Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna 1996 – 1998

 

Středa 13. května 1998

Minulý  Dolů  Další

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vrzáňovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Josef Borák.

Já nicméně vůbec nepochybuji o možnosti předložit pozměňovací návrh k tomu původnímu návrhu, ale nevím, zdali je možné v rámci druhého čtení předložit návrh jenom navrhovateli nebo zpravodajovi a nepředložit ho ostatním. Rozumím tomu, že se obtížně dá vyjádřit tento návrh nějak slovně, ale představa, že ukončíme druhé čtení a někdo by chtěl k návrhu pana poslance Vrzáně třeba přednést pozměňovací návrh, mi přijde docela zvláštní, že bychom tento způsob zvolili. Ale věřím, že se ta věc do konce druhého čtení nějak vyjasní.

Prosím pana poslance Josefa Boráka.

 

Poslanec Josef Borák: Děkuji. Pane předsedající, kolegyně, kolegové, když jsem poslouchal svého předřečníka, tak mne napadlo, jestli bychom uzákonili určitou partituru, tak když někdo bude hrát trochu jinak, jestli nebude hrát protizákonně, jestli bude mít stejné nástrojové vybavení, jestli bude používat stejnou harmonii apod. Protože existuje hodně kapel, třeba vesnické kapely, a tito lidé nejenže neumí tak dobře zahrát, aby to zahráli jako symfonický orchestr, ale tím, že se spletou, budou vlastně hrát protizákonně.

Takže vyjadřuji své znepokojení nad tím, kdybychom celou partituru přijali, asi bychom nepostupovali správně. Bude asi správnější melodii, případně rytmus schválit, ale harmonizaci, nástrojové vybavení apod. bychom měli nechat volně na každém orchestru, který bude naši hymnu hrát.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Borákovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Pavel Dostál, potom pan poslanec Vrzáň.

 

Poslanec Pavel Dostál: Pane místopředsedo, já se omlouvám celé sněmovně. Netušil jsem, že novelou tohoto zákona způsobím takové zdržování. Domníval jsem se, že během dvou minut budeme hotovi, protože jde jen o malou věcnou úpravu.

Poznamenal bych jenom k pozměňovacímu návrhu pana poslance Vrzáně jednu zásadní věc. Novela byla dělána proto, že zákonodárci uzákonili v zákoně o státních symbolech hymnu v úpravě - opakuji v úpravě - Jana Seidla, a to byla ta chyba. Protože zákon mluví o písni ze hry Fidlovačka Františka Škroupa a Josefa Kajetána Tyla. Jestliže pan kolega Vrzáň nyní navrhuje partituru, tak se vlastně dopouštíme téže chyby. Jeho návrh považuji tedy za irelevantní. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Dostálovi. Pan poslanec Prokop rovněž hodlá vystoupit, pak pan poslanec Vrzáň.

 

Poslanec Michal Prokop: Já jsem vlastně chtěl vystoupit na závěr jako zpravodaj. Už bylo řečeno mnohé z toho, co jsem chtěl poznamenat. Chápu snahu pana kolegy Vrzáně o co nejpřesnější a nejvěrnější popis v zákoně, ale domnívám se, že to celé je nesmysl, protože se skutečně jedná o úpravu.

Abyste věděli, pan kolega předložil kompletní symfonickou partituru, která je samozřejmě úpravou Otakara Jeremiáše a Václava Trojana, protože v té hře Fidlovačka tu hymnu bezpochyby hrála kapela v poněkud jiném obsazení, a protože právě už minule v prvním čtení jsme říkali, že kdybychom přijali logiku, že ten, kdo to nezpívá, jak je to uvedeno v zákoně, překračuje zákon, tak skutečně bychom mohli dospět k tomu, že ten, kdo není schopen postavit symfonický orchestr v plném obsazení, by překračoval zákon. Čili já to považuji za nesmysl.

Kromě toho - je mi líto - když se do té partitury podívám, a to už myslím nepatří ani na parlamentní půdu, text hymny je vepsán pod linku, ve které je kompletní pauza, generálpauza po celou dobu, kdy se hraje ten úryvek, který je zde uveden. Je to part pikoly, nikoli pěvecký part, a pod ním je vepsán text. Myslím si, že už grafický záznam toho návrhu svědčí o tom, že ho nelze přijmout.

Já vás prosím znovu, tak jako v prvním čtení, abychom se zachovali rozumně a co nejdříve přijali návrh tak, jak ho doporučil náš výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Prokopovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Vážený pane předsedající, moje faktická poznámka má dvě části. V té první bych chtěl upozornit, že přijetím návrhu kolegy Vrzáně riskujeme velké mezinárodní konflikty, protože např. naše hymna se hraje při většině mezistátních utkáních v hokeji nebo ve fotbale, a to v obsazení, které má ten který stát k dispozici. Takže riskujeme to, že pokud by ji nehrál tak, jak my ji uzákoníme, dostaneme se do mezinárodních konfliktů. Druhá věc - jestli mě moje divadelní paměť neklame, já bych poprosil kolegu Uhdeho, jestli by mě nemohl pomoci, tak v té původní Fidlovačce to zpíval slepý Mareš za doprovodu houslí a ničeho jiného.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Vrzáň, chce-li.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mě mrzí, že má aktivita naráží na takový odpor ze všech koutů této sněmovny. Skutečně mou snahou bylo vylepšit tento zákon. Proto nechápu vyjádření pana kolegy Dostála, že jde o návrh irelevantní. Pokud vím, je možné zde navrhnout cokoli, míru irelevance nechť posoudí zákonodárci.

Faktem je, že jsem zapomněl říci na začátku - za tu připomínku pana kolegy Prokopa děkuji - že text písně je napsán do generálpauzy. To je moje dílo, protože jsem nechtěl dávat text na zvláštním papíru. A protože pikola má generálpauzu, využil jsem toho malého místa, když jsem kopíroval z toho velkého formátu papíru na formát A4, kam by se ten text vešel. Udělal jsem to proto, že první flétna přesně hraje tu melodickou linku, která je i linkou zpěvu. Takže to není náhoda.

K tomu, co řekl pan kolega Borák - já jsem tak trochu čekal, že vstane a bude mít nějakou připomínku, právě nebýt mého návrhu, tak se doteďka dělo přesně to, co pan kolega Borák uvedl. A nebylo mojí snahou uzákonit přesně od noty k notě, od taktu k taktu komplet vše tak, aby to měl někdo považovat za jedinou možnou variantu, která má sloužit jako podklad pro hudební provedení naší hymny. Mně šlo pouze o to, aby se uzákonila klasická verze, a je potom na odpovědnosti aranžérů, zda se odchýlí od harmonie nebo od rytmiky nebo od tempa atd. To, co je v notaci, co má být teď uzákoněno, skutečně nemá ty základní požadavky, které každá hudba asi má mít, jako je třeba harmonie.

Já to nechci dále zpochybňovat. Nebude-li přijat tento návrh, je to v naprostém pořádku, ale domnívám se, že pokud uzákoňujeme znění nějaké skladby, ať už se jedná o státní hymnu, nebo jakoukoli jinou skladbu, že by měla být přesně. A v tomto případě, protože se jedná o dílo nesmírně krásné, bych si velmi přál, aby byla uzákoněna tato partitura jako dílo klasické. Potom nechť aranžéři zváží podle určení, pro kolik je to nástrojů, pro jaké typy hudeb má být určena jejich aranžérská aktivita, jak se tohoto úkolu zhostí. Samozřejmě to, že někdo neumí zahrát to či ono není argumentem a nemůže být považováno za to, že někdo porušuje zákon. Ale zákon týkající se státní hymny jako fundament by měl být podle mého předpokladu uzákoněn skutečně v klasické verzi. Nechť se od toho odvíjejí další. Děkuji.

***



Zdroj datwww.psp.cz
Originálpsp.cz/eknih/1996ps/stenprot/025schuz/s025064.htm
Zobrazit sloupec