Úvodní stránka

Publikováno:
26.6.2014
Autor:
odbor 32300

Návrh dalšího postupu k řešení problematiky komoditních burz jak z obecného hlediska, tak z pohledu působnosti MPO v pozici ústředního orgánu státní správy.

Vize

Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě pravomocí, které mu svěřují zákony České republiky, pečuje, jako jeden ze dvou kompetenčně příslušných orgánů státního dozoru nad komoditním trhem, o legalitu provozu komoditních burz ve své působnosti a o bezpečný a plynulý rozvoj komoditního trhu v České republice.

Stabilní komoditní trh s transparentními burzovními transakcemi na prosperujících komoditních burzách přinese reprezentativní a ničím nedeformovaný přehled reálných cen obchodovaných komodit, který je nejen prioritou zdravého podnikatelského prostředí, ale i v zájmu konečných spotřebitelů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu při uplatňování svých pravomocí orgánu státního dozoru proto dbá nejen na to, aby subjekty, nad nimiž vykonává dozor, dodržovaly zákon č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách, ve znění pozdějších předpisů, ale zaměřuje se i na posílení povědomí a respektu širší veřejnosti ke komoditnímu trhu zvýšením jeho transparentnosti a důvěryhodnosti.

Mise

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách, ve znění pozdějších předpisů, plní v oblasti státního dozoru nad komoditním trhem svěřenou roli zejména prostřednictvím:

  • povolovací činnosti, tj. zejména udělování státního povolení k provozování komoditní burzy;
  • jmenování 1/3 členů burzovních komor;
  • dozorových činností, k nimž patří:
  1. dohled na dálku nad komoditními burzami,
  2. činnost burzovního komisaře s kompetencí:
    • k účasti na jednáních burzovních komor a valných hromad jednotlivých komoditních burz,
    • k dozoru nad burzami a činností burzovních dohodců podle základních pravidel kontrolní činnosti stanovených zvláštními zákony,
    • ke stanovování opatření k nápravě popřípadě i ukládání sankcí v případě zjištění nedostatků v činnosti komoditních burz, nad nimiž vykonává dozor;
  • shromažďování, zpracovávání a vyhodnocování informací, jež slouží k podpoře dozoru a ke svodným informacím o stavu a vývoji komoditního trhu v České republice s ohledem na možnost využití zákonodárné iniciativy vlády pro efektivnější konstituování právní úpravy.

 

Hodnoty

Ministerstvo průmyslu a obchodu se při naplňování své vize a mise řídí následujícími hodnotami:

1.       Jednotná koncepce dozoru

Ministerstvo průmyslu a obchodu stanovilo jako součást služebního pořádku interním předpisem závazný postup při výkonu působnosti ústředního orgánu státní správy ve věcech komoditních burz a zřídilo rozkladovou komisi, jako poradní orgán ministra průmyslu a obchodu pro řízení ve věci výkonu státní správy v oblasti komoditních burz.

Ve vztahu k dozorovaným komoditním burzám jednotná koncepce dozoru představuje především uplatňování zásady, že stejné druhy relevantních skutečností podléhají ve všech případech obdobným pravidlům tak, aby se omezil prostor pro podání rozkladů proti rozhodnutím ve správním řízení.

2.       Přiměřenost dozoru

Ministerstvo průmyslu a obchodu zasahuje do organizování burzovních obchodů dozorovaných subjektů v míře, v níž je to nezbytně nutné pro dosažení cílů státního dozoru nad komoditním trhem, tj. výhradně v souvislosti s aplikací litery a ducha zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách, ve znění pozdějších předpisů.

3.       Efektivnost dozoru

Ministerstvo průmyslu a obchodu vnitřním organizačním uspořádáním personálně zabezpečuje adekvátní výkon práv a povinností jak příslušného orgánu státní správy, tak burzovního komisaře komoditních burz v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu ve věcech státního dozoru proporcionálně k rozsahu agendy, resp. k potřebě aktualizace nevyhovujícího legislativního ošetření komoditního trhu v České republice a s ohledem na vývoj v práva EU. Pozornost je věnována soustavnému vzdělávání odpovědných zaměstnanců jako klíčové podmínce efektivního dohledu nad komoditním trhem.

4.       Podpora tržní discipliny

Ministerstvo průmyslu a obchodu dbá o pravidelné zveřejňování dostatečných a aktuálních informací o komoditních burzách s cílem posílit transparentnost a důvěryhodnost komoditního trhu.

5.       Spolupráce se zainteresovanými domácími subjekty

Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem zemědělství jako dalším věcně příslušným ústředním orgánem státní správy, dále se subjekty, které podléhají jeho státnímu dozoru nad komoditními burzami, a především s Českou národní bankou, jako orgánem dohledu nad provozováním regulovaného trhu a mnohostranného obchodního systému komoditní burzou, konzultuje a analyzuje aktuální praktické problémy mapující náměty na potřebné změny právní úpravy.

6.       Mezinárodní spolupráce

Ministerstvo průmyslu a obchodu se hodlá aktivně podílet na budoucí právní úpravě EU v oblasti obchodování s komoditami a přispívat k vytváření a realizaci budoucí politiky dohledu nad obchodováním s komoditami ve smyslu konvergence pravidel a postupů na evropské úrovni a rozvíjet spolupráci s budoucími orgány dohledu nad obchodováním s komoditami členských zemí EU.

7.       Etika dohledu

Ministerstvo průmyslu a obchodu dbá na to, aby její zaměstnanci při výkonu státního dozoru nad komoditními burzami a činností burzovních dohodců jednali čestně a svědomitě a aby se důsledně řídili jak právními předpisy, tak i vnitřními předpisy Ministerstva průmyslu a obchodu a zajistili tak nestrannou analýzu a posouzení všech relevantních skutečností.

Zásady

Ministerstvo průmyslu a obchodu se při naplňování své vize, mise a navazujících hodnot řídí následujícími zásadami:

1.       Předvídatelnost

Ministerstvo průmyslu a obchodu dozorované subjekty průběžně, resp. zakladatele předběžně, seznamuje s kritérii, jejichž plnění při výkonu státního dozoru nad komoditními burzami očekává. Dbá na jejich konzistentní aplikaci, avšak se zřetelem na odpovědné posouzení nákladů, kterými jako orgán státního dozoru dozorované subjekty zatěžuje.

2.       Sladění strategie s operativním výkonem dohledu

Ministerstvo průmyslu a obchodu při výkonu státního dozoru sleduje strategické cíle odvozené od svého zákonného mandátu a přitom flexibilně reaguje na konkrétní situaci na tuzemském komoditním trhu a bude reflektovat nové trendy v souvislosti s přípravou právní úpravy organizování burzovních obchodů s komoditami na úrovni EU.

3.       Informační otevřenost a odpovědnost vůči veřejnosti

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude pravidelně jednou ročně vždy do 6 měsíců po skončení kalendářního roku zveřejňovat informace o komoditním trhu v České republice i dohledu nad ním tak, aby si veřejnost a účastníci komoditního trhu mohli vytvořit objektivní názor na jeho funkčnost a na pravidla a počínání Ministerstva průmyslu a obchodu při výkonu státního dozoru nad ním. Současně se Ministerstvo průmyslu a obchodu zaměří na to, aby informace zveřejňované dozorovanými subjekty věrně odrážely jejich finanční situaci a další klíčové informace.

4.       Spolupráce s Ministerstvem zemědělství, Českou národní bankou a s Ministerstvem financí

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude úzce spolupracovat s Ministerstvem zemědělství, s Českou národní bankou a s Ministerstvem financí při formulaci předpokládané nové, moderní právní úpravy komoditních burz ve vazbě na formulaci práva EU k oblasti organizování burzovních obchodů s komoditami s důrazem na rovnost, srozumitelnost a jednoznačnost zákonné úpravy, při respektování specifických rysů vyplývajících ze spektra obchodovaných komodit, prostřednictvím prováděcích předpisů v gesci věcně příslušných orgánů státní správy.

 

V příloze je seznam držitelů státního povolení k provozování komoditních burz udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/komoditni-burzy/vykon-dozoru-nad-komoditnimi-burzami/poslani-mpo-p...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.