Úvodní stránka

Publikováno:
25.11.2021
Autor:

Ve dnech 14. – 17. listopadu 2021 se uskutečnila oborová mise z oblasti důlního průmyslu do Egypta.


Mise se konala v rámci PROPED a byla organizována Ministerstvem průmyslu a obchodu (Odbor surovinové politiky, Odbor zahraničně ekonomických politik II) a velvyslanectvím ČR v Káhiře.

Jejím cílem bylo navázat konkrétní spolupráci v oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin. Mise se zúčastnili zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu (byla vedená Odborem surovinové politiky) a představitelé soukromého sektoru (PSP Přerov, ELEKTROTECHNIKA Praha, LIAZ Liberec, MSA Dolní Benešov, SIGMA GROUP a ZVVZ Milevsko).

První den  za účasti VZÚ Káhira J. Fulíka a obchodní radové L. Leškovské proběhlo jednání na Ministerstvu ropy a nerostných surovin s náměstkem ministra A. Khashabem a dalšími experty. Na velvyslanectví ČR v Káhiře byl poté zorganizován podnikatelský seminář zaměřený na rozvoj spolupráce v oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin včetně navazujících B2B a neformálních jednání. Druhý den se uskutečnilo přijetí na egyptském ministerstvu obchodu a průmyslu vedené generálním ředitelem M. Abdelkarimem v doprovodu představitelů agentury EMRA (Egyptian Mineral Resources Authority).

Během pobytu v Egyptě účastnici mise rovněž navštívili Sukari gold mine nacházející se v poušti Nubian 30 km od města Marsa Alam. Tento zlatý důl je společně využíván egyptským ministerstvem nerostných zdrojů a společnosti Centamin (USA). Z oborové mise a prezentace přítomných firem vyplynuly četné příležitosti pro české podnikatele k rozvoji konkrétních forem spolupráce v budoucnu.

Egyptská ekonomika je velká, diversifikovaná a v době pandemie prokázala svou stabilitu a odolnost.

Egypt využívá svého geografického postavení na rozhraní Afriky, Blízkého východu a u Středozemního moře. Jeho příjmy jsou přímo závislé na zemědělství, turistickém ruchu, průmyslové výrobě, obchodu, těžbě i kapitálu pocházejícím z dopravy v Suezském průplavu a stavebnictví.

V rámci těžařského průmyslu dominuje těžba ropy a plynu, která tvoří 90 % celkové produkce tohoto sektoru. Země má řadu nerostných zdrojů, včetně železné rudy, fosfátu, vápence, manganu, mastku, zinku, azbestu, sádry, zlata a rozsáhlých zásob uhlí.

Ekonomika byla na růstové trajektorii jako důsledek reforem přijatých v rámci dokončeného programu MMF (2019). Hospodářský růst byl přerušen negativními dopady pandemie Covid-19. V roce 2019 byl růst 5,6 %, v roce 2020 ale pouze 1,4 % a v roce 2021 je predikován ve výši 3,1 %.

Egypt je považován za perspektivního partnera pro české firmy, které mohou navázat na úspěchy průmyslu a obchodu, s potenciálem rychlého růstu produkce díky jak velikosti země, tak dostupnosti exportních trhů Blízkého východu a Afriky.

ČR má dlouhodobě kladnou bilanci zahraničního obchodu s Egyptem. V roce 2019 obrat vzájemné obchodní výměny dosáhl 494 mil. USD, v roce 2020 to bylo o 6 % méně 465 mil. USD (český vývoz měl hodnotu 396 mil. USD a 382 mil. USD v roce 2020, tzn. poklesl o 4 %). Za 3.Q 2021 byl obrat 509 mil. USD a vývoz 439 mil. USD. Egypt je podle obchodní výměny naším 52. partnerem a 39. vývozní destinací.

20211116_133502 [jpg, 5716 kB]

20211116_140307 [jpg, 2412 kB]

AXSR3158 [jpg, 129 kB]

DAZH1148 [jpg, 132 kB]

DQZH9490 [jpg, 97 kB]

KBLB2776 [jpg, 101 kB]

YKJJ5559 [jpg, 226 kB]



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/stavebnictvi-a-suroviny/surovinova-politika/vyzvy-seminare-a-informace-ze-sveta-nerostnych...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.