Úvodní stránka

Publikováno:
18.7.2011
Autor:
odbor 32300

Na základě strategického dokumentu "Poslání MPO při dozoru nad komoditním trhem v ČR" se zveřejňuje "Informace o vývoji komoditního trhu v působnosti MPO", která byla schválena poradou vedení Ministerstva průmyslu a obchodu dne 30.6.2011.


Fungující komoditní trh patří k základním pilířům tržní ekonomiky, neboť komoditní burzy vytvářejí transparentní prostředí pro setkávání se poptávky a nabídky a tím generují objektivní tržní ceny komodit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu věnuje náležitou pozornost shromažďování, zpracovávání a vyhodnocování informací, jež slouží k podpoře dozoru a ke svodným informacím o stavu a vývoji komoditního trhu v České republice s ohledem na možnost využití zákonodárné iniciativy vlády pro efektivnější konstituování právní úpravy. Stěžejním cílem všech těchto aktivit odborných útvarů ministerstva je napomáhat ke kultivaci komoditního trhu v ČR.

V průběhu roku 2010 došlo k redukci počtu komoditních burz v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu z původních 10 na 5 subjektů, a to jednak výmazem z obchodního rejstříku Moravskoslezské komoditní burzy z důvodu zamítnutí insolvenčního návrhu pro nedostatek majetku, a dále byla Krajským soudem v Brně celým zápisem vymazána z obchodního rejstříku Moravskočeská komoditní burza, která nikdy nezahájila svoji činnost, s právním důvodem výmazu § 40 odst. 1 zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách. Oba výmazy se podařilo realizovat důslednou spoluprací a komunikací s příslušnými soudy.

Na základě šetření činnosti komoditních burz bylo v roce 2010 Ministerstvem průmyslu a obchodu ve správním řízení odňato 1. Karlovarské komoditní burze státní povolení k provozování burzovních obchodů s komoditami v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, neboť na této burze byly zjištěny závažné nesrovnalosti a rozpory se zákonem o komoditních burzách, statutem burzy a dalšími obecně platnými zákonnými normami.

V průběhu roku 2010 byl dále zrušen souhlas s obchodováním s komoditami spadajícími do působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu udělený do rukou Ministerstva zemědělství pro Obchodní burzu Hradec Králové a Komoditní burzu Praha, a to na základě zjištěných neodstranitelných nedostatků.

U komoditní burzy IPB Komoditní burza nabylo státní povolení k provozování burzy udělené Ministerstvem průmyslu a obchodu právní moci dne 12. listopadu 2009, k zápisu burzy do obchodního rejstříku došlo až 25. února 2011, v průběhu roku 2010 tedy tato burza nebyla funkční.

Komoditní burzy v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu připravily v průběhu roku 2010 pro veřejnost, ze které se mohou rekrutovat noví účastníci komoditního trhu, ale i pro stávající účastníky komoditního trhu několik zásadních novinek:

Českomoravská komoditní burza Kladno jako nejdéle působící subjekt na komoditním trhu v České republice jako jediná ze spektra tuzemských komoditních burz otevřela již v závěru roku 2009 trh se silovou elektřinou v rámci sdružených služeb dodávky elektřiny pro konečné spotřebitele z komerční sféry a z veřejného sektoru, kteří jsou si povinni dodavatele vybrat pouze ve veřejném výběru podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Většinu povinností požadovaných zákonem o veřejných zakázkách totiž za veřejného zadavatele zajišťuje v rámci svých legislativních předpisů přímo burza. Celý proces nákupu tak může proběhnout bez administrativní zátěže, efektivně, za nízkých nákladů, vysoce transparentně a přitom v průběhu několika dnů. Obdobný trh se zemním plynem pak pro značný zájem účastníků trhu otevřela v létě roku 2010.

Dále byl na Českomoravské komoditní burze Kladno od března do prosince 2010 spuštěn zkušební provoz systému NECHELA. Systém NECHELA umožňuje podnikatelskému sektoru, samosprávě a výzkumnému sektoru zbavit se nespotřebovaných chemických látek a přípravků prodejem v garantovaném prostředí burzy tak, aby nemusely být skladovány a nemusely být vynakládány prostředky na jejich ekologickou likvidaci.

Na pražské energetické burze POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s., mezi významná data událostí v roce 2010 patří leden, kdy byla zavedena spotová aukce pro elektřinu s místem dodání v Maďarsku. V únoru bylo zahájeno obchodování s futures s finančním vypořádáním. Ke stávajícím produktům s fyzickým vypořádáním proto přibylo sedm produktů typu base load a sedm typu peak load, které nejsou fyzicky dodány, ale pouze finančně vypořádány oproti budoucí spotové ceně. Jedná se vždy o čtyři měsíční, dva čtvrtletní a jeden roční produkt.

V květnu byla zahájena spolupráce POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s., s EXAA (Energetická burza Rakousko) na spotovém trhu v Maďarsku. Na základě Dohody o spolupráci, podepsané v prosinci 2009, EXAA a POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s., propojily své obchodní platformy, aby posílily své pozice na trzích střední a východní Evropy. EXAA převzala činnost spotového trhu POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s., v Maďarsku, propojila ho se svým obchodním systémem a obohatila ho o prvky, které byly úspěšně provozovány na německém a rakouském trhu.

Další klíčové informace lze o jednotlivých burzách v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu čerpat na webových stránkách jednotlivých burz:

Českomoravská komoditní burza Kladno                 www.cmkbk.cz

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s.            www.pxe.cz

HRAPRAKO komoditní burza                                www.hraprako.cz

Komoditní burza Říčany                                           www.burzaricany.cz

Přílohou této informace je Přehled obchodovaných komodit na burzách v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu [doc, 41 kB].

 

Poznámka: Platná dikce § 1 odst. 1 zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách, ve znění pozdějších předpisů, komoditu definuje jako jakékoliv "zboží". Proto byly komodity od počátku účinnosti zákona o komoditních burzách u jednotlivých burz povolovány ve vazbě na jednotnou klasifikaci produkce (JKP), následně na Standardní klasifikaci produkce (SKP) a v současné době na Klasifikaci produkce (CZ—CPA).

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/komoditni-burzy/informace-o-komoditnim-trhu-v-cr/informace-o-komod...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.