Úvodní stránka

Vláda schválila navýšení kvót ekonomické migrace a prodloužení institutu mimořádných pracovních víz v oblasti zemědělství

Publikováno:
24.10.2022
Autor:
51320

Vláda na svém zasedání dne 19. lříjna 2022 schválila novelu nařízení vlády č. 220/2019 Sb. (tzv. kvótové nařízení) a nařízení vlády č. 291/2019 Sb. (mimořádné pracovní vízum pro státní příslušníky Ukrajiny pracující v zemědělství, potravinářství nebo lesnictví).


Cílem novely nařízení je s účinností od 1. listopadu 2022 navýšit maximální počty žádostí o zaměstnanecké karty, které lze podat na vybraných zastupitelských úřadech ČR, a současně o další 3 roky prodloužit institut mimořádného pracovního víza pro státní příslušníky Ukrajiny pracující v zemědělství, potravinářství nebo lesnictví v gesci Ministerstva zemědělství.

Aktuální výše kvót pro zaměstnanecké karty neodpovídala poptávce českých zaměstnavatelů po pracovnících ze třetích zemí. V důsledku válečného konfliktu na Ukrajině došlo k přerušení fungování vízové agendy na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině a byl pozastaven příjem žádostí o zařazení do programů ekonomické migrace ve vztahu k Ukrajině. Na základě nařízení vlády ze dne 22. června 2022 č. 200 došlo rovněž k zastavení řízení o žádostech o víza, dlouhodobé pobyty a trvalé pobyty ruských a běloruských občanů včetně žadatelů o zařazení do programů ekonomické migrace. Toto mělo dopad na fungování programů ekonomické migrace, neboť Ukrajina byla hlavní zdrojovou zemí všech vládních programů.  

Úprava kvótového nařízení se dotkne zejména Programu kvalifikovaný zaměstnanec, kde bude navýšena roční kvóta stanovená pro Filipíny (navýšení o 300 žádostí ročně) a Moldavsko (navýšení o 500 žádostí ročně). Dále bude Program kvalifikovaný zaměstnanec rozšířen o nové zdrojové země, a to o Arménii, Gruzii a Severní Makedonii.

Roční kvóty pro zaměstnanecké karty pro jednotlivé země zařazené do  Programu kvalifikovaný zaměstnanec budou od 1. listopadu 2022 následující:

Arménie – 550 pracovníků;

Bělorusko – 1 900 pracovníků (příjem žádostí o zařazení do programu pozastaven);

Filipíny – 2 300 pracovníků;

Gruzie – 600 pracovníků;

Indie – 600 pracovníků;

Kazachstán – 500 pracovníků;

Moldavsko – 1 500 pracovníků;

Mongolsko – 1000 pracovníků;

Severní Makedonie – 400 pracovníků.

Srbsko a Černá Hora – 1 900 pracovníků;

Ukrajina – 40 000 pracovníků (příjem žádostí o zařazení do programu pozastaven).

Kvóty jsou rovnoměrně rozděleny do 12-ti měsíců. Zastupitelské úřady ČR nejsou oprávněny přijmout více žádostí, než jak je stanoveno nařízením vlády.

Aktuální stav kapacity – lze ověřit zde.