Volby do Evropského parlamentu v r. 2024 | Velvyslanectví České republiky v Paříži

Volby do Evropského parlamentu v r. 2024

03.04.2024 / 15:30 | Aktualizováno: 29.04.2024 / 16:03

Tento článek informuje o podmínkách a možnostech českého voliče volit v České republice (7.-8. června) nebo ve Francii (9. června).



Volby do Evropského parlamentu se konají jednou za 5 let, přičemž na základě rozhodnutí Evropské rady ze dne 22. 9. 2023 bude mít Evropský parlament pro volební období 2024 až 2029 celkem 720 poslanců. ČR bude zastupovat 21 poslanců. Volby do Evropského parlamentu se konají ve všech 27 členských státech Evropské unie.

Nejbližší volby do Evropského parlamentu se budou na území České republiky konat ve dnech 7. a 8. června 2024.

Český občan, který žije v zahraničí a chce volit české zástupce, musí volit v České republice


Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v termínu 7. a 8. června 2024. V pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Ve volbách do Evropského parlamentu nemohou voliči hlasovat na zastupitelských úřadech České republiky.

Pokud jste zapsáni ve zvláštním seznamu voličů Vedeném na Velvyslanectví ČR v Paříži, můžete požádat o voličský průkaz (nejpozději 7 dnů přede dnem voleb písemně a ústně nejpozději 2 dny předem; voličský průkaz vám můžeme dát nejdříve 23.5.) a na základě vydaného voličského průkazu hlasovat v kterémkoliv okrsku na území České republiky.

Pokud nejste zapsáni, o zápis do zvláštního seznamu voličů doporučujeme požádat již nyní, a to na konzulárním oddělení v Paříži nebo i prostřednictvím honorárních konzulárních úřadů – bude nutno prokázat občanství ČR (pas či OP) a rovněž to, že se dlouhodobě nacházíte na území Francie (např. francouzský OP, kartička pojištění, studenta atp.).

POZOR: do zvláštního seznamu voličů  pro volby do EP se lze zapisovat pouze do 28. dubna 2024. Ačkoliv se jedná o neděli, bude na Konzulátu v Paříži zajištěna dostupnost pro předání žádosti, a to po předchozím telefonátu na číslo +33 6 07 76 43 94. Adresa konzulátu: 18 rue Bonaparte, 75006 Paris.

Máte-li dotazy, prosím napište na: paris.consulate@mzv.gov.cz .

Pokud volič zasílá žádost o vydání voličského průkazu poštou nebo jeho žádost doručí na zastupitelský úřad jiná osoba, musí být podpis žadatele úředně ověřen. Úkon ověření podpisu na žádosti o vydání voličského průkazu je zdarma. Žádost může být doručena rovněž v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky voliče. Možné bude opět podání žádosti prostřednictvím Portálu občana, což je fakticky rovněž podání prostřednictvím datové schránky voliče, avšak na elektronicky generovaném formuláři.

Žádost o vydání voličského průkazu v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem nebo v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky voliče musí být zastupitelskému úřadu doručena nejpozději do pátku 31. května 2024.

Volič může požádat u zastupitelského úřadu o vydání voličského průkazu také osobně a to nejpozději do středy 5. června 2024 . O osobně učiněné žádosti se sepíše úřední záznam.

Zastupitelský úřad nejdříve 15 dnů přede dnem voleb (tj. 23. května 2024) předá voličský průkaz osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, nebo jej voliči zašle. Zastupitelský úřad voličský průkaz nevydá, obdrží-li od Ministerstva vnitra sdělení, že volič požádal o zápis do seznamu voličů v jiném členském státě EU (§ 30 odst. 2 zákona)

V případě, že se neplánujete zapsat na zvláštní seznam voličů vedeném na Velvyslanectví České republiky v Paříži (např. z důvodu krátkodobého, např. měsíčního pobytu) a chcete-li se voleb zúčastnit, musíte se dostavit do České republiky do obce, kde máte trvalé bydliště. V této obci jste zapsáni v seznamu voličů. Adresu volební místnosti a další potřebné informace zveřejní starosta nejpozději 15 dnů přede dnem voleb způsobem v místě obvyklým. Pokud je v obci více volebních okrsků, starosta sdělí, která část obce a volební místnost náleží ke kterému okrsku.

Volič musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství. Občan ČR tak učiní platným občanským průkazem, platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem.

Podrobné informace ke způsobu hlasování ve volbách do Evropského parlamentu v ČR zde Volby do Evropského parlamentu - Volby (mvcr.cz)

Volby do EP-vysledky_losovani_pro_oznaceni_hlasovacich_listku_do_voleb_do_EP2024_-_20240423 (PDF, 192 KB)

 

Český občan, který žije ve Francii a chce zde volit, může volit kandidáty z francouzských kandidátních listin


Volby do Evropského parlamentu se ve Francii konají 9. června 2024. Ve Francouzské Polynésii, Guyaně, Guadeloupu, Martiniku, Svatém Bartoloměji, Svatém Martinovi a Saint-Pierre-et-Miquelon se konají volby již 8. června 2024.

Čeští občané žijící ve Francii mají možnost volit ve volbách do Evropského parlamentu ve Francii, avšak v takovém případě volí pouze kandidáty uvedené na francouzských kandidátních listinách.

Abyste mohli volit ve Francii, musíte být zapsáni na seznamu voličů ve své obci. Registrovat se můžete pomocí online formuláře, návštěvou místní radnice nebo prostřednictvím poštovní zásilky. Registraci je nutné udělat v případě registrace on-line do 1. května 2024 v případě osobní registrace na radnici je termín do 3. května 2024.

Pokud jste již zaregistrováni nebo pokud jste voliči poprvé a vaše radnice vás informovala o tom, že jste byli zaregistrováni, nemusíte nic dělat: váš zápis byl proveden úřady automaticky. Pokud jste se však přestěhovali, musíte se zaregistrovat na radnici v nové obci svého bydliště. Pokud se chystáte volit poprvé a radnice vaší obce vás dosud nekontaktovala, musíte se rovněž zapsat do místního seznamu voličů.

Podrobnější informace k registraci na seznam voličů ve Francii viz níže:

Pokud se ve Francii chystáte volit poprvé Élections : droit de vote d'un citoyen européen en France | Service-Public.fr

Pokud jste se ve Francii přestěhovali Inscription sur la liste électorale : en cas de déménagement | Service-Public.fr

Podrobnější informace k volbám do Evropského parlamentu ve Francii France - Comment voter (europa.eu)

 

 

 

 

 

 

 



Zdroj datwww.mzv.cz
Originálmzv.cz/paris/cz/konzularni_informace/konzularni_agenda_matricni_overovaci/zvlastni_seznam_volicu/vol...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V