Úvodní stránka

Publikováno:
12.7.2012
Autor:
odbor 32300

Na základě strategického dokumentu "Poslání MPO při dozoru nad komoditním trhem v ČR" se zveřejňuje "Informace o vývoji komoditního trhu a činnosti komoditních burz v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu za rok 2011", která byla schválena poradou vedení Ministerstva průmyslu a obchodu dne 28.6.2012.


Komoditní burzy vytvářejí transparentní prostředí pro setkávání se poptávky a nabídky a tím generují v maximální možné míře objektivní tržní ceny základních komodit. To platí zejména v případech organizování obchodů s fyzickým vypořádáním, kde jsou komodity podkladovými aktivy. Komoditní obchody proto mají své nezastupitelné místo v tržní ekonomice.

Lze doporučit podporu rozvoje obchodování na komoditních burzách prosazováním zvýšení využívání komoditních burz i u veřejných zadavatelů v intencích zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Poptávání na burze je veřejným výběrem v souladu s dikcí § 23 odst. 5 písm. c) zákona o veřejných zakázkách, proto lze zadat veřejnou zakázku na dodávky v jednacím řízení bez uveřejnění mimo jiné tehdy, pokud jde o dodávky kupované na komoditní burze. V resortním systému centralizovaného zadávání nemusí být realizován nákup, jestliže jde o dodávky nabízené a kupované na komoditních burzách.

Ministerstvo průmyslu a obchodu i v roce 2011 věnovalo náležitou pozornost shromažďování, zpracovávání a vyhodnocování informací, jež slouží k podpoře dozoru a ke svodným informacím o stavu a vývoji komoditního trhu v České republice s ohledem na možnost využití zákonodárné iniciativy vlády pro efektivnější konstituování právní úpravy. Stěžejním cílem všech těchto aktivit odborných útvarů ministerstva je napomáhat ke kultivaci komoditního trhu v ČR.

K datu 31. prosince 2010 se v České republice se v kompetencích Ministerstva průmyslu a obchodu nalézaly 4 komoditní burzy, kterým státní povolení vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a 4 subjekty, kterým státní povolení vydalo Ministerstvo zemědělství.

 

Do roku 2006 bylo udělováno povolení Ministerstva průmyslu a obchodu "v dohodě s Ministerstvem zemědělství". Tato dohoda se dotýkala subjektů, kterým Ministerstvo zemědělství udělilo státní povolení k provozování burzy (tj. k organizování burzovních obchodů se zbožím pocházejícím ze zemědělské a lesní výroby, včetně výrobků vzniklých jeho zpracováním), které žádaly o rozšíření organizování burzovních obchodů o zboží spadající do působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu (rudní, nerudní a energetické nerostné suroviny a produkty z nich vyrobené, odpady, polotovary, výrobky, chemické látky, elektrická energie). Na základě vydaného souhlasu Ministerstva průmyslu a obchodu Ministerstvo zemědělství těmto burzám udělilo státní povolení ke změně statutu v položkách obchodovatelných komodit.

V průběhu roku 2011 probíhala jednání a korespondence ve věcech v roce 2010 zrušených souhlasů s obchodováním s komoditami spadajícími do působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu udělených do rukou Ministerstva zemědělství pro Obchodní burzu Hradec Králové a Komoditní burzu Praha. Tento proces není dosud uzavřen, je úzce vázán na vývoj právních názorů obou resortů na kompetence k výkonu státního dozoru a dále na příslušnost správního řízení jednotlivým orgánům státní správy.

K datu 31. prosince 2011 se počet komoditních burz působících na komoditním trhu v ČR zvýšil na 9 subjektů tím, že do obchodního rejstříku byla zapsána IPB Komoditní burza, které státní povolení udělilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Komoditní burzy v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu v průběhu roku 2011 dále zkvalitňovaly pro své klienty, resp. veřejnost svou nabídku služeb, což se projevilo i za celosvětového nepříznivého stavu ekonomik v jejich souhrnných výsledcích.

Mezi významná data událostí na komoditní burze POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s., v roce 2011 patří únor, kdy byla pro účastníky obchodování připravena ve spolupráci s OTE možnost zadávat nabídky na nákup a prodej na Denním trhu OTE za účelem fyzické dodávky vyplývající z otevřené pozice CZ finančních futures. Dne 3. října 2011 bylo zahájeno obchodování na novém obchodním systému Trayport GlobalVision. Na základě smlouvy podepsané v červnu 2011 jsou prostřednictvím tohoto systému obchodovány futures kontrakty s fyzickým a finančním vypořádáním pro český trh spolu s kontrakty s fyzickým vypořádáním pro slovenský a maďarský trh.

Celkový objem obchodování na komoditní burze POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s., dosáhl v uplynulém roce objemu 24,4 TWh, celkem bylo uzavřeno 1355 obchodů. Cena ročního kontraktu v základním zatížení s vypořádáním v roce 2012 uzavřela v první obchodní den roku na hodnotě 50,90 EUR/MWh, aby v posledním dni obchodování dosáhla hodnoty 50,70 EUR/MWh. K průběhu roku je však nutno připomenout důsledek nehody v japonské elektrárně Fukušima, tj. rozhodnutí německé vlády postupně uzavřít jaderné elektrárny. Zveřejnění této informace dne 14. března 2011 znamenalo pro PXE okamžitý skokový cenový vzrůst o téměř 6 EUR/MWh, tento trend pokračoval do května, kdy dosáhla cena energie v základním zatížení s dodávkou v roce 2012 svého ročního maxima na úrovni 58,15 EUR/MWh.

Českomoravská komoditní burza Kladno operativně, jako první ze spektra komoditních burz působících na komoditním trhu v České republice, otevřela trh se silovou elektřinou (2009) a se zemním plynem (2010) pro konečné spotřebitele. V roce 2011 se na ČMKBK zobchodovalo téměř 2,5 TWh elektřiny a zemního plynu v hodnotě přes 2,3 mld. Kč. V roce 2011 byla na ČMKBK uzavřena nejlepší roční bilance obchodování na dřevařské burze za 6 let její existence, kdy byly evidovány burzovní kontrakty na dodávky 543 tis. m3 dříví za téměř 953 mil. Kč.

Českomoravská komoditní burza Kladno i v roce 2011 podporovala provoz systému NECHELA, přestože je z pohledu burzy tento trh doposud zcela marginální. Systém NECHELA však umožňuje podnikatelskému sektoru, samosprávě, výzkumnému sektoru, ale i školám prodat nespotřebované chemické látky a přípravky v garantovaném prostředí burzy a tím předejít jejich skladování a výdajům na jejich ekologické odstranění. Systém NECHELA na druhou stranu poskytuje příležitost rovněž těm, kteří chemické látky v malém množství hodlají nakoupit a využít je. Tím systém NECHELA plní žádoucí funkci nástroje k předcházení vzniku odpadů. Českomoravská komoditní burza Kladno je též zhotovitelem systému NEO (odpad/neodpad) pro trh s vedlejšími produkty a materiály, které přestaly být odpadem a staly se tak zdrojem druhotných surovin, jehož zkušební provoz probíhal od poloviny roku 2011. Českomoravská komoditní burza Kladno je tak významným realizátorem systémových opatření k předcházení nežádoucím situacím v souvislosti s nezákonným nakládáním s chemickými látkami a odpady a dílčích opatření k řešení aktuálních problémů trhu s druhotnými surovinami.

U HRAPRAKO komoditní burzy a Komoditní burzy Říčany byla v roce 2011 zjevná nižší aktivita z pohledu spektra udělených státních povolení ke zprostředkování předmětu burzovních obchodů i v počtu uzavřených obchodů zjevně zapříčiněná nepříznivými vnějšími vlivy ekonomiky. HRAPRAKO komoditní burza však dosáhla významnějšího objemu zprostředkovaných obchodů při minimu zprostředkovaných transakcí.

U komoditní burzy IPB Komoditní burza nabylo státní povolení k provozování burzy udělené Ministerstvem průmyslu a obchodu právní moci dne 12. listopadu 2009, k zápisu burzy do obchodního rejstříku došlo až 25. února 2011, v průběhu roku 2011 tato burza nezahájila činnost.

Dnem 19. listopadu 2011 došlo k nabytí právní moci státního povolení k provozování burzy udělené Ministerstvem průmyslu a obchodu zakladatelům Komoditní burzy PROFIT, vznik této burzy je datován zápisem do obchodního rejstříku, tj. dnem 17. března 2012.

 

Další klíčové informace lze o jednotlivých burzách v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu čerpat na webových stránkách jednotlivých burz:

 

Českomoravská komoditní burza Kladno  www.cmkbk.cz

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s.  www.pxe.cz

HRAPRAKO komoditní burza www.hraprako.cz

Komoditní burza Říčany  www.burzaricany.cz

 

a u komoditní burzy IPB Komoditní burza a u Komoditní burzy PROFIT na internetových stránkách po jejich výstavbě.

 

Přílohou této informace je " Přehled obchodovaných komodit na burzách v působnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu [doc, 48 kB]".

*  *  *

Poznámka: Platná dikce § 1 odst. 1 zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách, ve znění pozdějších předpisů, komoditu definuje jako jakékoliv "zboží". Proto byly komodity od počátku účinnosti zákona o komoditních burzách u jednotlivých burz povolovány ve vazbě na jednotnou klasifikaci produkce (JKP), následně na Standardní klasifikaci produkce (SKP) a v současné době na Klasifikaci produkce (CZ—CPA).

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/komoditni-burzy/informace-o-komoditnim-trhu-v-cr/informace-o-komod...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.