavebnictví jako celku, ale i u obou složek odvětví pozemního a inženýrského stavitelství. Inženýrské stavitelství, které je svým charakterem závislé převážně na financování z veřejných zdrojů, bylo po celý rok jednoznačným tahounem celého sektoru.

Produkce pozemního stavitelství klesala navzdory silné poptávce po bydlení, podporované snadno dostupnými hypotékami s rekordně nízkými úrokovými sazbami. Zvýšila se sice nově zahájená výstavba bytů v bytových i v rodinných domech, avšak nejedná se o silný posun směrem vzhůru.

 

Analýza v tomto dokumentu je rozdělena do 4 základních částí, které by měly poskytnout čtenáři ucelený pohled na sektor stavebnictví.

• V první části se věnuje postavení stavebnictví v české ekonomice, vychází se přitom z národních účtů (kapitola 1), na což navazuje základní rozbor situace ve stavebnictví se zaměřením na rok 2015 (kapitola 2), na bázi dalších statistik ČSÚ a Eurostatu.

• Druhá část je zaměřena na analýzu stavebnictví z pohledu podnikových dat (kapitoly 3 až 7), kde jsou prezentovány nejdůležitější ekonomické ukazatele a výběr ukazatelů finanční analýzy. Podrobněji jsou prezentovány ukazatele za celou sekci CE-NACE F Stavebnictví, v menší míře pak jednotlivá pododvětví a odvětví související se stavebnictvím.

• Třetí část zobrazuje výběr informací o státní podpoře ve stavebnictví, a to jednak z pohledu veřejných zakázek a také z pohledu jednotlivých státních fondů nebo operačních programů EU. Výběr nejdůležitějších informací je obsažen v kapitolách 8 a 9.

• Poslední část – metodické poznámky – navazuje na druhou část a podrobněji rozebírá zdrojové údaje, ze kterých se při analýze podnikových dat vycházelo, a jsou blíže diskutovány vybrané problémy.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/informace-z-odvetvi/stavebnictvi-ceske-republiky-2016--227317
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.