Úvodní stránka

Publikováno:
10.1.2023
Autor:
odbor 31500

Publikace předkládá vývoj v oboru stavebnictví, jeho oddílech a také v oborech s ním souvisejících v roce 2021.


V roce 2021 se produkce stavebnictví a také hrubá přidaná hodnota vytvořená ve stavebnictví meziročně zvýšila, ale přesto podíl stavebnictví na hrubé přidané hodnotě celé ekonomiky se mírně snížil na 5,59 %.

Stavební produkce se v roce 2021 vrátila k růstu, i když ještě nedošlo k výraznějšímu oživení celého odvětví. Stavebnictví dlouhodobě naráží na problém s nedostatkem pracovní síly, který v roce 2021 stále pokračoval. Také situaci v odvětví negativně výrazně ovlivňoval růst cen, k čemuž přispíval i nedostatek materiálu a zařízení. Dalším problémem byly narušené dodavatelské řetězce a stavebnictví se tak potýkalo s výrazně zhoršenou dostupností stavebních materiálů.

Zlepšení zaznamenalo zejména pozemní stavitelství, které bylo tahounem celého odvětví, kde se projevilo zejména nastartování bytové výstavby, hlavně ve fázi zahajování bytů. Naproti tomu inženýrské stavitelství, které je převážně podmíněno veřejnými zakázkami a financováním z veřejných zdrojů, pouze stagnovalo.

Nové zakázky se v roce 2021 zvýšily v obou segmentech stavebnictví. Rychleji vzrostly zakázky v inženýrském stavitelství, kde se zvedla hodnota nových zakázek meziročně o 19,0 % na 163,8 mld. Kč. V pozemním stavitelství zrychlilo tempo růstu nových stavebních zakázek na 9,4 % a dosáhly 126,3 mld. Kč.

Podle stavu ke konci období stoupla hodnota stavebních zakázek meziročně o 13,1 % na 225,5 mld. Kč, když růst zaznamenaly veřejné i soukromé zakázky. Veřejné zakázky mají v tuzemských zakázkách výrazný a nezastupitelný efekt na vývoj stavební výroby. Jejich podíl v roce 2021 se mírně zvýšil a dosáhl 58,8 % na celkové hodnotě tuzemských zakázek.

Stavební práce „S“ dosáhly v roce 2021 hodnoty 580 miliard Kč, což představuje meziročně růst o 8,3 % (v běžných cenách). Podniky brzdní především razantní růst cen.

Nejrychlejší meziroční růst zaznamenaly v tuzemsku stavby bytových budov. Ve stavebních pracích v tuzemsku zaujímají největší oddíl na nové výstavbě inženýrské stavby, do kterých bylo v roce 2021 vloženo 170 mld. Kč. Inženýrské stavby představovaly třetinu tuzemské nové výstavby a v meziročním srovnání byly vyšší o 2,3 %.

 

Dokument je rozdělen do 3 základních částí, které by měly poskytnout čtenáři ucelený pohled na sektor stavebnictví.

• První část popisuje postavení stavebnictví v ekonomice na základě dat z národních účtů, ve členění na 2místné CZ-NACE.

• Druhá kapitola zahrnuje vývoj situace ve stavebnictví s orientací na rok 2021 na bázi dalších statistik ČSÚ a Eurostatu.

• Další část seznamuje s informacemi o veřejných zakázkách na stavební práce a poskytuje pohled na zakázky z několika pohledů.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/informace-z-odvetvi/stavebnictvi-ceske-republiky-2022--271909
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.