Úvodní stránka

Publikováno:
4.1.2017
Autor:

Termín "nejlepší dostupné techniky" (BAT angl. Best Available Techniques) je zaváděn do řady mezinárodních dokumentů zabývajících se problematikou ochrany životního prostředí, protože právě použitím BAT v praxi je dosahováno vysokého stupně ochrany životního prostředí. S ohledem na potřebu jednotného výkladu tohoto pojmu je v čl. 3 bodu 10 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU o průmyslových emisích (IED angl. Industrial Emissions Directive), zavedena definice, která je obecně přijímána pro další mezinárodní dokumenty i pro ostatní legislativu Evropské unie.


Nejlepšími dostupnými technikami se rozumí nejúčinnější a nejpokročilejší stadium vývoje činností a jejich provozních metod dokládající praktickou vhodnost určité techniky jako základu pro stanovení mezních hodnot emisí a dalších podmínek povolení, jejichž smyslem je předejít vzniku emisí, nebo pokud to není proveditelné, tyto emise omezit, a zabránit tak nepříznivým dopadům na životní prostředí jako celek.

V souladu s evropskou legislativou je termín BAT vymezen § 2 písm. e) zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, ve znění pozdějších předpisů, takto:

  • TECHNIKAMI se rozumí jak použitá technologie, tak způsob, jakým je zařízení navrženo, vybudováno, provozováno, udržováno a vyřazováno z provozu;
  • DOSTUPNÝMI technikami se rozumí techniky vyvinuté v měřítku umožňujícím zavedení v příslušném průmyslovém odvětví za ekonomicky a technicky přijatelných podmínek s ohledem na náklady a přínosy, pokud jsou provozovateli zařízení za rozumných podmínek dostupné bez ohledu na to, zda jsou používány nebo vyráběny v České republice;
  • NEJLEPŠÍMI se rozumí nejúčinnější techniky z hlediska dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku.

Souhrn BAT je uveden v referenčních dokumentech BREF , které jsou zpracovávány pro jednotlivé kategorie průmyslových činností. Při určování BAT se přihlíží k hlediskům uvedeným v příloze č. 3 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, ve znění pozdějších předpisů.

Aplikace BAT při stanovení závazných podmínek provozu

Právní předpisy Evropské unie v oblasti integrované prevence a omezování znečištění upravují kolem 50 tisíc zařízení, která se zabývají širokým spektrem průmyslových a zemědělských činností. V rámci České republiky se povinnost aplikace BAT týká provozovatelů zařízení pro šest kategorií průmyslových činností uvedených v příloze č. 1 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, ve znění pozdějších předpisů, a sice: energetika, výroba a zpracování kovů, zpracování nerostů, chemický průmysl, nakládání s odpady a ostatní průmyslové činnosti.

Tyto subjekty mají ze zákona povinnost mít pro provoz zařízení vydané integrované povolení a provozovat zařízení v souladu s vydaným integrovaným povolením. Provozovatel zařízení nesmí bez platného integrovaného povolení zařízení provozovat. Seznam provozovatelů a jejich integrovaná povolení naleznete v rámci informačního systému integrované prevence, který provozuje Ministerstvo životního prostředí.

Integrované povolení

Integrovaným povolením se rozumí rozhodnutí, kterým se stanoví závazné podmínky k provozu zařízení, včetně provozu činností přímo spojených s provozem zařízení v místě a které se vydává namísto rozhodnutí, stanovisek, vyjádření a souhlasů vydávaných podle zvláštních právních předpisů v oblasti ochrany životního prostředí, ochrany veřejného zdraví a v oblasti zemědělství, pokud to tyto předpisy umožňují. Integrované povolení tedy stanoví závazné podmínky provozu dotčeného technologického zařízení a nahrazuje více jednotlivých povolení, souhlasů a stanovisek, které by jinak musel provozovatel zařízení získat. Při stanovení závazných podmínek provozu, zejména emisních limitů, povolovací orgán vychází z nejlepších dostupných technik (BAT) a použije závěry o BAT , aniž by však předepisoval použití jakékoliv konkrétní metody a technologie. Způsob stanovení závazných podmínek provozu je podrobně upraven ustanovením § 14 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, ve znění pozdějších předpisů.

Výjimky z úrovní emisí spojených s BAT

Provozovatel dotčeného zařízení má možnost zažádat o udělení výjimky z úrovní emisí spojených s BAT. Povolující úřad může v konkrétních případech stanovit mírnější emisní limity tzv. výjimky z BAT, než je uvedeno v dokumentech BREF, resp. v závěrech o BAT. Tento postup lze ale použít, pouze pokud odborné posouzení předložené provozovatelem prokáže, že v jeho důsledku nedojde k závažnému znečištění životního prostředí, celkově bude dosaženo vysoké úrovně ochrany životního prostředí a že by dosažení úrovní emisí spojených s BAT popsanými v závěrech o BAT vedlo k nákladům, jejichž výše by nebyla přiměřená přínosům pro životní prostředí. Náležitosti obsahu odborného posouzení jsou uvedeny v příloze č. 3 [doc, 125 kB] Vyhlášky č. 288/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o integrované prevenci.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/prumysl/prumysl-a-zivotni-prostredi/ippc-integrovana-prevence-a-omezovani-znecisteni/refer...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V