Úvodní stránka

Publikováno:
29.4.2015
Autor:
71120

Kontaktní místo pro stavební výrobky s označením CE nabízí podrobné informace o požadavcích na stavební výrobky s označením CE vyplývajících z nařízení Evropského parlamentu a Rady č.305/2011/EU (CPR).


Požadavky na stavební výrobky s označením CE podle nařízení (EU) č. 305/2011, o stavebních výrobcích

Od 1. července 2013 nabylo plné účinnosti nařízení EP a Rady č.305/2011 [pdf, 518 kB], kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh a kterým se zrušuje směrnice Rady 89/106/EHS.

V souladu s tímto nařízením musí výrobce pro všechny stavební výrobky, pro které existují harmonizované normy [html, 45 kB] nebo které jsou v souladu s evropským technickým posouzením [html, 535 kB] pro ně vydaným na jeho žádost, vypracovat prohlášení o vlastnostech [html, 145 kB]v tištěné nebo elektronické podobě a opatřit tyto výrobky označením CE [html, 513 kB].

Vypracováním prohlášení o vlastnostech nese výrobce odpovědnost za shodu stavebního výrobku s vlastnostmi uvedenými v tomto prohlášení. Prohlášení o vlastnostech uvádí vlastnosti stavebních výrobků ve vztahu k základním charakteristikám dotčených výrobků, přičemž jednotné metody zkoušení, výpočty a systémy posuzování a ověřování stálosti vlastností jsou uvedeny v příslušných harmonizovaných technických specifikacích, kterými podle CPR jsou:

       Viz také harmonizované normy a EAD rozdělené do skupin výrobků [html, 58 kB].

Evropské dokumenty pro posuzování (EAD) zpracovávají pro účely vydání evropského technického posouzení subjekty pro technické posuzování (TAB) [html, 535 kB], na základě žádosti výrobce v případě, že není stavební výrobek pokryt harmonizovanou normou nebo jí zcela neodpovídá.

V souladu s harmonizovanou technickou specifikací vybere výrobce systém posuzování a ověřování stálosti vlastností: 1, 1+, 2+, 3 nebo 4. Úkoly třetí nezávislé strany v těchto systémech plní oznámené subjekty [html, 77 kB].

Základní charakteristiky stavebních výrobků jsou stanovené v harmonizovaných technických specifikacích s ohledem na základní požadavky na stavby. V příloze I k CPR je uvedeno sedm základních požadavků na stavby:

Přestože je výrobek opatřený označením CE, nemusí být vždy vhodný pro zamýšlené použití ve všech členských státech. V harmonizovaných technických specifikacích k CPR není předepsáno, aby výrobce deklaroval všechny vlastnosti pro každou základní charakteristiku stavebního výrobku. Je však třeba, aby deklaroval ty vlastnosti, pro které existují určitá omezení ve vztahu k zamýšlenému použití do stavby v tom členském státě, ve kterém hodlá uvádět výrobek na trh. V ČR je proto třeba brát v úvahu vybrané právní předpisy ČR vztahující se ke stavebním výrobkům [html, 475 kB] a vybrané právní předpisy ČR vztahující se ke stavbám [html, 256 kB]. V této souvislosti je třeba také upozornit na Eurokódy [html, 542 kB] obsahující národní parametry uvedené v národních přílohách.

Výrobky, které nejsou pokryty harmonizovanými normami nebo nejsou v souladu s evropským technickým posouzením, nemohou být opatřeny označením CE. Neharmonizované výrobky jsou posuzovány podle předpisů toho státu, kde jsou uvedeny na trh. V České republice se v tomto případě postupuje podle nařízení vlády č. 163/2002 Sb. [html, 380 kB], kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky, ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb.

Více informací naleznete na webu Evropské komise, na Informačním portálu ÚNMZ pro stavební výrobky nebo prostřednictvím FAQ [doc, 73 KB].

V souvislosti s nařízením (EU) č. 305/2011 vydala EK praktickou příručku s názvem OZNAČENÍ CE STAVEBNÍCH VÝROBKŮ KROK ZA KROKEM. V tomto průvodci je vysvětleno, jak postupovat při opatřování nového stavebního výrobku označením CE nebo pokud dojde ke změně výrobku (výrobních postupů, surovin, z nichž je vyroben, zkoušek, kterými prochází, atd.).

Přehled dalších vybraných užitečných odkazů:

 

 

 

 

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/stavebni-vyrobky/pozadavky-na-stavebni-vyrobky-s-oznacenim-ce--157...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.