Úvodní stránka

Publikováno:
1.11.2023
Autor:
odbor 31100

Ve dnech 24. – 27. října 2023 se konala oborová mise z oblasti surovinového a důlního průmyslu do Bulharska. Mise se konala v rámci PROPED a byla organizována Ministerstvem průmyslu a obchodu (Odbor hornictví a surovinové politiky) a velvyslanectvím ČR v Sofii.  České a bulharské firmy z důlního průmyslu spolu dlouhodobě a tradičně spolupracují.


Cílem mise bylo navázat konkrétní spolupráci v oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin. Mise se zúčastnil zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (senior expert odboru hornictví a surovinové politiky Vladimír Bomberovič) a představitelé soukromého sektoru z oboru (DSP Přerov, ENELEX, ND LOR Uničov, PSP engineering, SIMEX, Transroll). Dne 25. října 2023 se uskutečnil workshop za účasti velvyslance ČR v Bulharsku J.E. Lukáše Kauckého a obchodního rady Petra Vávry s představiteli bulharského ministerstva hospodářství a průmyslu, ministerstva energetiky, asociace Česká dobývací techniky, zástupců českých a bulharských firem. České firmy měly možnosti představit možnosti budoucí spolupráce v oblasti těžby a zpracování nerostných surovin.

Čeští výrobci patří mezi hlavní dodavatele zařízení a technologií zejména pro těžbu uhlí a mohou být i zdrojem zkušeností a dodavateli řešení pro budoucí zásadní změnu v sektoru, kterou přinese realizace tzv. Zelené dohody (Green Deal) EU. Stejně jako v Česku počítá vláda se zastavením těžby uhlí do roku 2038, což přinese zasaženým regionům významné změny z pohledu zaměstnanosti, struktury průmyslu i ochrany životního prostředí. Na druhou stranu do ukončení těžby zbývá stále ještě řada let a existuje prostor pro zvyšování efektivity těžby, snižování zátěže životního prostředí a postupné zavádění nových technologií, které umožní plynulý přechod k nové etapě.

DSP Přerov - výrobce strojů pro technologie zpracování nerostných surovin. Mezi hlavní činnosti firmy patří konstrukční vývoj vlastních řešení základních strojů pro úpravu kameniva, tedy zejména drtičů a třídičů.

ENELEX - výroba a dodávky kompletních systémů pro sledování kvality uhlí od analyzátorů popelnatosti a výhřevnosti– gamapopeloměrů, které jsou schopné sledovat popelnatost uhlí on-line přímo na pasovém dopravníku, přes průmyslové diskontinuální radiometrické rychloanalyzátory pro vyhodnocení popelnatosti odebraných vzorků až po vzorkovací linky pro automatický odběr a přípravu laboratorních vzorků z pasových dopravníků.

ND LOR Uničov - výroba a prodej, ale také univerzální 24 hodinový servis dobývacích a stavebních strojů. Zákazníkům poskytuje komplexní služby týkající se rypadel - od dodávek a pronájmu strojů až po zajištění pracovních nástrojů a zařízení.

PSP engineering - výrobce strojů, zařízení, technologických linek a investičních celků pro výrobu cementu a vápna, zpracování rud, lomového kamene, písku, štěrkopísku, uhlí a ostatních materiálů, aplikace vybraných technologií v energetice a chemickém průmyslu.

SIMEX – realizuje engineering  a prodej výrobků hlavně z oborů: energetiky, elektrických dopravních prostředků, strojírenství, těžební techniky - bagry UNEX, stavebních strojů. Součástí skupiny SIMEX je i ND LOR Uničov, a.s., výrobce bagrů UNEX.

Transroll - výrobce dopravníkových válečků, pražců a poháněcích bubnů pro pásové dopravníky a válečkové tratě. Portfolio více než 17 000 typů válečků, návrhy optimálního řešení dopravníkového válečku jak do standartních, tak do extrémních podmínek.

Bulharsko je zemí, která má stále na evropské poměry velmi významné zdroje nerostných surovin, zejména neželezných a strategických kovů, z nichž mnohé byly do ČR tradičně dodávány z RF. Budovat surovinové spojenectví s Bulharskem a dalšími zeměmi Balkánu je proto přínosné.

V loňském roce se v Bulharsku těžil baryt, jíl, měď, zlato, sádrovec, olovo, hnědé uhlí, vápenec, mangan, písek a štěrk, stříbro, vermikulit a zinek. Hutnictví tavilo a rafinovalo kadmium, měď, olovo a tellur, a zinek a vyráběl surovou ocel a zpracované ocelářské výrobky. Odvětví minerálních paliv zpracovávalo uhlí, surovou ropu, zemní plyn a další suroviny. zemní plyn a rafinované produkty.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/surovinova-politika/vyzvy-seminare-a-informace-ze-sveta-nerostnych...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.