Základní registry startují

Ve čtvrtek 28. 6. 2012 se v budově Ministerstva vnitra uskutečnila tisková konference ke spuštění ostrého provozu systému základních registrů, ke kterému dojde 1. července. Konference proběhla za účasti ministra vnitra Jana Kubice, jeho náměstků Radka Šmerdy a Ondřeje Veselského, předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové, předsedy ČÚZK Karla Večeře, předsedy ÚOOÚ Igora Němce, vrchního ředitele MV pro eGovernment Roberta Ledvinky, ředitele SZR Michala Peška, hlavního architekta eGovernmentu Ondřeje Felixe a dalších odborníků zúčastněných v projektu.  

Ministr vnitra Jan Kubice připomněl význam základních registrů i obtíže, kterým musel projekt od počátku čelit. Zároveň zdůraznil nutnost dovést projekt do zdárného konce i kvůli návaznosti na další projekty eGovernmentu a jejich financování z fondů EU. „Evropské finance jsou jedinou možností,“ uvedl ministr, „jak financovat elektronizaci vládnutí, která je jedním z pilířů konkurenceschopnosti České republiky. Je to zcela zřejmé už vzhledem k negativnímu vývoji státního rozpočtu.“ Náměstek Šmerda ve svém projevu objasnil princip fungování registrů jako takových, přičemž podtrhl důležitost spolupráce a součinnosti všech orgánů veřejné moci, neboť „tento projekt je vlastně projektem celé státní správy“. Rovněž zdůraznil, že nejsou na místě obavy z kolapsu úřadů v případě problémů s ostrým provozem základních registrů: „Není pravda, že kvůli registrům zkolabují úřady, neboť agendové systémy zůstávají nadále v provozu."
 
Předsedkyně ČSÚ Ritschelová, předseda ČÚZK Večeře i ředitel ÚOOÚ Němec ve svých projevech zdůraznili přínos registrů pro občana i státní správu, jako jsou například významné snížení administrativní zátěže, větší transparentnost a kontrola dat nebo identifikace a odstranění duplicitních agend. Po skončení tiskové konference následovala prohlídka přísně střeženého Národního datového centra v areálu Státní tiskárny cenin.
 
Projekt základních registrů je jedním nejdůležitějších pilířů eGovernmentu (elektronické veřejné správy). Základním cílem společného projektu Ministerstva vnitra, ČSÚ, ČÚZK a ÚOOÚ je usnadnit občanům, firmám a dalším subjektům styk s veřejnou správou. Základní registry představují bezpečnou databázi, která sjednotí dosud roztříštěná data vedená úřady o občanech a státních i nestátních subjektech. Díky tomu vznikne poprvé v historii v Česku nástroj, který bude jako jediný nabízet relevantní a nezpochybnitelná data, tzv. referenční údaje. Půjde cca o 120 nejdůležitějších osobních údajů, u kterých bude stát garantovat jejich platnost. Projekt bude oficiálně spuštěn 1. července 2012. Realizace projektu základních registrů je z 85 % financována ze Strukturálních fondů EU.
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
Odkazy do noveho okna

Jan Kubice 

Detailní náhled

Radek Šmerda 

Detailní náhled

Michal Pešek, ředitel Správy základních ... 

Detailní náhled

Úložiště dat 

Detailní náhled

Dohledové centrum 

Detailní náhled

Budova datového centra 

Detailní náhled

Zdroj datwww.mvcr.cz
Originálmvcr.cz/clanek/zakladni-registry-startuji.aspx
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.