Úvodní stránka

Publikováno:
9.11.2017
Autor:
71300

Na těchto stránkách jsou informace o projektu „Smart and Green Mining Regions of EU“ (REMIX) z programu INTERREG.


  Projekt EU – Smart and Green Mining Regions of EU (REMIX)

Projekt z programu INTERREG byl schválený Evropskou komisí dne 14.12.2016 s dobou trvání 1.1.2017 – 30.6.2021. Vedoucím projektu je Regionální vláda Laponska, Finsko. Dalšími účastníky jsou Agentura pro inovace a rozvoj regionu Castilla y León, Španělsko, Regionální rozvojová agentura Joensuu, Finsko, Wroclavské vojvodství, Polsko, Fakulta věd a technologií, Universita NOVA Lisabon, Portugalsko, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Universita Exeter, Anglie Národní technická universita Atény, Řecko a Geokompetenz Centrum Freiberg, Německo. Jednotliví účastníci projektu si pak ve svých zemích mají vytvořit skupinu tzv. stakeholderů, což jsou zástupci těžebních regionů, těžebních svazů či organizací a vlastních těžebních firem.

Cílem projektu je navázání přímých kontaktů, vzájemná výměna zkušeností mezi členskými státy z oblasti povolování průzkumu a těžby nerostných surovin, propojení územního plánování s chráněnými ložiskovými územími a ochranou životního prostředí, a pochopitelně rovněž zkušenosti z Public Relations.

V první etapě do 30.6.2019 bude probíhat vzájemná výměna zkušeností formou pracovních setkání (workshopů) v jednotlivých účastnických státech, v ČR to bude ve druhém zářijovém týdnu 2017. Tato setkání budou v anglickém jazyce a z každé účastnické země se jej mohou zúčastnit 2-3 stakeholdeři. Ti budou mít prezentaci v angličtině na téma nerostných surovin z jejich regionu (bude upřesňováno před jednotlivými workshopy). Zahajovací workshop proběhl ve Finsku, další workshop bude koncem června v rakouském Leobenu. Kromě toho proběhnou každý rok 2 – 3 samostatné workshopy národních skupin stakeholderů, náš bude v Praze na MPO (v češtině). Jejich cílem je seznámit ostatní účastníky s výsledky mezinárodních workshopů.

Ve druhé etapě 1.7.2019 – 30.6.2021 pak bude probíhat implementace získaných zkušeností do jednotlivých regionů včetně pokračování národních workshopů.

Zapojení do projektu je bezplatné a bez nároku na odměnu, ale účastníci mezinárodních workshopů budou mít cestovné a ubytování hrazené z rozpočtu projektu. Hlavní přínosem pro stakeholdery je získání mezinárodních zkušeností z celé Evropy včetně navázání osobních kontaktů pro další možnou spolupráci.

Webové stránky celého projektu najdete na: https://www.interregeurope.eu/remix/

REMIX_Poster_press_13perc

 

Budoucí rozvoj těžebního sektoru v Evropě – Úspěchy projektu EU „Inteligentní a ekologické (zelené) těžařské regiony“, kterých bylo dosaženo.

První fáze projektu skončila 30. června 2019 a druhá fáze začala 1. července 2019 a bude trvat do 31.května 2021. Druhá fáze bude věnována implementaci akcí a zkušeností získaných meziregionálními poznatky a osvědčenými postupy.

Nejvýznamnějším úspěchem projektu byl dosud strategický status, který obdržel při ovlivňování surovinových a těžebních politik na úrovni EU. Například z některých nových iniciativ v těžebním sektoru byl požadavek na propojení mezi projekty REMIX a H2020 MIREU.

Významným úspěchem bylo dosažení spolupráce zúčastněných stran (stakeholderů) v 10 zúčastněných regionech EU. Výsledkem projektu, například v regionu Sterea Ellada, se rozšířila spolupráce mezi různými subjekty působícími v oblasti rozvoje těžebního odvětví v opatření na podporu digitalizace odvětví v celé zemi.

Vzhledem ke spolupráci mezi projekty REMIX a MIREU bylo jedním z nejvýznamnějších úspěchů zřízení Evropské komise podporující partnerství S3 v těžbě a zahájení spolupráce s celosvětovou těžební sítí OECD. Úzká spolupráce mezi těžebními regiony je klíčová, pokud se průmysl chce rozvíjet směrem k udržitelnější, moudřejší a zelenější Evropě, která chce být v budoucnu více soběstačná. Spolupráce je nezbytná pro to, abychom dokázali reagovat na neustále rostoucí poptávku po surovinách potřebných pro vývoj nových ekologických technologií, jako jsou elektromobily.

Hlavním účelem partnerství těžařského průmyslu S3 je zprovoznění práce zahájené v projektech REMIX a MIREU. V příštím finančním období EU bude jednoznačně směřovat více finančních prostředků na tato již existující partnerství S3. Z hlediska rozvoje těžebního sektoru a financování, které je k dispozici pro tuto práci, je zásadní, aby těžební regiony patřily k tomuto partnerství EU S3.

Kromě výše uvedených úspěchů byla zpětná vazba od různých zúčastněných stran (stakeholderů) velmi pozitivní. Jejich zkušenosti prokázaly důležitost vzdělávacích procesů během projektu.

 „Na meziregionálních projektových schůzkách jsem se dozvěděl o nových způsobech spolupráce na různých úrovních a také jsem získal nové cenné kontakty z jiných regionů zúčastněných zemí REMIX“ - Specialista, GTK (Finsko).

„Naučili jsme se nahlížet na těžební odvětví v širším slova smyslu, což zahrnuje provozovatele z mnoha různých úrovní - operátory, na které jsme dříve nepomysleli. Kromě toho jsme se naučili spolupracovat i navzdory různým zkušenostem a názorům“-  Specialista, SIEMCALSA (Španělsko)

 „Nejlepší částí těchto meziregionálních setkání byly příležitosti k navazování osobních kontaktů a nových iniciativ spolupráce“- Senior Researcher, Universita Salamanca (Španělsko)

Na konci 1. fáze projektu partneři vytvořili regionální akční plány pro příští dva roky na základě svých počátečních cílů v projektu a osvědčených postupů získaných od ostatních zúčastněných regionů. V další fázi projektu, který byl zahájen v červenci 2019, je cílem uvést poznatky (zkušenosti) získané v 1. fázi, do nových akcí v regionálním rozvoji.

Všechny materiály vytvořené v projektu, včetně akčních plánů, budou k dispozici na webových stránkách projektu: https://www.interregeurope.eu/remix/library/.

 

Informace z dílčích akcí projektu REMIX:


Projekt EU – Inteligentní a zelené těžební regiony EU REMIX (Smart and Green Mining Regions of EU)

 

Dne 25. února 2021 (9,00hod – 12,20 hod.) se uskuteční závěrečná on-line konference REMIX projekt EU „Smart and Green Mining Regions of EU (REMIX)“ prostřednictvím Zoom.

Závěrečná událost projektu REMIX si klade za cíl ukázat, jak partneři REMIX prostřednictvím meziregionální a meziodvětvové spolupráce vylepšili politické nástroje na podporu rozvoje odpovědného těžebního průmyslu.

Projekt REMIX byl jednou z prvních iniciativ, které vyzvaly evropské těžební regiony ke spolupráci a vzájemnému učení se při vývoji silnějších regionálních a národních těžebních politik a akcí podporujících rozvoj udržitelného těžebního průmyslu. Silná regionální angažovanost podpoří zdravou a doplňkovou evropskou spolupráci při rozvoji udržitelné výroby surovin v Evropě. EU musí podporovat vlastní produkci surovin a stavebních nerostů. Těžené kovy a minerály jsou zásadní pro náš každodenní život a při budování moderního a čistého energetického hospodářství (elektronická infrastruktura, systémy skladování energie, energetické elektrárny atd.) Celá společnost bude stále více záviset na dodávkách těžebního průmyslu. Poptávka po globálních kritických surovinách roste a primární suroviny budou i nadále hrát klíčovou roli. Přístup ke zdrojům a udržitelnost je klíčem k dosažení odolnosti EU vůči surovinám. Zajištění udržitelných dodávek kovů a nerostů je zásadní pro splnění evropských cílů v oblasti energetiky a klimatu do roku 2030. Abychom zajistili zdroje, musíme přijmout opatření k diverzifikaci dodávek z primárních i sekundárních zdrojů, snížení závislosti a zlepšení efektivního a oběhového systému využívání zdrojů, včetně udržitelného designu produktů. To platí pro všechny suroviny, včetně obecných kovů, průmyslových minerálů, kameniva a biotických surovin, ale ještě důležitější je to pro suroviny, které jsou pro EU kritické. Úspěch EU v transformaci a modernizaci její ekonomiky závisí na udržitelné bezpečnosti primárních a sekundárních surovin potřebných pro vývoj čistých, digitálních technologií a technologií HITEC ve všech průmyslových ekosystémech EU.

Na závěrečné akci představí partneři REMIX, proč jsou regiony důležité:

• Jak využít zkušenosti s Evropskou zelenou dohodou?

• Jak podporovat zelené technologie a těžbu?

• Jak rozvíjet vzdělávání v kritických a stavebních nerostných komoditách?

• Jak prokázat místo těžby a správy surovin v kontextu evropské politiky?

• Jak těžba zapadá do oběhového hospodářství?

• Jak se těžba může stát chytřejší a udržitelnější?

Pokud se chcete dozvědět více, připojte se k nám 25. února 2021 v 9:00 - 12:20 SEČ.

Více informací o projektech REMIX najdete na http://www.interregeurope.eu/remix/ a o závěrečné akci https://www.interregeurope.eu/remix/events/.

V příloze je program on-line konference.

Remix final even - invitation and programme [docx, 52 kB]


„Zelený přechod v rámci evropského nástroje pro obnovu a odolnost - Green Transition under the European Recovery and Resilience Facility“

Dne 2. března 2021 od 14:00 do 15:30 (SEČ) uspořádá Platforma Interreg Europe Policy Learning mezioborový webový seminář s cílem zjistit, jak může Evropský nástroj pro obnovu a odolnost (ERRF) vést k zelenému přechodu evropských regionů.

ERRF představuje zásadní záchranné lano pro regiony ke zmírnění dopadu pandemie COVID-19 a rozhodující nástroj pro realizaci skutečných transformačních změn a urychlení přechodu k udržitelné a nulové čisté emisi skleníkových plynů do roku 2050.

 

Tento webinář představuje příležitost pro tvůrce regionální politiky, aby spolu s Evropskou komisí prozkoumali příležitosti pro zelený regionální rozvoj, které vyplynou z ERRF. Zjistíte také, jak se regionální potřeby odrážejí v národních plánech obnovy.

 

Agenda a registrace na webu EU:

https://www.interregeurope.eu/policylearning/event/4114/webinar-green-transition-under-the-european-recovery-and-resilience-facility/?no_cache=1&cHash=1f0712ab87c94d0ea4bd53a844dcb96a

 


7. pracovní setkání českých účastníků projektu (stakeholderů) v Praze

Dne 11. září 2019 proběhlo v Praze na Ministerstvu průmyslu a obchodu 7. pracovní setkání českých stakeholderů evropského projektu REMIX. Obsahem pracovního setkání bylo seznámení s aktualizací Státní surovinové politiky ČR, informace o ukončení 1. fáze projektu v termínu 1.1. 2017 – 30. 6. 2019 a zahájení 2. fáze projektu v termínu 1.7. 2019. – 30. 6. 2021. Informace o přípravě Akčního plánu, který byl předán Sekretariátu do Bruselu. Následně představili své Good Practice čeští účastníci projektu (stakeholdři). Účastníci byli rovněž informování o průběhu 9. mezinárodního setkání ve finském Joensuu a důlní konferenci v polské Wroclawi. Na závěr zasedání obdrželi účastníky publikace o projektu REMIX, který hodlají využít k další propagaci projektu mezi širokou laickou i odbornou veřejností.

pozvánka na 7. zasedání SH [pdf, 112 kB]

MPO brozura_Dobré zkušenosti projektu REMIX [pdf, 4305 kB]

7 zasedání - září\DSCN7425.JPG [JPG, 7517 kB]

7 zasedání - září\DSCN7436.JPG [JPG, 7520 kB]

7 zasedání - září\DSCN7432.JPG [JPG, 7062 kB]

7 zasedání - září\DSCN7433.JPG [JPG, 7338 kB]

7 zasedání - září\DSCN7426.JPG [JPG, 7022 kB]

 


Mezinárodní báňská konference ve Wroclawi, Polsko

Mezinárodní báňská konference se konala v polské Wroclawi dne 15. 5. 2019. Cílem bylo vyhodnocení  zkušenosti z první etapy projektu REMIX. Projekt partneři a zúčastněné strany projektu REMIX se shromáždili, aby se zamysleli nad osvědčenými postupy a výsledky první etapy projektu.

Akce byla otevřena všem zájemcům o těžbu a suroviny v širokém smyslu, včetně zástupců místní, regionální a profesní správy, institucí zodpovědných za regionální rozvoj, zástupců vysokých škol a výzkumných institucí a také těžebních a zpracovatelských podniků. Mezi řečníky a panelisty byli zástupci Evropské komise, regionální správy, těžebních organizací a podniků, akademických kruhů, podnikatelů a projektových partnerů, kteří zastupovali jak regionální orgány, tak univerzity zapojené do rozvoje těžby a průmyslu surovin v Rakousku, České republice, Finsku, Řecku, Španělsku, Německu, Polsku, Portugalsku a Spojeném království.

Konference byla rozdělena do tří hlavních bloků, během nichž partneři projektu a diváci diskutovali o výzvách, kterým čelí odvětví surovin v Evropě, inspirovali se inovacemi prezentovanými úspěšnými podnikateli a diskutovali o současných trendech vývoje a možných scénářích pro budoucnost evropského surovinového průmyslu.

V prvním bloku se diskutovaly otázky týkající se evropské strategie v oblasti nerostných surovin a další řečníci komentovali z různých pohledů tyto výzvy, kterým čelí průmysl surovin v Evropě.

Druhý blok se zaměřil na praktické příklady inteligentních a ekologických řešení pro těžební sektor. Podnikatelé demonstrovali strategickou úlohu inovací ve velkých těžebních společnostech a malých a středních podnicích, možnosti odkrývání skrytých zdrojů Evropanů prostřednictvím evropského výzkumu a inovativních geoprostorových řešení pro povrchové těžební operace.

Ve třetím bloku vystoupili jednotliví projektoví partneři REMIX se svými příspěvky. Zástupce MPO představil kompetence MPO (jako projektového partnera), současný stav hornictví v ČR, potenciál českých nerostných surovin, aktualizovanou státní surovinovou politiku ČR z roku 2017, její cíle a priority. Ve svém vystoupení zmínil pozitiva a dobré zkušenosti, které přináší účast v rámci projektu REMIX. 

Závěry: Účastníci se shodli, že ve většině evropských zemí a regionů je v současné době těžba nerostných surovin na ústupu, resp. v hlubokém útlumu. Tuto situaci je nutno řešit na politické úrovni. Můžeme konstatovat, že dovoz nerostných surovin vyvolává politickou i ekonomickou závislost na třetích zemích. Je třeba široké veřejnosti vysvětlovat politický a ekonomický přínos nerostných surovin pro další a plynulý rozvoj současné ekonomiky.

V ČR stejně jako dalších EU zemích, je otázka těžby nerostných surovin spojená s problematikou ochrany životního prostředí a obecně naráží na nesouhlas ekologických organizací a odpor veřejnosti a to i v případech, kdy se potenciálně jedná o ekonomicky perspektivní těžbu. Situace v ČR je o to složitější, že těžba se odehrává obecně ve větší blízkosti lidských sídel.

Remix 2019\Wroclav\20190515_091435_resized.jpg [jpg, 1039 kB]

Remix 2019\Wroclav\IMG_20190515_152655 (003).jpg [jpg, 1285 kB]


9. mezinárodní workshop projektu REMIX v Joensuu, Finsko

Ve dnech 11. - 15. 3. 2019 proběhlo v Joensuu ve Finsku 9. pracovní setkání projektu „REMIX spolupráce evropských těžebních regionů“. Hlavním obsahem setkání v Joensuu byla prezentace zkušeností finských partnerů projektu REMIX pocházejících z regionů Severní Karélie (organizátor Joensuu Development Company JOSEK Ltd.) a Laponska (Lapland).  Oba regiony usilují o strategický přístup a systémovou podporu „chytré“ a udržitelné těžby nerostných surovin. Těžba nerostných surovin společně s lesnictvím, dřevařským průmyslem a cestovním ruchem jsou považovány v těchto regionech za nejperspektivnější sektory a jsou i předmětem standardních strategií typu Smart Specialization apod. Jednou ze specifických priorit je rozvíjet nové obchodní koncepty pro průmyslové a těžební společnosti v regionech a podporovat vytváření nových produktů a služeb, včetně následného zpracování surovin, výroby finálních produktů a zajištění návazných prodejních a servisních služeb.

Účastníci měli možnost navštívit důl a podnik na zpracování nerostných surovin v okolí Joensuu (Severní Karélie). Exkurze byla v Outokumpu, kde se v minulosti těžila ve velkém objemu měděná ruda (celkem vytěženo 40 mil. t suroviny). V prostorách bývalého zařízení dolu se nachází strojírenský závod Outotec (výroba zařízení na zpracování nerostných surovin) a laboratoře Geologické služby Finska.

Další exkurze se uskutečnila do další partnerské firmy Tulikivi Ltd. Tato společnost těží v několika povrchových dolech (lomech) tzv. „soapstone“, tj. horninu typu mastková břidlice (obsah mastku cca 60 %, dále magnezit, chlority, magnetit atd.), resp. krupník. Mimořádně zajímavé je hlavně zpracování mastkové suroviny. Tulikivi Ltd. vyrábí z tohoto materiálu krby, krbová kamna a stavební materiál (obklady a dlažby) a zjišťuje jejich prodej pod vlastní značkou, a to i do zahraničí. Jde o konkrétní příklad maximalizace přidané hodnoty i využití inovativních přístupů ve zpracování nerostných surovin.

Závěry: Zatímco v ČR a ve většině evropských zemí a regionů je v současné době těžba nerostných surovin na ústupu, resp. v hlubokém útlumu, ve Finsku je situace odlišná. V ČR je otázka těžby nerostných surovin spojená s problematikou ochrany životního prostředí a obecně naráží na nesouhlas ekologických organizací a odpor veřejnosti a to i v případech, kdy se potenciálně jedná o ekonomicky perspektivní těžbu. Ve Finsku má těžba nerostných surovin jiný rozměr. Především se jedná  o inovace zaměřené na technologii a automatizaci těžby a následné zpracování nerostných surovin přímo v těžebním regionu. Další skupinu tvoří inovace cílené na ochranu životního prostředí. Vzhledem k velmi nízké hustotě osídlení Finska a zmíněným vysokým standardům ochrany životního prostředí je společenská přijatelnost těžby odlišná a naplňování environmentálních kritérií není tak komplikované jako v ČR, kde se těžba odehrává obecně ve větší blízkosti lidských sídel.


8. mezinárodní workshop projektu REMIX ve Fundão, Portugalsko

Ve dnech 10. – 12. prosince 2018 se konalo v Portugalsku pracovní setkání. To bylo portugalskými kolegy uskutečněno cíleně v regionu Centro, a to ve městě Fundão. Region Centro se nachází ve středním Portugalsku. Je jedním z pěti hlavních regionů Portugalska. Zahrnuje 100 obcí a zabírá plochu 28.199 km2. Zvláštností tohoto regionu je skutečnost, že ačkoliv v něm žije 22% portugalských obyvatel, vytváří Hrubý domácí produkt ve výši pouhých 18,9%, což je nejnižší číslo vztažené k jednotlivým regionům na obyvatele v Portugalsku vůbec.

Proto se portugalská vláda rozhodla podpořit tento region především jeho rozvojem zaměřeným na výzkum a vývoj (a inovace s nimi obecně souvisejícími). Jedním z bodů podpory tohoto regionu je i samotné hornictví, neboť je toto území velmi bohaté na tzv. kritické suroviny, především na wolfram a cín. K tomuto tématu vystoupilo dne 11. prosince 2018 ve Fundão i několik přednášejících (prezentace ke stažení níže). Hlavní částí pracovního setkání konaného téhož dne byl odpolední blok, který byl věnován odborným přednáškám a zejména panelové diskuzi ve čtyřech odborných skupinách, které se zabývaly těmito tématy:

  1. Nerostné suroviny ve vztahu ke vzdělávání a společenské přijatelnosti.
  2. Kruhová ekonomika.
  3. Inovace a technologie v hornictví a hodnotový řetězec.
  4. Význam poznatků o geologii.

V rámci setkání byla následující den v Barroca Grande uspořádána exkurze dolu Panasqueria, přesněji řečeno k portálu jednoho ze vstupních štol, do zázemí vybudovaného v místě, skupina zúčastněných měla možnost navštívit i část samotné úpravny s výkladem. Součástí exkurze bylo i seznámení se s dolem formou přednášky a návštěva muzea dolu Panasqueria. Jedná se o důl, kde se těží wolfram a cín již přes sto let.

Mimo hlavní program měli účastníci možnost diskutovat na téma hornictví s kolegy z jiných států EU a mj. sdílet obdobné problémy, kterým čelí dobývání nerostných surovin v různých zemích.

Portugalsko\P1060489.JPG [JPG, 7255 kB]

Portugalsko\P1060491.JPG [JPG, 6804 kB]

Portugalsko\P1060523.JPG [JPG, 7144 kB]

Portugalsko\P1060508.JPG [JPG, 5557 kB]

Portugalsko\P1060534.JPG [JPG, 6763 kB]

Portugalsko\Prezentace\1 - Veiga Simão - Framework of the region Centro, Portugal_8thPRV.pdf [pdf, 1750 kB]

Portugalsko\Prezentace\2 - Alexandra Ribeiro - Brief REMIX presentation and introduction to Agenda_8thPRV.pdf [pdf, 963 kB]

Portugalsko\Prezentace\3 - Carlos Caxaria - Reflection on the mining sector and suggestion on sectoral policies_8thPRV.pdf [pdf, 139 kB]

Portugalsko\Prezentace\4 - Daniel Oliveira - R&D, sustainability and inventory of resources in the mining sector_8thPRV.pdf [pdf, 3322 kB]

Portugalsko\Prezentace\5 - Luís Martins - The importance of clusterization Portuguese exemples in circular economy_8thPRV.pdf [pdf, 1123 kB]

Portugalsko\Prezentace\6 - Edgar Carvalho - Environmental remediation of old mining areas in Centro Region, Portugal_8thPRV.pdf [pdf, 4006 kB]

Portugalsko\Prezentace\7 - Carlos Neto Carvalho - UNESCO Naturtejo Geopark best practices in sustainable development and geoturism_8thPRV.pdf [pdf, 15766 kB]

Portugalsko\Prezentace\8 - Santiago Cuesta Lopez - MIREU current status and cooperation with REMIX - CyL-ICAMCyL_8thPRV.pdf [pdf, 2438 kB]

Portugalsko\Prezentace\9 - Ilari Havukainen_8thPRV.pdf [pdf, 639 kB]

Portugalsko\Prezentace\10 - Alexandra Ribeiro - e.THROUGH H2020-MSCA-RISE_8thPRV.pdf [pdf, 1469 kB]

Portugalsko\Prezentace\11 - Joao Castro Gomes REMINE.pdf [pdf, 4690 kB]

 


7. mezinárodní workshop projektu REMIX v Delfách, Řecko

Ve dnech 15.-19.10.2018 proběhlo v řeckých Delfách 7. pracovní setkání projektu REMIX spolupráce evropských těžebních regionů, který organizoval Project Partner – National Technical University of Athens. Vedení regionu Střední Řecko (Sterea Ellada) představil aktivity těžebního sektoru na svém území, dále se představily státní organizace, asociace i soukromé firmy z tohoto regionu z oblasti nerostných surovin. Prezentace přednášejících jsou připojeny. V rámci Peer Review Visit se účastníci workshopu seznámili s populárně naučným parkem Vagonetto Focis Mining Park, který vznikl ze starého dolu. Kromě klasických ukázek těžebních technologií v podzemní štole (Mining Herritage) byly v bývalých technologických budovách na povrchu animované ukázky geologických procesů v zemské kůře a vzniku ložisek. Druhou lokalitou byla státní firma Aluminium of Greece, která zpracovává hliník z bauxitu, který se těží v přilehlých ložiscích.

Řecko\1-RegionStereaEllada.pdf [pdf, 815 kB]

Řecko\3-Circular Economy as a Business Opportunity.pdf [pdf, 167 kB]

Řecko\3-ROP-StereaEllada.pdf [pdf, 306 kB]

Řecko\4-MEA Delphi16102018.pdf [pdf, 2102 kB]

Řecko\5-Remining_Bauxite_residue_DELFOI_1.pdf [pdf, 4477 kB]

Řecko\6-European projects Mytilineos 2018.pdf [pdf, 4362 kB]

Řecko\7-TERNA MAG - REMIX.pdf [pdf, 1668 kB]

Řecko\AP1010943.jpg [jpg, 267 kB]

Řecko\AP1010966.jpg [jpg, 243 kB]

Řecko\AP1010980.jpg [jpg, 251 kB]

Řecko\AP1020026.jpg [jpg, 310 kB]

Řecko\IMG_0343.JPG [JPG, 155 kB]

Řecko\IMG_0345.JPG [JPG, 174 kB]

 


5. pracovní setkání českých účastníků projektu (stakeholderů)

Dne 5. září 2018 proběhlo v Praze na Ministerstvu průmyslu a obchodu 5. pracovní setkání českých stakeholderů evropského projektu REMIX. Obsahem pracovního setkání bylo podrobné seznámení s Good Practice evropských účastníků projektu. Následně představili své Good Practice čeští stakeholdři. Účastníci byli rovněž informování o průběhu mezinárodního setkání v Cornwallu a byla upřesněna informace o nejbližších mezinárodních pracovních setkáních REMIXu. Čeští stakeholdři byli opětovně vyzváni k hojnější účasti na těchto mezinárodních pracovních setkáních.

180905-Pozvanka.pdf [pdf, 230 kB]

Praha 0509\REMIX.GoodPractice -SBS.pptx [pptx, 2464 kB]

Praha 0509\REMIX-GoodPractice-UsteckyKraj.pptx [pptx, 229 kB]

Praha 0509\REMIX-GoodPractice-StredoceskyKraj.pptx [pptx, 3965 kB]

Praha 0509\REMIX-GoodPractices-SvazMestObci.pptx [pptx, 124 kB]

Praha 0509\REMIX-GoodPractices-EU.pptx [pptx, 1609 kB]

Praha 0509\REMIX_South Crofty, Wheal Jane visit_MPO.pptx [pptx, 2530 kB]

Praha 0509\REMIX.GoodPractice-GEMEC.pptx [pptx, 209 kB]

Praha 0509\CornwallMeeting_tezebniUnie.pptx [pptx, 3873 kB]

Praha 0509\foto1.jpg [jpg, 2093 kB]

Praha 0509\foto2.jpg [jpg, 2108 kB]


6. mezinárodní workshop projektu REMIX Cornwallu, Anglie

Ve dnech 15. - 18. května 2018 proběhl v anglickém Falmouthu (hrabství Cornwall) mezinárodní workshop projektu REMIX spolupráce evropských těžebních regionů, který organizoval Project Partner – University of Exeter (pobočka ve Falmouth). Představil se na něm region Cornwall, státní organizace, asociace i soukromé firmy z tohoto regionu z oblasti nerostných surovin. Prezentace přednášejících jsou připojeny. V rámci Peer Review Visit účastníci workshopu navštívili důl South Crofty Mine, ve kterém se v minulosti těžil cín a měď a kvůli prodělečnosti byl uzavřený v roce 1996. Teď jej kanadská firma Strongbow Exploration znovu otevírá pro těžbu cínu. Druhou lokalitou byl rovněž uzavřený cínový důl Wheal Jane, v jehož areálu se nyní nacházejí kancelářské budovy a do budoucna by zde měl vzniknout Earth Science Park business cluster.

 Cornwall\3a REMIX Cornwall Workshop 160518 EIW.pdf [pdf, 1197 kB]

 Cornwall\3b REMIX Cornwall Workshop TJW minerals talk carnsew [Yhteensopivuustila].pdf [pdf, 5531 kB]

 Cornwall\5 Deborah Boden - REMIX 2018.pdf [pdf, 9283 kB]

 Cornwall\7 Cornish Lithium - REMIX - May 2018.pdf [pdf, 5070 kB]

 Cornwall\8 Caroline Carroll.pdf [pdf, 1933 kB]

 Cornwall\Cornwall peer review background FW talk.pdf [pdf, 4382 kB]

 Cornwall\AP1010607.jpg [jpg, 231 kB]

 Cornwall\AP1010714.jpg [jpg, 262 kB]

 Cornwall\AP1010748.jpg [jpg, 348 kB]

 Cornwall\AP1010756.jpg [jpg, 326 kB]

 Cornwall\AP1010709.jpg [jpg, 272 kB]

 Cornwall\AP1010628.jpg [jpg, 265 kB]

 Cornwall\AP1010626.jpg [jpg, 283 kB]


4. workshop českých stakeholderů v Praze

Dne 26. dubna 2018 proběhlo v Praze na Ministerstvu průmyslu a obchodu 4. pracovní setkání českých stakeholderů evropského projektu REMIX. Obsahem pracovního setkání bylo zhodnocení výsledků prvního roku projektu spolu se zaměřením na aktivity v roce 2018. Byly prezentovány informace o mezinárodním setkání ve Valladolidu a byla upřesněna informace o nejbližších mezinárodních pracovních setkáních REMIXu. Čeští stakeholdeři byli opětovně vyzváni k hojnější účasti na těchto pracovních setkáních.

 Praha 04-26\180424-ShrnutiValladolid.pptx [pptx, 9905 kB]

 Praha 04-26\180425-CBU-Prezentace z workshopu ve Valladoidu.pptx [pptx, 29407 kB]

 Praha 04-26\180426-Pozvanka.pdf [pdf, 229 kB]

 Praha 04-26\IMG_0697.JPG [JPG, 7272 kB]

 Praha 04-26\IMG_0703.JPG [JPG, 6044 kB]

 Praha 04-26\Fotka.docx [docx, 9760 kB]

 


5. mezinárodní workshop projektu REMIX ve Valladolidu, Španělsko

Ve dnech 19.-23. března 2018 proběhl ve španělském Valladolidu mezinárodní workshop projektu REMIX, který organizoval Project Partner - Intitute for Business and Competitiveness of Castilla y León. Představil se na něm region Castilla y León, státní organizace, asociace i soukromé firmy z tohoto regionu z oblasti nerostných surovin. V rámci Peer Review Visit se účastníci workshopu seznámili s problematikou těžby a úpravy wolframové rudy na ložiscích Los Santos a Baruecopardo a navštívili historický lom Villa Mayor, kde se v minulých staletích dobýval pískovec na výstavbu historické Salamancy. Tento lom je nyní znovu odkryt a upraven jako hornická památka.

Valladolid\1-Ricardo González (DG Energy and Mines-CyL Government).pdf [pdf, 1294 kB]

Valladolid\2-Manuel Gómez (European Commission).pdf [pdf, 2464 kB]

Valladolid\3-Lydia González (CDTI-Spanish Government).pdf [pdf, 2649 kB]

Valladolid\4-Ana Diez (ICE-CyL Government; ERAMIN2).pdf [pdf, 1056 kB]

Valladolid\5-Pier Luigi Franceschini (EIT).pdf [pdf, 10590 kB]

Valladolid\6-Francisco Sanchez (First Quantum Minerals LTD).pdf [pdf, 3366 kB]

Valladolid\7-Fernando Utrilla (UNE).pdf [pdf, 3871 kB]

Valladolid\9-Juha Kaija (GTK Finland).pdf [pdf, 1627 kB]

Valladolid\10-Ryan Titley (ERRIN) .pdf [pdf, 6726 kB]

Valladolid\Virginia Rodríguez- Remix Mining Conference.pdf [pdf, 2668 kB]

Valladolid\AP1010273.jpg [jpg, 4609 kB]

Valladolid\AP1010351.jpg [jpg, 334 kB]

Valladolid\AP1010400.jpg [jpg, 344 kB]

Valladolid\P1010212.JPG [JPG, 4561 kB]

Valladolid\P1010395.JPG [JPG, 4575 kB]

 Valladolid\P1010196.JPG [JPG, 4563 kB]


4. mezinárodní workshop projektu REMIX ve Wroclavi, Polsko

Ve dnech 11. – 13. prosince 2017 proběhl v polské Wroclavi 4. mezinárodní workshop projektu REMIX. Polský Project Partner – Úřad maršálka Dolního Slezska – a polští stakeholdeři představili historii a současnost těžby nerostných surovin v tomto regionu, problematiku povolování těžebních licencí, následných rekultivací i vlivů těžby na společnost i na životní prostředí. V rámci Peer Review Meetingu se účastníci workshopu seznámili s problematikou těžby a úpravy magnezitu ve firmě Magnezyty Grochów a se starým dolem Zloty Stok, ze kterého je vybudované historické muzeum hornické těžby.

 Remix Wroclav\1. Lower Silesia.pdf [pdf, 2092 kB]

 Remix Wroclav\2. Lower Silesian Smart Specialisation Strategy.pdf [pdf, 1296 kB]

Remix Wroclav\3. Concessions.pdf [pdf, 896 kB]

Remix Wroclav\4. Reclamation.pdf [pdf, 530 kB]

Remix Wroclav\5. EIA.pdf [pdf, 709 kB]

Remix Wroclav\6. Clusters & SMEs.pdf [pdf, 9305 kB]

Remix Wroclav\7. Raw Materials from anthropogenic fields.pdf [pdf, 2219 kB]

Remix Wroclav\8. Sudetic Foreland Geopark.pdf [pdf, 4178 kB]

Remix Wroclav\Mining aspects in cross-border programmes.pdf [pdf, 273 kB]

Remix Wroclav\Mining heritage.pdf [pdf, 518 kB]

Remix Wroclav\Sort the yellow-brown from the gray.pdf [pdf, 877 kB]

Remix Wroclav\Zloty Stok.pdf [pdf, 10110 kB]

Remix Wroclav\AP1010093.jpg [jpg, 229 kB]

Remix Wroclav\AP1010133.jpg [jpg, 229 kB]

Remix Wroclav\AP1010146.jpg [jpg, 278 kB]

Remix Wroclav\AP1010155.jpg [jpg, 311 kB]

Remix Wroclav\AP1010163.jpg [jpg, 300 kB]

Remix Wroclav\AP1010171.jpg [jpg, 286 kB]

\Remix Wroclav\AP1010186.jpg [jpg, 268 kB]


3. workshop českých stakeholderů v Praze

Dne 23. listopadu 2017 proběhlo v Praze na MPO 3. pracovní setkání českých stakeholderů evropského projektu REMIX. Obsahem pracovního setkání bylo shrnutí a zhodnocení výsledků prvního roku projektu speciálně s vyhodnocením výsledků zářijového mezinárodního pracovního setkání REMIXu v Praze a informace o plánu aktivit projektu na rok 2018. Byla rovněž podána informace o nejbližších mezinárodních pracovních setkáních REMIXu a čeští stakeholdeři byli vyzváni k hojnější účasti na těchto pracovních setkáních.

171123-Pozvanka [pdf, 228 kB]

 AIMG_20171123_112215 [jpg, 242 kB]

 AIMG_20171123_112224_BURST002.jpg [jpg, 97 kB]


3 mezinárodní workshop projektu REMIX Praha, 11.-14.9.2017

Ve dnech 11.-14.9.2017 proběhl v Praze 3 mezinárodní workshop projektu REMIX. Zasedání bylo zaměřené na problematiku nerostných surovin v České republice a proběhlo v budově Ministerstva průmyslu a obchodu. Poslední den mezinárodního workshopu proběhl v budově Zájmové sekce Svobodného státu Sasko na Kampě a byl zaměřený na sektor nerostných surovin v Sasku a na možnosti spolupráce s Českou republikou.

 Remix 3. workshop\CentralBohemiaRegion [pptx, 3193 kB]

 Remix 3. workshop\CzechMiningAuthority [pptx, 12747 kB]

 Remix 3. workshop\MIT-Kavina [pptx, 167 kB]

 Remix 3. workshop\MIT-Vlastnik [pptx, 1342 kB]

 Remix 3. workshop\PREZENTACE VUAS LOR - REMIX [pptx, 8619 kB]

Remix 3. workshop\PREZENTACE VUAS -REMIX_PPT_Lanci_FV [pptx, 15213 kB]

Remix 3. workshop\REMIX - Gemec [ppsx, 13304 kB]

Remix 3. workshop\SMO_REMIX [pptx, 1344 kB]

Remix 3. workshop\TezebniUnie-REMIX [pptx, 801 kB]

Remix 3. workshop\UsteckyRegion [pptx, 11868 kB]

Remix 3. workshop\AIMG_6048 [jpg, 472 kB]

Remix 3. workshop\AP1040104 [jpg, 341 kB]

Remix 3. workshop\AP1040116 [jpg, 320 kB]

Remix 3. workshop\AP1040130 [jpg, 6180 kB]

 Remix 3. workshop\AP1040136 [jpg, 282 kB]

Remix 3. workshop\AP1040150 [jpg, 287 kB]

Remix 3. workshop\AP1040199 [jpg, 389 kB]

Remix 3. workshop\AP1040208 [jpg, 341 kB]

Remix 3. workshop\AP1040213 [jpg, 379 kB]


2. Workshop českých stakeholderů v Praze

 Na začátku srpna 2017 proběhlo v Praze na MPO druhé pracovní jednání českých účastníků projektu REMIX. Účastníci byli seznámení s průběhem pracovního jednání v rakouském Leobenu a zkušenostmi vyplývajícími z těžebního sektoru v Rakousku. Hlavním bodem jednání byla příprava mezinárodního setkání v Praze, které proběhne ve dnech 11. – 14. 9. 2017. Jednotliví účastníci si dohodli svá vystoupení (prezentace) a byly navrženy první otázky do mezinárodního Peer Review Meetingu, které MPO jako Project Partner rozešle zahraničním účastníkům v dostatečném předstihu, aby se mohli připravit na diskuzi.

170802-Pozvanka [pdf, 104 kB]

MG_2031.JPG [JPG, 397 kB]

MG_2034.JPG [JPG, 432 kB]

MG_2036.JPG [JPG, 449 kB]

 


Pracovní workshop spolupráce CZ – DE dne 8.6.2017

Dne 8.6.2017 proběhlo v Mostě pracovní setkání v rámci projektu REMIX. Sešli se za českou stranu zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu (Project Partner) a Českého báňského úřadu (Stakeholder) a za německou stranu Geokompetenz Centrum Freiberg (Advisory Partner) a Báňského úřadu Freiberg (Stakeholder). Předmětem jednání bylo přípravné jednání o obsahu společného zářijového workshopu projektu REMIX v Praze a na straně obou báňských úřadů proběhlo zahajovací jednání o příhraniční těžbě nerostných surovin. Jednalo se především o ložisku Cínovec – Zinnwald.

Most01 [jpg, 59 kB]

Most02 [jpg, 59 kB]


2. mezinárodní workshop projektu REMIX Leoben, 26.-28. května 2017

Ve dnech 26.-28. května 2017 proběhl v rakouském Leobenu 2. mezinárodní workshop projektu REMIX zaměřený na problematiku rakouského sektoru nerostných surovin. Za ČR se workshopu účastnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu jako Project Partner a Těžební unie jako stakeholder.

Status report_MUL [pdf, 245 kB]

 Leoben_Dallhammer [pdf, 1364 kB]

 REMIX Leoben WS Tscharf 170626 [jpg, 1993 kB]

 REMIX Leoben WS Group Photo 170626 [jpg, 2048 kB]


1. workshop českých stakeholderů v Praze, 30.5.2017

Koncem května 2017 proběhl zahajovací workshop českých účastníků (stakeholderů) projektu REMIX. Cílem workshopu bylo vzájemné seznámení se stakeholderů a informace o workshopu v Kemi, o připravovaném workshopu v rakouském Leobenu a další aktuální informace.

Projekt EU – Smart and Green Mining Regions of EU (REMIX) - 170530-PrezentaceMMR [pptx, 288 kB]

Projekt EU – Smart and Green Mining Regions of EU (REMIX) - 170522-Surpol-REMIX [pptx, 572 kB]

Projekt EU – Smart and Green Mining Regions of EU (REMIX) - 170518-Projekt REMIX [pptx, 1328 kB]

Projekt EU – Smart and Green Mining Regions of EU (REMIX) - Poster press [pdf, 5296 kB]

 Praha 01 [jpg, 368 kB]

 Praha 02 [jpg, 323 kB]

 Praha 03 [jpg, 343 kB]

Praha 04 [jpg, 315 kB]

 Praha 05 [jpg, 330 kB]

 Praha 06 [jpg, 298 kB]

 


Zahajovací workshop projektu REMIX v Kemi, Finsko, 4. - 6. 4. 2017

Na začátku dubna 2017 proběhl zahajovací workshop projektu REMIX ve Finsku (zemi Leader Partnera projektu). Cílem workshopu bylo vzájemné seznámení se Project Partnerů, představení jejich zemí/regionů a podrobné představení regionu finského Laponska.

Presentation-Athens [pdf, 1043 kB]

Presentation-Exeter [pdf, 591 kB]

Presentation-Freiberg [pdf, 1083 kB]

Presentation-Josek [pdf, 112 kB]

Presentation-Lapland [pdf, 131 kB]

Presentation-Leoben [pdf, 474 kB]

Presentation-Lisabon [pdf, 1198 kB]

Presentation-MPO [pdf, 434 kB]

Presentation-Silesia [pdf, 1499 kB]

timeline REMIX [pdf, 1399 kB]

Final AGENDA [pdf, 447 kB]

Presentation-ArcticIndustry [pdf, 2048 kB]

Presentation-ArcticMining [pdf, 2165 kB]

 Presentation-Digipolis [pdf, 1730 kB]

 Kemi-01 [JPG, 3367 kB]

 Kemi-02 [JPG, 2213 kB]



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/surovinova-politika/vyzvy-seminare-a-informace-ze-sveta-nerostnych...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.