Volba prezidenta republiky 2018 | Velvyslanectví České republiky v Nikósii

Volba prezidenta republiky 2018

10.11.2017 / 07:43 | Aktualizováno: 29.01.2018 / 08:05

Volba se uskuteční na Velvyslanectví ČR v Nikósii v pátek 12. ledna od 14:00 do 22:00 a v sobotu 13. ledna od 8:00 do 14:00 na adrese velvyslanectví (Kyriakou Matsi 18, Victory Tower, 2. patro, 1082 Agio Omologites, Nikósie).  Druhé kolo volby se bude konat na stejném místě v pátek 26. ledna od 14:00 do 22:00 a v sobotu 27. ledna od 8:00 do 14:00.

 

UPOZORNĚNÍ NA LHŮTY PŘED DRUHÝM KOLEM VOLBY PREZIDENTA

- zapisovat nové voliče do zvláštního seznamu voličů vedeného velvyslanectví již není možné

- vyškrtávat voliče, kteří jsou zapsání na zvláštním seznamu voličů vedeného naším velvyslanectvím je možné do 24. 1. 2018 (žádost musí být zaslána faxem, případně podána osobně)

- voličské průkazy pro voliče zapsané na zvláštním seznamu je možné vydávat do 24. ledna 2018 (při osobním podání žádosti o vydání průkazu) 

 

Voličem je státní občan České republiky, který alespoň druhý den volby 13. ledna 2018 dosáhl věku nejméně 18 let.

Ve druhém kole volby může volit i státní občan České republiky, který dosáhl věku 18 let alespoň druhý den druhého kola volby, tedy 27. ledna 2018.

Každý volič musí prokázat volební komisi svou totožnost a státní občanství ČR platným občanským průkazem, nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem ČR anebo cestovním průkazem. Je nutné, aby volič měl u sebe potřebné doklady, jinak mu nebude hlasování umožněno.

Volič s vydaným voličským průkazem je povinen tento průkaz odevzdat zvláštní okrskové volební komisi. Voličský průkaz vydává vždy ten úřad, kde je volič zapsán v seznamu voličů. S voličským průkazem lze hlasovat v jakémkoliv zvláštním volebním okrsku v zahraničí nebo v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky.

Každý, kdo hlasuje ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí, obdrží hlasovací lístky až ve volební místnosti. Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.

 

Možnost volit při volbě prezidenta České republiky v roce 2018 v zahraničí

Pokud se bude volič v době volby prezidenta ČR v roce 2018 zdržovat v zahraničí, má dvě možnosti jak postupovat.

Při dlouhodobém pobytu v zahraničí se jeví výhodnější možnost zapsat se do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem příslušným podle místa pobytu. Volič bude zapsán do zvláštního seznamu voličů na základě písemné žádosti o zápis, doložené originálem, popřípadě ověřenou kopií, dokladů potvrzujících jeho totožnost, jeho státní občanství České republiky a bydliště v územním obvodu zastupitelského úřadu. Žádost musí být doručena nebo předána zastupitelskému úřadu nejpozději do 3. prosince 2017. Pro žádost o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem není žádný předepsaný formulář. V případě, že bude volič zapsán ve zvláštním seznamu voličů v zahraničí v místě svého pobytu, může volit na příslušném zastupitelském úřadu, kde je zapsaný. Pokud v době volby nebude v územním obvodu tohoto zastupitelského úřadu, může mu úřad vydat na základě jeho žádosti voličský průkaz, na který je potom oprávněn hlasovat v jakémkoliv zvláštním volebním okrsku v zahraničí nebo v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky.

Kdykoliv ode dne vyhlášení data voleb může volič požádat o vydání voličského průkazu u příslušného zastupitelského úřadu, kde je zapsaný ve zvláštním seznamu voličů, a to osobně do 10. ledna 2018 do 16.00 hodin nebo písemně s doručením do 5. ledna 2018; toto podání musí být v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky. Zastupitelský úřad může vydat voličský průkaz nejdříve 28. prosince 2017 a předá ho přímo voliči nebo jiné osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo ho voliči zašle poštou.

Pozor na skutečnost, že v případě zápisu do zvláštního seznamu voličů v zahraničí bude volič automaticky vyškrtnut ze stálého seznamu voličů v místě trvalého pobytu v ČR. Pokud by chtěl tento volič v budoucnu opět volit v jakýchkoli volbách na území České republiky, např. v komunálních volbách na podzim 2018, bude muset požádat zastupitelský úřad o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů. Zastupitelský úřad pak voliči vydá potvrzení o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů, které volič odevzdá nejpozději den před dalšími volbami obecnímu úřadu v místě, kde má trvalý pobyt, anebo v den voleb tamní okrskové volební komisi.

V případě krátkodobého pobytu v zahraničí je vhodnější volit na zastupitelském úřadě na voličský průkaz, který vydává obecní úřad v místě trvalého pobytu, kde je volič zapsán. Zde může volič požádat o vydání voličského průkazu kdykoliv od vyhlášení data voleb, a to osobně do 10. ledna 2018 do 16.00 hodin nebo písemně s doručením do 5. ledna 2018; toto podání musí být v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky. Úřad může vydat voličský průkaz nejdříve 28. prosince 2017 a předá ho přímo voliči nebo jiné osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu. Voličský průkaz lze zaslat na základě žádosti voliče i do zahraničí na adresu zastupitelského úřadu, kde se volič rozhodl hlasovat.

Seznam kandidátů a čísel hlasovacích lístků (vylosováno Státní volební komisí dne 15. 12. 2018):

9

Drahoš Jiří 

3

Fischer Pavel

5

Hannig Petr 

8

Hilšer Marek

2

Horáček Michal 

4

Hynek Jiří

6

Kulhánek Vratislav

1

Topolánek Mirek

7

Zeman Miloš 

 

Podrobnější informace naleznete zde:

Informace o hlasování (PDF, 565 KB)

Možnost volit v zahraničí (PDF, 586 KB)

 



Zdroj datwww.mzv.cz
Originálmzv.cz/nicosia/cz/aktuality/archiv_zprav/volba_prezidenta_republiky_2018.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V