Příjezd do ČR, povinnosti a délka pobytu

 English

Občané EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska nebo Švýcarska

Překročení státních hranic

  • Státní hranice ČR, které jsou vnitřními hranicemi schengenského prostoru, lze překročit v zásadě v jakémkoliv místě, aniž by se prováděla hraniční kontrola osob bez ohledu na jejich státní příslušnost.

  • Hraniční kontrola se provádí pouze na vnějších schengenských hranicích, tj. na mezinárodních letištích ČR při letech z/do zemí mimo Schengen.

  • Nemá-li občan EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska nebo Švýcarska cestovní doklad nebo průkaz totožnosti a nemůže-li si jej obstarat, policie mu při hraniční kontrole umožní, aby svou totožnost a skutečnost, že je občanem některého z uvedených států, prokázal jiným dokladem.

  • Povinnost předložit cestovní doklad se nevztahuje na osobu mladší 15 let, která je zapsána do cestovního dokladu jiné osoby, s níž cestuje. Provedené zápisy dětí v cestovních dokladech rodičů jsou platné pouze do 26. června 2012, po tomto datu budou moci děti cestovat jen s vlastním cestovním dokladem. Toto opatření se týká i zápisu dětí provedených do průkazů totožnosti rodičů. Skončením platnosti zápisu dětí v cestovních dokladech rodičů však nekončí platnost cestovních dokladů rodičů.
     

Pravidla překračování vnějších hranic detailně stanovuje tzv. Schengenský hraniční kodex.
 

Povinnosti po vstupu

  • Jediná povinnost vyplývající z cizineckého zákona pro občany EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska nebo Švýcarska je tzv. "ohlašovací povinnost", a to v případě, že doba jejich předpokládaného pobytu v ČR bude delší než 30 dnů. V takovém případě musí ve lhůtě do 30 dnů ode dne vstupu na území ČR ohlásit svoji přítomnost příslušnému odboru cizinecké policie dle místa pobytu v ČR.

  • Povinnost ohlásit místo pobytu na policii se nevztahuje na občany EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska nebo Švýcarska, kteří tuto povinnost splnili u ubytovatele. Ohlašovací povinnost se rovněž nevztahuje na občana mladšího 15 let, člena personálu zastupitelského úřadu cizího státu nebo mezinárodní vládní organizace akreditované v ČR, jeho rodinného příslušníka registrovaného Ministerstvem zahraničních věcí nebo cizince, kterému Ministerstvo vnitra zajišťuje ubytování.

  • Občan EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska nebo Švýcarska má dále povinnost hlásit změnu příjmení, osobního stavu, změnu údajů v cestovním dokladu a změnu údajů v dokladu vydaném k pobytu na území ČR (tj. potvrzení o přechodném pobytu či povolení k trvalému pobytu). V případě pobytu bez vydaného potvrzení/povolení hlásí  změny na cizinecké policii, v opačném případě na pracovišti MV ČR.
     

Občané EU, Islandu, Norska, Lichtenštejnska a Švýcarska mohou přechodně pobývat na území ČR bez jakéhokoli zvláštního povolení, a to pouze na základě cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti.

Pokud hodlají na území ČR pobývat po dobu delší než 3 měsíce, mohou požádat o vydání osvědčení o registraci.

Občan Evropské unie je povinen na žádost policie prokázat totožnost předložením cestovního dokladu nebo jiného dokladu prokazujícího totožnost, anebo předložením průkazu o povolení k trvalému pobytu občana Evropské unie. Pro účely cestování nenahrazuje průkaz o povolení k trvalému pobytu občana Evropské unie cestovní doklad.

  


Odbor azylové a migrační politiky, 2. srpna 2021


Zdroj datwww.mvcr.cz
Originálmvcr.cz/clanek/prijezd-do-cr.aspx
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.