Ministerstvo vnitra důrazně odmítá tvrzení některých médií

Ministerstvo vnitra důrazně odmítá tvrzení některých médií, že Česko porušuje evropskou chartu základních práv, když přistupuje u některých žadatelů o azyl k falometrickému vyšetření. 

Falometrické vyšetření jako součást komplexního sexodiagnostického vyšetření bylo v rámci řízení o mezinárodní ochraně použito pouze v několika případech (konečný počet nedosahuje ani 10 osob) a bylo vždy provedeno soudním znalcem z oboru sexuologie, a to pouze v případech, kdy k tomu dal dotyčný žadatel o mezinárodní ochraně výslovný písemný souhlas. V několika případech bylo vyšetření provedeno dokonce na přímou žádost dotyčné osoby. V rámci řízení o mezinárodní ochraně ho nelze nařídit proti vůli žadatele.

Vyšetření se provádí se jako jeden z podkladů pro vydání rozhodnutí v případech osob, zakládajících své obavy z návratu do vlasti na odlišné sexuální orientaci, která by mohla být v případě jejich návratu příčinou závažného porušení jejich lidských práv či dokonce ohrozit jejich život. K vyšetření je přistoupeno pouze u osob ze zemí, které homosexualitu tvrdě trestají.

V případě nevěrohodných žadatelů chceme mít stoprocentní jistotu, že nevracíme do země někoho, komu by tam z důvodu jeho odlišné sexuální orientace hrozilo nebezpečí či dokonce smrt. Žadatelé o azyl, kteří podstoupili vyšetření, pocházeli z oblastí, kde je aplikováno islámské právo šaría, případně ze zemí se silným vlivem islámu, který se na osoby s odlišnou sexuální orientací dívá velmi kriticky a přísně tuto odlišnost trestá (Írán, Sýrie, Egypt, Ázerbajdžán, Nigérie, Kamerun apod.).

K uvedenému vyšetření přistoupil odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra pouze v několika případech, kdy jiné ověření odlišné sexuální orientace nebylo možné, zejména z důvodu slabé až nulové věrohodnosti výpovědí konkrétního žadatele/žadatelky.

Ve všech případech, kdy byla odlišná sexuální orientace u takto definované skupiny osob prokázána, a to mimo jiné i provedením sexodiagnostického vyšetření, bylo ze strany odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra přistoupeno k udělení azylu dle § 12 písm.b) zákona o azylu dotyčné osobě z důvodu jejího možného pronásledování pro příslušnost k sociální skupině osob s odlišnou sexuální orientací.

  

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

  


8. prosince 2010


Zdroj datwww.mvcr.cz
Originálmvcr.cz/clanek/clanek/ministerstvo-vnitra-durazne-odmita-tvrzeni-nekterych-medii.aspx
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V