PČR, PS 2002-2006, 54. schůze, část 99 (9. 3. 2006)

 

Neautorizováno !


 

(12.20 hodin)
(pokračuje Janeček)

Protože jsem přesvědčen o tom, že tento návrh je svým způsobem jednoduchý, tak ti, kdo se domnívají, že Mezinárodní den žen tam má zůstat, tak podpoří pozměňující návrh; ti, kteří se domnívají, že má vypadnout, tak při projednávání ve druhém čtení dají příslušný pozměňující návrh a bude se o tom hlasovat.

Vzhledem k tomu, jak dopadla hlasování, o kterých hovořila kolegyně Gruntová, tak všichni vědí, že vůle naprosté většiny této Poslanecké sněmovny je, aby tam tento svátek zůstal, čili aby zůstalo MDŽ. Říkám to přesto, že pro mě je významnější Svátek matek. Ale říkám, většinová vůle Sněmovny zcela jistě bude taková.

Čili to meritum, to nové, o čem by se jakoby hlasovalo, je skutečně to, zdali má být Velký pátek svátkem, či nikoliv. A já jsem už upozorňoval ve svém předchozím vstupu na to, že se domnívám, že to je věc velmi významná, nesoucí obrovskou morální zvěst této naší době a že by bylo vhodné ji podpořit. A s Mezinárodním dnem žen určitě Poslanecká sněmovna, abych tak řekl, naloží tak, jak bude její většinové stanovisko, a není v tom žádný problém.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já jsem po dobu zhruba sedmiletého mandátu ve dvou volebních obdobích nepodpořil ještě žádný návrh, kterým by byl jakkoliv rozšiřován či pozměňován seznam státních svátků, z jednoho jediného důvodu. A proto také jsem se přihlásil do rozpravy, abych zcela odmítl část argumentáře, který tady uvedl ve své obhajobě pan senátor i pan předkladatel, neb prostě není pravdou to, co zde uvedl, a já, byť na jeho hlavu teď snáším jakousi kritiku, tak myslím, že by si výrazně ulevil, kdyby uvedl onen zdroj, který mu kvantifikoval odhad ve výši 65 mil. Kč ze soustavy veřejných rozpočtů, protože něco takového je prostě zavádějící, naprosto klamavé sdělení.

My už jsme tady debatu na téma státních svátků vedli několikrát a chtěl bych zopakovat číslo, které tady už několikrát zaznělo. Každý nový státní svátek je zhruba osmi- až devítimiliardovým výpadkem pro naši ekonomiku. Je to jednoduché. Lidé jsou doma, nepracují, nevzniká vyšší přidaná hodnota než ta, která měla vzniknout jejich prací. A jediným způsobem, jak to narovnat, je pokusit se z toho svátku učinit předmět spotřeby. Doufám, že to předkladatel ani nemá na mysli. Doufám, že navržený státní svátek, aspoň tento, se nemá stát předmětem nějaké výrazné a dynamicky rostoucí komerce, v co se například proměnily vánoční svátky a svátky jiné. Není prostě možné stát tady a říkat, že nový státní svátek bude znamenat 65 mil. Kč, protože mzdy musí zaplatit nejenom stát za své zaměstnance - a to prostým výčtem všech zaměstnanců vynásobeno průměrnou mzdou je prostě daleko, daleko více než 65 mil. Kč. Pak jsou to samozřejmě krajské a obecní instituce, které tady pan senátor vyjmenoval. Ale vedle toho je tady přece soukromý sektor, který se bude muset nějakým způsobem vyrovnat s tím, že vyjde-li státní svátek na pracovní den, ubude z fondu pracovní doby jeden pracovní den. Tam, kde pracují lidé v úkole, se patrně dožijí toho, že ten úkol, úkolová mzda nebo časová jednotka na danou pracovní operaci bude zkrácena, protože když podnik má zůstat konkurenceschopný, tak prostě bude muset snížit jednotkovou mzdu na pracovní úkon. A ti, kteří se s tím nevyrovnají, se s tím budou muset vyrovnat tak, že někoho ze zaměstnanců propustí.

Nechci tuto debatu vést zbytečně do šířky a říkat tady nějaké zásadní hodnocení, zásadní soudy, které by odmítaly návrh, který zazněl. Jenom říkám, že je třeba si uvědomit, že takový návrh má mnoho, mnoho souvislostí, a velmi zjednodušeně si zde stoupnout a říci, že pouhopouhé vyčíslení nákladů, navíc uvést jako zdroj Ministerstvo financí, činí 65 mil. Kč a nic více, je zavádějící a nepravdivé.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, pozorně jsem poslouchal pana poslance Janečka a měl jsem takový pocit, že on tady říká, že se snažím jen blufovat. Ale já jsem opravdu tady jaksi říkal to, co si myslím podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Víte, máme takový zvyk ze Senátu - a to koneckonců budeme v úterý posuzovat, když jich tam máme 32 - že nám Senát vždycky vrátí zákon nebo navrhne zákon, kde je něco dobrého a něco špatného. A potom babo raď, že jo. Já jsem tedy slyšel slovo pana kolegy Janečka. A aby to bylo teda jasné, tak já si myslím, že to je právě případ toho zákona, který Senát teď sem předložil.

Navrhuji tedy v té souvislosti, aby Sněmovna odhlasovala vrácení tohoto návrhu Senátu k přepracování. A já dodávám: Přijďte, pánové, s Velkým pátkem a nemastěte tam nic jiného! To je fér.

Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM a některých poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: No, když už hovoříme o Mezinárodním dni žen, pane kolego, měl byste směrem k Senátu říci: Přijďte, dámy a pánové, s novým návrhem.

Kdo se další hlásí do rozpravy? Paní kolegyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přidat doušku k svátku 8. března, který proběhl včerejšího dne. Byla zde pravá část spektra napadána, že opakovaně hlasovala pro vypuštění tohoto svátku z našeho kalendáře. A pan zpravodaj tady také řekl, že by to bylo v rozporu s mezinárodními, a teď nevím, jestli úmluvami, ale že to je nežádoucí z mezinárodního hlediska a je třeba ženám dopřát tento svátek.

Nedávno vyšla statistika v jednom z médií, ve které se pravilo, co si muži přejí od svých žen. Přejí si, aby byly příjemné, laskavé, trpělivé a pracovité. A ve většině případů mají čeští muži představu, že taková žena by měla zajišťovat jejich domácí krb a vychovávat děti. Musím říci, že to je velmi příjemné zjištění a že je to - teď navazuji na návrh zákona, který zde před chvilkou předkládal pan kolega Janeček - určitá cesta k přeměně naší společnosti.

Já vás prosím jako majoritní většinu v této Poslanecké sněmovně, muže: Věnujte úctu, lásku, obdiv a zajištění svým ženám, manželkám, matkám svých dětí. Tím nejlépe vyjádříte to, co ženám patří. Svátek Mezinárodního dne žen je v podstatě majoritní vnímání společnosti a neúcta k ženám, které na jedné straně mají být přívětivé, laskavé, pracovité a mají být doma a na druhé straně jsou v žebříčku hodnot bohužel v této společnosti nejníže, a to jak z pohledu mužů, kteří namnoze jsou přesvědčeni, že tyto ženy trochu nemají doma co dělat. A také ve změně přístupu k ženám, které se rozhodly pracovat. Nebraňte těmto ženám v přístupu k zaměstnání, v přístupu k tomu, aby ony své vzdělání mohly zhodnotit ve funkcích, nebraňte jim v tom, aby mohly dosahovat stejných výdělků jako vy muži.

Mezinárodním dnem žen společenské klima ve společnosti nezměníme. Věnujme ženám úctu, lásku a obdiv nikoliv jednou za rok státní svátek. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Paní kolegyně Hana Orgoníková, zatím poslední přihlášená do rozpravy.

***



Zdroj datwww.psp.cz
Originálpsp.cz/eknih/2002ps/stenprot/054schuz/s054099.htm
Zobrazit sloupec