Úvodní stránka

Publikováno:
11.3.2010
Autor:
Odbor 03200

Strategický rámec přijatý usnesením vlády č. 37 ze dne 11.1.2010 stanoví vizi udržitelného rozvoje v ČR, základní principy udržitelného rozvoje, měřící indikátory a zejména určuje klíčové priority a cíle v pěti vzájemně provázaných prioritních osách.

Nahrazen strategickým rámcem Česká republika 2030, přijatým usnesením vlády č. 292 ze dne 19.4.2017.


Usnesením vlády České republiky č. 37 ze dne 11. ledna 2010 byl schválen Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR.

Dokument připravuje půdu pro celostátní zavedení dobré praxe strategické práce, která je podmíněna vytyčením verifikovatelných cílů v odpovídajících koncepčních a strategických dokumentech s vyčíslenými náklady a dopady, spolu s uvedením závazných úkolů. Zajišťuje systematické sledování situace v České republice z hlediska udržitelného rozvoje pomocí sady indikátorů, obsažených v dokumentu, a reflektuje mezinárodní dokumenty (zejména obnovenou Strategii EU pro udržitelný rozvoj z r. 2006).

Strategický rámec stanoví vizi udržitelného rozvoje v České republice, definuje základní principy udržitelného rozvoje, měřící indikátory a určuje klíčové priority a cíle udržitelného rozvoje, rozdělené do pěti vzájemně provázaných prioritních os. Uplatnění priorit a cílů navržených ve Strategickém rámci má zajistit, aby prosperita české společnosti stála na vzájemné vyváženosti 3 pilířů udržitelného rozvoje — oblasti ekonomické, sociální a environmentální.

Prioritní osy

PO1 — Společnost, člověk a zdraví: se věnuje problematice podmínek pro zdravý život člověka, vytváření harmonické společnosti a demografickému vývoji. Důraz je kladen na mezigenerační a rodinnou soudržnost.

PO2 — Ekonomika a inovace: vymezuje základní rámec pro rozvoj ekonomiky jako neoddělitelného pilíře udržitelného rozvoje ČR, s důrazem na podporu podnikání, zvýšení konkurenceschopnosti, zajištění energetické bezpečnosti státu a zvýšení energetické a surovinové efektivity hospodaření, podporu vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací a rovněž na zkvalitnění a zefektivnění dopravy.

/Poznámka: gestorem zpracování PO2 bylo MPO./

PO3 — Rozvoj území: vychází ze skutečnosti, že veškerý rozvoj je realizován v určitém území. Klíčovým prvkem pro udržitelný rozvoj v území je odpovědný přístup k územnímu plánování a jeho důsledné uskutečňování. Tím budou naplněny požadavky na územní soudržnost i kvalitu života.

PO4 — Krajina, ekosystémy a biodiverzita: se soustřeďuje na péči o krajinu jako základního předpokladu pro ochranu druhové biodiverzity. Dotýká se nejen odpovědného hospodaření v zemědělství a lesnictví, ale i otázek adaptace na změny klimatu.

PO5 — Stabilní a bezpečná společnost: určuje strategický rámec v oblasti společenského uspořádání. Nastiňuje základní principy efektivního fungování státu, veřejné správy a rozvoje občanského sektoru. Neopomíjí ani připravenost na bezpečnostní hrozby a posilování mezinárodních vazeb.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/prumysl/prumysl-a-zivotni-prostredi/udrzitelny-rozvoj/strategicky-ramec-udrzitelneho-rozvo...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.