Radka Denemarková - Moje Zhang Yue | Velvyslanectví České republiky v Pekingu

Radka Denemarková - Moje Zhang Yue

07.07.2015 / 10:02 | Aktualizováno: 22.02.2018 / 10:30

1. července 2015 v návaznosti na „Škoda Day“ proběhlo v prostorách velvyslanectví slavnostní otevření výstavy tichého manželského páru malířů Zhang Yue a Li Yan/a, rodáků z čínského severovýchodu. Výstavu, věnovanou cyklu ženské emancipace, podbarvilo taneční a hudební vystoupení moravské folklórní skupiny Danaj.

Pro mě je obraz malířky precizní a poetickou a brutální miniaturou doby. Jazyk těl a paměť těl nikdy nelže. V obrazech cítím těla, která nevědí o žádném smyslu svého života. Vystihla bezmoc a křehkost (nejen) dospívajících ženských bytostí, zredukovaných na vyzývavé tělo. Zachycuje i odcizenost dnešního světa, kterou způsobil ekonomický pragmatismus. Tržní společnost potřebuje jen sobecké a izolované jedince. I vztahy jsou zbožím, i těla jsou zbožím. Pokud zboží nevyhovuje, lze je kdykoliv vyměnit. Lidé musejí popřít všechno, co vidí a cítí. Musejí věřit jen tomu, co říkají druzí.

Obraz, který mě uhranul, se jmenuje Emancipace 10. Emancipace je ironicky zredukovaná na vyzývavou erotičnost. V tržní společnosti je to jen nová podoba otrokářství. Jde o výsostně poetický svět plný drsné ironie, v obraze jsem našla i polemiku s knihami "Slivoň ve zlaté váze", neboli Jin Ping Mei. Figura a zátiší se prolínají, jsou aktualizovaným zrcadlením hlubších myšlenkových procesů tradiční čínské kultury, obraz nabourává známé situace citlivě, ale neuhýbavě. Obraz nasákl diskutabilními momenty a nekompromisní kontroverzí sexuality. Zároveň tu cítím pokoru i vědomí toho, že žádný člověk není tak moudrý, aby věděl o každém zlu, které koná.

Ve všech autorčiných obrazech je vpletena řada příběhů obětí, které žijí pod viditelným povrchem, na který samy nedosáhnou. Systém, ve kterém žijí, lze změnit jen tehdy, když se pořežou o sklo.  Malířka (stejně jako spisovatelka) prostě nesmí zahlazovat stopy po střepech. Skutečná láska ke světu přijímá a miluje rozmanitost života a třeba pohlaví a sexuální orientace nejsou pak vůbec podstatné. Co nemůžeme ovlivnit, je fakt, jestli jsme prožili dětství jako chlapec nebo dívka a jestli jdeme životem v kůži muže nebo ženy. Protože podle toho na nás od narození svět nahlíží. Ale důležité je stejně jen to, jací jsme.

 

Mnohé chování, které považujeme za empatii, je jen emoční nápodoba. Malířka se nedojímá projevy sentimentality, což je ryzí konvence.

Toto jsou obrazy falešné nirvány, kdy člověk sám sebe přesvědčuje, že nic nepotřebuje, nic nemá smysl, nic neovlivní. Ale cesta pokračuje, víme, že dobrý život je proces, nikoli stav bytí, je to směr, nikoli cíl cesty. A když se někdo ptá po smyslu svého života, je to jen příznak nespokojenosti se sebou samým, je tato nespokojenost příznakem vnitřní krize? Freud tvrdil, že otázka jedince po smyslu života je už nemoc, s čímž já zásadně nesouhlasím. Naopak to považuji za velice zdravé. Stejně jako autorka obrazů. Když člověk neví o žádném smyslu svého života, na život kašle, i kdyby se mu navenek vedlo sebelépe. Za jistých okolností jej pak odhazuje. Pocit prázdnoty a existenciální vakuum se dnes šíří. Což Zhang Yui zachytila mistrně.

 

Radka Denemarková, Peking, červenec 2015

Galerie


Zhang Yue

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Zdroj datwww.mzv.cz
Originálmzv.cz/beijing/cz/politika/archiv_zprav/radka_denemarkova_moje_zhang_yue.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.