Úvodní stránka

Publikováno:
13.6.2019
Autor:
Odbor průmyslové ekologie - 31200

Usneseními vlády č. 669 a č. 670 ze dne 17. října 2018 byly schváleny dva klíčové implementační dokumenty v oblasti udržitelného rozvoje.


Strategický rámec byl schválený usnesením vlády č. 292 dne 19. dubna 2017 a je považován za nejvyšší zastřešující strategický dokument, vyváženě zohledňující ekonomický, sociální a environmentální pilíř (tzn. požadavky z těchto oblastí). Stanovuje v šesti oblastech (lidé a společnost; hospodářský model; odolné ekosystémy; obce a regiony; globální rozvoj a dobré vládnutí) celkem 27 strategických a k nim 97 specifických cílů.

Usnesením vlády č. 669 ze dne 17. října 2018 byl k němu schválen Implementační plán Strategického rámce Česká republika 2030.

Samotný plán implementace shrnuje "závazná" opatření a "nezávazná" doporučení k jednotlivým specifickým cílům. Implementační dokument obsahuje kapitolu týkající se řídící struktury implementace (tuto řídící a kontrolní funkci má plnit předseda RVUR - ministr životního prostředí). Resorty mají exekutivní funkci (naplňují opatření a doporučení obsažené v Strategickém rámci Česká republika 2030 a jeho implementačním dokumentu). MPO je gestorem 18 opatření, spolugestorem 26 opatření a více či méně se činnosti MPO týká 50 doporučení.

Do konce prosince 2020 bude připravena a vládě předložena první oficiální Zpráva o kvalitě života a její udržitelnosti (hodnocení plnění cílů a opatření na základě 192 vybraných indikátorů; zpráva bude zpracována každé 3 roky).

 

Agenda 2030 pro udržitelný rozvoj (Agenda 2030)

Agenda 2030 byla přijata na summitu OSN a obsahuje 17 Cílů udržitelného rozvoje (SDGs). Hlavní implementační platforma Agendy 2030 je Strategický rámec Česká republika 2030, do kterého byly všechny SDGs v různé míře přímo integrovány. K jednotlivým SDGs byla vybrána klíčová opatření ze Strategického rámce Česká republika 2030, doplněná o několik dalších opatření; u všech SDGs pak byla stanovena gesce, vč. stanovení hlavního gestora (MPO je hlavním gestorem SDG 7, 8, 9 a 12), který bude mít zejména koordinační roli.

Usnesením vlády č. 670 ze dne 17. října 2018 byl schválen dokument Implementace Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj (Cílů udržitelného rozvoje OSN) v České republice.

Do konce prosince 2020 bude předložena první oficiální Zpráva o naplňování Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj zahrnující hodnocení plnění všech SDGs ze strany gestorů i spolugestorů a plnění Strategie zahraniční rozvojové spolupráce ČR 2018–2030. Zpráva poslouží jako základ tzv. národního dobrovolného přezkumu v rámci Politického fóra na vysoké úrovni OSN v roce 2021.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/prumysl/prumysl-a-zivotni-prostredi/udrzitelny-rozvoj/implementace-strategickeho-ramce-cr-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.