Ministři vnitra Česka a Saska se shodli na nutnosti společně řešit nelegální migraci i dále rozvíjet spolupráci při potírání převaděčství

Přeshraniční policejní spolupráce, boj proti převaděčství, budoucnost evropské azylové a migrační politiky, spolupráce v oblasti azylu a migrace i v oblasti požární ochrany. V Petrovicích dnes jednali ministři vnitra Česka a Saska. 

Ministr vnitra Vít Rakušan se dnes, 13. května 2024, setkal se saským státním ministrem vnitra Arminem Schusterem. Vít Rakušan ocenil nejen česko-saskou, ale i česko-německou spolupráci při potírání převaděčství a nelegální tranzitní migrace. Hlavním tématem, na které se český ministr zaměřil, bylo téma společného evropského řešení budoucnosti evropské migrační a azylové politiky s důrazem na vnější dimenzi migrace a nová řešení nelegální migrace. Mezi ně patří např. koncept bezpečných třetích zemí a komplexní partnerství se třetími zeměmi. „Podporujeme společné evropské řešení nelegální migrace v souladu s našimi hodnotami. Náš návrh řešit azylové procedury mimo území EU a intenzivně spolupracovat se třetími zeměmi pomůže ukončit nesmyslné umírání lidí ve Středomoří a omezit organizovaný zločin převaděčů,“ uvedl například Vít Rakušan. Ministr vnitra zmínil, že tento koncept řešení nelegální migrace představil s ostatními ministry před pár dny na konferenci v Kodani (více zde).

Spolupráce policistů a hasičů

Jako výbornou a bez komplikací zhodnotili oba ministři vzájemnou policejní spolupráci i každodenní společnou práci policistů na hranicích mezi Českem a Saskem. Vít Rakušan zdůraznil, že snížení počtu nelegálních migrantů se podařilo docílit především díky intenzivní spolupráci českých a saských policistů. Od počátku roku už v rámci spolupráce v česko-saském příhraničí proběhlo 90 dílčích akcí na migračních trasách, při kterých policisté zkontrolovali přes 2500 osob a téměř 1000 dopravních prostředků včetně vlaků a autobusů.
Ministři i zástupci hasičských sborů mluvili také o potřebě dále zintenzivnit spolupráci v oblasti požární ochrany a při katastrofách a haváriích, a to i s ohledem na skutečnost, že oblast hasičských sborů je v Německu v kompetenci jednotlivých spolkových zemí. O zmíněných tématech Vít Rakušan už v dubnu jednal také s bavorským státním ministrem vnitra Joachimem Herrmannem (zde), krátce předtím i se se spolkovou ministryní vnitra Nancy Faeser (zde).

Česká i saská strana se také shodly na nutnosti revidovat stávající smlouvu o katastrofách a velkých haváriích v souvislosti s plánováním, výstavbou a provozem železničního Krušnohorského tunelu na vysokorychlostní trati Praha–Drážďany.



Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
13. 5. 2024

Odkazy do noveho okna

Zdroj datwww.mvcr.cz
Originálmvcr.cz/clanek/ministri-vnitra-ceska-a-saska-se-shodli-na-nutnosti-spolecne-resit-nelegalni-migraci-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.