Přijetí Pražské Společné deklarace o migraci

Ministr vnitra Ivan Langer: „Připravili a přijali jsme „Pražskou Společnou deklaraci o migraci“. Umožňuje lepší spolupráci při budování migračních partnerství.“ 

Ve dnech 27. – 28. dubna 2009 se v Praze uskutečnila ministerská konference „Budování migračních partnerství“. Svým rozsahem se jedná o největší akci, kterou Ministerstvo vnitra během českého předsednictví pořádalo. Zároveň šlo o jednu z největších akcí během celého českého předsednictví. Celkem 50 delegací se sešlo nad společným řešením otázek migrační politiky. Konference by měla posunout evropský model azylu a migrace směrem na východ a jihovýchod, a ve finále tak rozšířit v Evropě pocit bezpečí.
 
„Migrační politika je jednou z klíčových priorit Ministerstva vnitra, a to nejen během předsednictví. Věnujeme jí maximální pozornost. Jsem hrdý na to, že jsme připravili a zorganizovali tuto konferenci. Připravovali jsme ji dva roky. Stojí za ní odhodlání a tvrdá práce celého týmu lidí. Jen skvělý tým se silnou vizí se může pustit do takové akce. My jsme to dokázali. Pro myšlenku ministerské konference jsme získali naše evropské partnery a evropské instituce. Koncept „Globálního přístupu k migraci“ ze Středozemí a Afriky byl v roce 2007 rozšířen na regiony, které sousedí s Evropskou unií na východě a jihovýchodě. My jsme se toho chopili a uvedli jsme tuto politiku společně se všemi partnery do praxe. Připravili jsme a schválili společnou deklaraci všech zúčastněných zemí. Považuji to za obrovský úspěch,“
uvedl ministr vnitra Ivan Langer.
    
Historický okamžik. Ministerstvo vnitra České republiky uspořádalo první setkání takového typu. V Praze se díky týmu z ministerstva setkali ministři zodpovědní za migraci ze zemí Evropské unie/Schengenu, jihovýchodní Evropy, východní Evropy a střední Asie. Vzájemné vztahy založené na partnerství. Ministři na této konferenci mj. vymezili konkrétní oblasti migrace, ve kterých budou společně pracovat. Vrcholem konference bylo přijetí „Pražské Společné deklarace o migraci“. Podporu partnerství i společné deklarace podtrhuje osobní účast 24 ministrů z 50 zúčastněných zemí. Odvaha a tvrdá práce. Příprava konference začala již v roce 2007. Během německého předsednictví byl tehdy za velké podpory České republiky koncept „Globálního přístupu k migraci“ ze Středozemí a Afriky rozšířen na regiony, které sousedí s Evropskou unií na východě a jihovýchodě. V roce 2008 se za slovinského předsednictví Ministerstvo vnitra ČR podílelo na vyhodnocení dosavadních zkušeností České republiky. Za následujícího francouzského předsednictví získalo pro myšlenku ministerské konference evropské partnery a evropské instituce. To se úspěšně podařilo a konání konference se stalo součástí Evropského paktu o imigraci a azylu, který schválila Evropská rada. Ale až během českého předsednictví uvedlo Ministerstvo vnitra tuto politiku společně se všemi partnery do praxe a vytvořilo společnou deklaraci k migraci. 
    
Pěti hlavními tématy rozpracovanými v „Pražské Společné deklaraci o migraci“ a diskutovanými v rámci ministerské konference jsou:

  • Nelegální migrace: prevence a boj proti nelegální migraci
  • Readmise, návraty a reintegrace: podpora přijetí, dobrovolných návratů
  • Legální migrace: lepší řízení legální migrace s důrazem na pracovní migraci
  • Integrace: další podpora integrace legálně pobývajících migrantů
  • Migrace a rozvoj: využití migrace pro rozvoj

Reportáž z konference (video na www.youtube.com)

Online zpravodajství z konference v anglickém jazyce na Twitteru: www.twitter.com/bmp2009

Text deklarace v anglickém jazyce (pdf, 46 kB) 

Text deklarace v ruském jazyce (pdf, 109 kB)


Markéta Matlochová
Tisková mluvčí pro CZ PRES


Zdroj datwww.mvcr.cz
Originálmvcr.cz/clanek/ministr-vnitra-ivan-langer-pripravili-a-prijali-jsme-prazskou-spolecnou-deklaraci-o-m...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V