Úvodní stránka

Publikováno:
29.9.2022
Autor:
odbor 31500

13. září v Plzni byly uděleny ceny soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2021. Soutěž se konala pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Vyhlašovatelem soutěže Stavba roku Plzeňského kraje byl Plzeňský kraj a spoluvyhlašovateli Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obec architektů.


Z 19 nominovaných staveb vybrala odborná porota tři díla, jimž udělila titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021. Za citlivé urbanistické a kvalitní architektonické řešení objektu v prostoru významné rezidenční čtvrti města byl v kategorii Staveb pro bydlení vítězem zvolen Bytový dům Jetelová v Plzni. Dřevostavba u Milínova nazvaná Útulnoff, určená pro ubytování hostů a zařazená do kategorie Sportovních a volnočasových staveb, získala vítězný titul za netradiční řešení, které svým usazením i hmotovým pojetím velmi zdařile a vhodně doplňuje okolní přírodu. Titul Stavba roku Plzeňského kraje získalo také prostranství  Paluba Hamburk před plzeňským nádražím, a to za inovativní přístup, který znamená pro Plzeň významný krok ke zvýšení kvality veřejného prostoru.

Cenu hejtmana Plzeňského kraje si ze soutěže odnesla Obnova Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. „Obnova a zachování kulturních památek patří k odkazu budoucím generacím. A pokud se Plzeňský kraj může připojit alespoň dotací, jako tomu bylo v případě obnovy Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích, je to správná cesta,“ říká hejtman Rudolf Špoták. „Velmi si ceníme celkového přístupu k rekonstrukci nejstarší stavby plaského kláštera, která velmi dobře navazuje na zdařilé úpravy okolních objektů s ohledem na to, že kostel je neodmyslitelnou součástí celého komplexu. Díky pečlivé práci zedníků, štukatérů, restaurátorů a množství odborných konzultací s předními českými odborníky se kostel stal významným středem plaského kláštera.“

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu letos putovala Revitalizaci a rekonstrukci brownfieldu v areálu hospodářského dvora v tvrzi Bělá nad Radbuzou. Cenu předal Petr Serafín, ředitel Odboru stavebnictví a stavebních hmot. „Ministerstvo průmyslu a obchodu je spoluautorem Národní strategie regenerace brownfieldů 2019 – 2024, která nastavuje za pomoci koordinované podpory ze strany státní a veřejné správy podmínky pro regeneraci průmyslových i ostatních typů brownfieldů, a tím i pro zvýšení kvality urbanizovaného prostředí a zlepšení socioekonomického rozvoje postižených regionů,“ popisuje Petr Serafín.Cena  byla proto udělena za záchranu objektu v areálu chátrajícího bývalého hospodářského dvora v těsné návaznosti na stávající náměstí obce. Vznikl zde jedinečný prostor pro komerční využití či sportovní a kulturní aktivity. Rekonstrukce exteriéru zachovává ráz objektu, interiér umožňuje pohled na kvalitně provedenou dřevěnou konstrukci krovu.“

Cenou poroty ohodnotili její členové zdařilou rekonstrukci u parku Homolka v Plzni, kde vznikla vyhledávaná kavárna s terasou, a to díky radikální proměně nevzhledného objektu na jedno z nejnavštěvovanějších míst v této části města. Porota vyzdvihla také propojení zdařilého interiéru s venkovním posezením, které přispívá ke kultivaci okolního veřejného prostoru. Oblibu tohoto místa dokládá i vítězství v internetovém hlasování, díky němuž si Kavárna u parku Homolka v Plzni ze soutěže odnesla také Cenu veřejnosti, kterou předal zakladatel a jednatel společnosti Eurosoftware s.r.o., partnera soutěže Stephan Kronmüller.

Celkem čtyřem stavbám odborná porota udělila Čestná uznání. Hasičské zbrojnici Chodský Újezd v části Nahý Újezdec za hmotově a materiálově netradiční pojetí stavby občanské vybavenosti, Požární zbrojnici Letiny za originální přístup k řešení kompozice hmot a zdařilému začlenění do měřítka obce, Revitalizaci katedrály sv. Bartoloměje v Plzni za příkladnou, náročnou a svým rozsahem ojedinělou revitalizaci unikátní sakrální stavby a Nové ulici Na Sudech v Plzni za příkladnou realizaci důležité stavby zvyšující bezpečnost a plynulost dopravy.

Předseda SPS Ing. Jiří Nouza předal Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví, kterou si odnesla Výstavba nového pavilonu Psychiatrické kliniky ve Fakultní nemocnici Plzeň.

Svoji cenu vyhlásila i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. V samostatné, současně probíhající soutěži získal Cenu ČKAIT projekt nazvaný I/20 a II/231 v Plzni, Plaská – Na Roudné – Chrástecká, 2. etapa.

Přihlášené, nominované i oceněné stavby a další informace o soutěži jsou zveřejněné na webové stránce soutěže Stavba roku Plzeňského kraje www.stavbarokupk.cz.


 

 

 


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/souteze/stavba-roku/tri-vitezne-tituly-a-devet-dalsich-cen--tak-do...



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.