Úvodní stránka

Publikováno:
20.12.2019
Autor:
odbor 31500

Dne 21. listopadu 2019 v prostorách PVA Letňany proběhl první mezinárodní summit věnovaný implementaci Koncepce BIM do českého stavebnictví, na který zavítalo přes 240 registrovaných účastníků z veřejného sektoru, státní správy, odborné veřejnosti a podnikatelské sféry. Celodenní program byl nabitý, účastníci se tak dozvěděli všechny aktuální informace i zkušenosti ze zahraničí. Akci organizovaly Česká agentura pro standardizaci ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.


S úvodním slovem vystoupil náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu a podnikání Eduard Muřický, který účastníky srdečně přivítal a představil plány pro rozvoj stavebnictví za pomoci digitalizace.

První blok zahájil vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla, který představil vládní strategii Digitální Česko. Poté vystoupil předseda ÚNMZ Viktor Pokorný, který hovořil o roli jeho úřadu v souvislosti s plněním významné části opatření vládní Koncepce zavádění metody BIM v ČR.

O aktuálním stavu digitalizace stavebního řízení v ČR informoval poslanec PS ČR Martin Kupka. Zmínil důležitost zastřešit vše pod jednotnou digitální střechu, sjednotit metodiky a propojit úředníky. Spolu s ním přednášel odborník na e-government a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček o Digitální technické mapě. Závěrem uvedl projektový manažer Ing. Luděk Šteffel z Ministerstva pro místní rozvoj, že ke schválení rekodifikace veřejného stavebního práva a digitalizace stavebního řízení a územního plánování dojde 1. 1. 2021 s účinností od roku 2023.

Za Státní fond dopravní infrastruktury vystoupil ředitel Odboru kanceláře ředitele SFDI  Ivo Vykydal o společné strategii pro dopravní infrastrukturu. Za nejdůležitější metodiku vyzdvihl datový standard.

Tento blok byl završen slavnostním podpisem Memoranda o spolupráci na pilotních projektech mezi Krajem Vysočina, zastoupený hejtmanem Jiřím Běhounkem a Českou agenturou pro standardizaci, zastoupenou generálním ředitelem Zdeňkem Veselým.

Druhý blok byl věnován zahraničním hostům z Francie, Německa, Estonska a Nizozemska, kteří představili BIM a veřejné zadávání v Evropě. Zahájil ho předseda pracovní skupiny EU BIM Souheil Soubra. Cílem pracovní skupiny EU BIM (http://www.eubim.eu/) je zajistit větší hodnotu veřejných peněz a stimulovat inovace a růst ve stavebnictví i v digitálním odvětví v Evropě. Představil strategický plán skupiny, který mapuje přechod na digitalizaci stavebního průmyslu a mohl by přinést úspory ve výši 15 – 25 % na globálním infrastrukturním trhu do roku 2025.

Soubra, a top expert in Building Information Modelling in France, will lead the group's work.Plán strategie BIM a současné aktivity v Německu představil Jan Tulke. Od roku 2020 budou všechny nové projekty infrastruktury využívat BIM ve fázi návrhu, výstavby i provozu. Více informací najdete na https://bim4infra.de/.

Defragmentaci stavebního průmyslu pomocí digitální platformy v Estonsku ukázal Jaan Saar. Závěrem své prezentace pozval přítomné na seminář do Bruselu, který se koná 4. 12. 2019.

BIM z perspektivy majitele nizozemské infrastruktury představil Benno Koehorst, nabídl pohled mezi vlastníky, projektové organizace a IT nástroje, které vyžadují otevřené standardy pro plynulou výměnu informací mezi zúčastněnými stranami.

Odpolední třetí blok otevřel Jaroslav Nechyba, ředitel odboru Koncepce BIM. Poděkoval za odborné prezentace všech vládních a ostatních významných řečníků, kteří potvrdili, že naplnění Koncepce BIM zapadá do strategie Digitální Česko a počítá s digitálním stavebním řízením. Díky zkušenostem zahraničních hostů jsme se dozvěděli, že společně čelíme stejným výzvám a jdeme po stejné cestě: datový standard, klasifikační systém a digitální vystavěné prostředí.

Smluvní standardy a zadávání veřejných zakázek s orientací na ekonomickou výhodnost (HEV) představil Lukáš Klee, vedoucí pracovní skupiny 02. Upozornil na zásadní roli (veřejného) investora, tvorbu standardů, doporučení k hodnocení nabídek při zadávání veřejných zakázek, z nichž jsou tyto dokumenty dostupné na www. koncepceBIM.cz.

Dalším řečníkem byl vedoucí pracovní skupiny 03 Josef Žák, který vysvětlil důležitost sdílení dat. Datový standard stavebnictví (DSS) jako společný jazyk stavebnictví, definice zápisu, struktura, obsahu a pravidel v otevřeném datovém formátu IFC.

Jaroslav Nechyba doplnil, že nadstavbou DSS je klasifikační systém stavebnictví. Kdy jednotlivé objekty budou rozpoznávány, rozlišovány a chápány jednotným systémem.

Tento blok uzavřel Tomáš Prokeš, vedoucí pracovní skupiny Facility Management. Upozornil na Katalog pilotních projektů, který je průběžně doplňován na stránkách www.koncepceBIM.cz.

Závěrem proběhla panelová diskuse za účasti Petra Serafína, ředitele odboru stavebnictví a stavebních hmot, Jana Klečky, zástupce ČKAIT, Petra Matyáše, předsedy představenstva CzBIM, Filipa Kaliny ze Sdružení pro výstavbu silnic a Ondřeje Budíka z CACE, kteří zodpovídali dotazy, které v průběhu celé konference mohli účastníci zasílat prostřednictvím aplikace Myia.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/konference-seminare/mezinarodni-summit-koncepce-bim-v-praze--25263...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.