Úvodní stránka

Publikováno:
14.9.2023
Autor:
odbor 31100

Dne 13. září letošního roku uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s velvyslanectvím České republiky v Taškentu a Ministerstvem hornictví a geologie Uzbecké republiky videoseminář na téma: „Příležitosti pro české společnosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Uzbekistánu”.


Virtuální pracovní schůzka „Příležitosti pro české společnosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Uzbekistánu” s cílem podpořit české firmy v dobývacím sektoru dne 13. září 2023 navázala na návštěvu ministra průmyslu a obchodu ČR Jozefa Síkely v Uzbekistánu v červenci 2023, kde uzbecká strana projevila zájem o spolupráci v tomto sektoru.

Za českou stranu se videokonference zúčastnili zástupci odboru hornictví a surovinové politiky a odboru evropských zemí Ministerstva průmyslu a obchodu, velvyslanectví České republiky v Taškentu a představitelé soukromého sektoru, celkem 17 firem ze oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin (ALTA, Česká geologická služba,  DSP Přerov, ENELEX, EUTIT, FERRIT, GET, INCO ENGINEERING,  KOHIMEX, NOEN, SIGMA GROUP, Řetězárna, T Machinery, TRANSROLL, ZVVZ Group, ŽDB drátovna a  asociace Česká dobývací technika (CDT)). Za uzbeckou stranu se video semináře zúčastnili zástupci Ministerstva hornictví a geologie Republiky Uzbekistán, Obchodní a průmyslové komory Uzbekistánu, představitelé podnikatelského a průmyslového sektoru Republiky Uzbekistán. Zástupci české strany ve svých vystoupeních prezentovali možnosti budoucí spolupráce v ekonomické a obchodní oblasti s Uzbekistánem. Po skončení prezentací se uskutečnila výměna názoru na možnosti budoucí spolupráce. Uzbecká strana pozvala české firmy se zúčastnit připravovaných veřejných soutěží v Republice Uzbekistán v sektoru průzkumu, těžbě a zpracování nerostných surovin.

Uzbekistán celosvětově patří do první desítky zemí s největšími zásobami nerostných surovin a jejich těžba je jednou z důležitých položek devizových příjmů v ekonomice země. Z hlediska diverzifikace dovozu strategických a kritických surovin do ČR a EU je Uzbekistán jednou z nejperspektivnějších destinací. Příležitosti se nabízí především v oblasti geologického průzkumu a jeho zintenzivnění a ve zpracování nerostných surovin s cílem zvýšení přidané hodnoty exportu. Do roku 2024 počítá Uzbekistán s prováděním rozsáhlých geologických prací, výstavbou závodu na zpracování mědi a výstavbou vápenek. Velmi žádaná jsou zařízení, stroje a technologie pro povrchovou těžbu, drtiče, svářecí zařízení, kombajny, míchačky, třídicí stroje, jeřáby, bagry, potrubí a nákladní auta.

Uzbekistán je druhý nejvýznamnější obchodní partner ČR v regionu Střední Asie (po Kazachstánu). V roce 2022 došlo k růstu českého exportu do Uzbekistánu (mj. i v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajinu).

V komoditní struktuře českého vývozu dominují léky a farmaceutické výrobky, telefonní přístroje, stroje textilní a kožedělné. V komoditní struktuře českého dovozu dominují tkaniny a bavlněné příze, textil, zelenina, polymery aj.

Hlavní prioritou uzbecké vlády je liberalizace ekonomiky. Hlavním nástrojem je v tomto ohledu masová privatizace státních podniků a bank s cílem snížit vliv státu na ekonomiku a zlepšit podnikatelské prostředí.

V roce 2021 zaznamenal Uzbekistán podle vládních údajů silný hospodářský růst 7,4 %. V roce 2022 se růst reálného HDP se snížil na 5,50 % (prognózy EIU na rok 2023 – 4,70 %), což bylo způsobeno slabší vnější poptávkou a zpomalením ve zpracovatelském průmyslu a odvětvích výroby plynu a elektřiny. Tempo hospodářského růstu Uzbekistánu však patřilo k nejvyšším v regionu.

Informace k Uzbekistánu:

https://www.businessinfo.cz/navody/uzbekistan-souhrnna-teritorialni-informace/2#2-ekonomika 

https://www.businessinfo.cz/navody/uzbekistan-zakladni-podminky-pro-uplatneni-ceskeho-zbozi-na-trhu/

veřejné soutěže: https://www.chamber.uz/en/tenders/uzbekistan



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/surovinova-politika/vyzvy-seminare-a-informace-ze-sveta-nerostnych...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.