Úvodní stránka

Publikováno:
9.8.2023
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Domácí průmyslová produkce se v červnu vyvíjela velmi obdobně jako v minulých měsících a pokračovala v mírném meziročním růstu. I tentokrát byl růst způsoben zvýšením produkce pouze v několika málo odvětvích. Hodnota tržeb vzrostla, zatímco nových průmyslových zakázek klesla. Pro české podniky bude v nejbližší době klíčový vývoj v Německu, jakož i reálné kupní síly v tuzemsku,“ uvedl zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce v červnu vykázala meziroční růst o 0,9 %. Jedná se o třináctý růst z posledních čtrnácti měsíců. Za tímto růstem produkce stojí vysoké růsty v několika málo odvětvích, zejména v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení, automobilovém průmyslu a ve farmaceutickém průmyslu.

Meziměsíčně objem produkce vzrostl taktéž o 0,9 %.

Zpracovatelský průmysl rostl méně (o 3,2 %), než bychom čekali na základě výsledků v automobilovém průmyslu (+17,7 %). Řádově rozdílný růst mezi zpracovatelským průmyslem a automobilovým průmyslem byl způsoben poklesem napříč odvětvími v rámci zpracovatelského průmyslu (pokles vykázalo 15 z 22 odvětví, z čehož 5 odvětví pokleslo dvouciferně).

Nové průmyslové zakázky vykázaly meziroční pokles o 5,8 %, což bylo způsobeno poklesem zakázek ze zahraničí (o 7,6 %) i z tuzemska (o 1,9 %).

Tržby vykázaly 2,8% růst, když zahraniční tržby vzrostly o 3,9 % a tržby z tuzemska o 1,6 %. Tato čísla však ukazují nominální růsty, tzn. nejsou očištěna o inflaci, přičemž růst byl do značné míry ovlivněn vývojem cen. Index cen průmyslových výrobců v červnu vzrostl meziročně o 1,9 %, co je nejnižší číslo za posledních 28 měsíců) a index cen dovozců klesl v květnu (data za měsíc červen nejsou prozatím dostupná) o 8,0 %, po kurzovém očištění o 4,4 %.

Data za měsíc červen zkompletovala údaje za 2. čtvrtletí roku 2023. Průmyslová produkce za 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,1 % a tržby o 5,9 %. Nové průmyslové zakázky klesly o 5,8 %.

Průmyslová výroba v Německu v červnu meziročně klesla o 1,5 %, a tak měla na tuzemskou ekonomiku mírně negativní vliv. Nejnovější čísla i předstihové ukazatele predikují hospodářský výkon Německa pro rok 2023 jako stagnaci, případně mírný pokles.

Předstihový indikátor PMI v červenci mírně vzrostl, a sice z červnových 40,8 na hodnotu 41,4. Byť nastal růst, tak stále značně převažují negativní očekávání. Za nepříznivými hodnotami stojí zejména slabá domácí i zahraniční poptávka, která způsobila prudší pokles nových zakázek, na což firmy reagovaly značným snížením objemů výroby. Pozitivní zprávou pro zákazníky je, že čeští výrobci v červenci, již třetí měsíc v řadě, snížili své prodejní ceny.

Největšími bariérami růstu v průmyslu jsou dle konjunkturálního průzkumu ČSÚ nadále nedostatečná poptávka a nedostatek materiálu a zařízení.

 

 

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje i za stavebnictví, k nimž zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavební produkce v červnu přerušila čtyřměsíční pokles, když mírné růsty vykázalo pozemní i inženýrské stavitelství. Počet dokončených bytů taktéž mírně vzrostl, naopak počet zahájených bytů klesl. Je velmi obtížné predikovat, na základě dat za jeden měsíc, zdali se trend obrací do růstové trajektorie. To nám mohou potvrdit až data za následující měsíce, nicméně předstihové ukazatele neindikují pozitivní očekávání.“

Stavební produkce (dle CZ-NACE) meziročně vzrostla o 1,0 %, když výstavba budov vzrostla o 0,2¨%, inženýrské stavitelství o 1,6 % a specializované stavební činnosti o 1,0 %.

Stavební produkce (dle CZ-CC) meziročně vzrostla o 1,0 %, když vývoj v pozemním stavitelství byl mírně rostoucí o 0,7 %, inženýrské stavitelství pak také rostlo o 1,6 %.

Počet zahájených bytů klesl meziročně přibližně o pětinu, tj. o 18,3 %, a počet dokončených bytů naopak vzrostl o 4,0 %.

Stavební produkce za 2. čtvrtletí (dle CZ-CC) meziročně klesla (o 2,6 %), což bylo způsobeno zejména poklesem v inženýrském stavitelství, které vykázalo pokles o 4,2 %. Produkce pozemního stavitelství klesla o 1,9 %.

Stavební produkce za 2. čtvrtletí (dle CZ-NACE) meziročně klesla o 2,6 %, když výstavba budov klesla o 0,9 %, inženýrské stavitelství o 4,2 % a specializované stavební činnosti o 2,4 %.

Saldo indexu důvěry ve stavebnictví v červenci oproti červnu kleslo, a to z hodnoty -14,0 na ‑17,5. Dlouhodobě tak převažují negativní očekávání. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví výrazně nižší.

Největšími bariérami růstu ve stavebnictví jsou dle konjunkturálního průzkumu ČSÚ nedostatek zaměstnanců a nedostatečná poptávka.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/prumysl/komentar-k-vyvoji-prumyslu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-cr-k-vysledkum...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.