Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Stříbrnou medaili předsedy Senátu letos získalo 17 osobností, Miloš Vystrčil je ocenil za odvahu pomáhat druhým (28.09.2023)

Perex:

28. září 2023, Praha. Už po dvanácté se na Den české státnosti v Hlavním sále Valdštejnského paláce předávaly Stříbrné medaile předsedy Senátu. Miloš Vystrčil dnes vpodvečer při slavnostním ceremoniálu ocenil 17 významných osobností z oblasti veřejného a společenského života. Podle předsedy horní parlamentní komory se letošní laureáti z vlastní vůle více než jiní ponořili do života druhých, kterým pomáhají.

Laureáti Stříbrných medailí předsedy Senátu 2023

Laureáti Stříbrných medailí předsedy Senátu 2023

„Stříbrné medaile předsedy Senátu nejsou pouze o oceněných. Moc bych si přál, abychom si právě i prostřednictvím oceněných dokázali uvědomit a připustit, že máme navíc. Že máme navíc, pokud se nebudeme oslabovat, ale budeme si pomáhat. Že máme navíc, pokud si nebudeme lhát, ale budeme si říkat pravdu. Že máme navíc, pokud nebudeme šlapat po vlastní historické paměti a nebudeme věřit nesmyslům. Zdrojem spokojeného života není ani závist ani populismus. Zdrojem spokojeného života jsou slušní lidé, kteří žijí ve svobodné zemi,“ řekl v projevu předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil.

Za oceněné pak při slavnostním ceremoniálu promluvil profesor Tomáš Halík, který připomněl, že náš stát názorově patří k západním kulturním hodnotám: „Kéž je Senát České republiky zárukou, že nesejdeme z náročné cesty svobody a demokracie, ústavnosti, právní a politické kultury. Děkujeme Senátu za ocenění a vážíme si toho, co Senát České republiky znamená pro naši svobodu, pro náš stát a občanskou společnost.“

Kromě profesora Halíka za oceněné poděkoval také další letošní laureát Stříbrné medaile, klavírista Tomáš Kačo, který zahrál skladbu ze své tvorby „Stronger Than Yesterday – Nocturne“. Slavnostní ceremoniál dále hudebně doprovodil soubor Bohemia Voice.

Stříbrné medaile předsedy Senátu se udělují od roku 2007 významným osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalších veřejných činitelů, kteří vynikají ve svých oborech nebo svými zvláštními činy či schopnostmi. Předseda Senátu od roku 2012 ocenění předává při příležitosti zářijového Dne české státnosti, příležitostně pak v případě návštěvy významných zahraničních osobností i mimo toto datum.

Seznam 17 laureátů Stříbrné medaile předsedy Senátu pro rok 2023

  • Ing. Dalibor Dědek

    Za odvahu jít do rizika a být příkladem
     
  • Mgr. Miloš Doležal

    Za lipový květ a slova o hrdinech
     
  • prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., dr. h. c.

    Za vytrvalý dialog a obhajobu ctností
     
  • MgA. Tomáš Kačo

    Za originalitu, dřinu a světová pódia
     
  • Mgr. Dagmar Kocmánková

    Za nový prostor a šanci pro přehlížené
     
  • Mgr. Nikol Leitgeb

    Za využití sociálních sítí k dobrým skutkům
     
  • Ing. Vladimír Cibulka, Ing. Michal Čeřovský, Ing. Jakub Řezníček, Mgr. Bc. Josef Šachta (Sharry)

    Za inovace otevírající dveře a chuť do nich vstoupit
     
  • Linda Šejdová, Tomáš Zahradník (Snuggs)

     Za nápad a odvahu prolomit tabu
     
  • Ing. Bc. Daniel Stach

     Za schopnost nadchnout a jednoduše předat složité
  • Anna Stejskalová

     Za sílu žít i pro druhé
  • RNDr. Dina Štěrbová

    Za vytrvalost a pomoc, která hory přenáší
  • prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr. h. c.

    Za výzvu otevřít oči a zaostřit
  • Ing. Jana Tichá

    Za české stopy na hvězdném nebi

Odkazy:

 

Andrea Kubová, 28.09.2023