Úvodní stránka

Publikováno:
5.1.2017
Autor:
31300

Opatření, která Ministerstvo průmyslu a obchodu prosazuje jako zásadní pro zajištění kvalifikovaných lidských zdrojů pro oblast průmyslu.


Ministerstvo průmyslu a obchodu si je vědomo, že zaměstnavatelé v průmyslu se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků některých technických profesí a disproporce mezi počtem odborníků odcházejících do důchodu v nejbližších letech a množstvím kvalitních absolventů klíčových oborů středních a vysokých škol je vážným problémem. Odborné, zvláště pak technické, vzdělávání chápeme jako klíčovou aktivitu pro udržení a posílení konkurenceschopnosti naší ekonomiky. Přestože rezort průmyslu a obchodu není pro tuto oblast gestorem, snaží se podmínky technického vzdělávání ovlivňovat.

Dle našeho názoru je zásadním faktorem pro zlepšení kvality a atraktivity technických oborů spolupráce škol a firem, tj. především co největší množství praktické výuky přímo v reálném firemním prostředí. Z tohoto důvodu jsme v roce 2013 iniciovali změnu zákona o daních z příjmů a zaměstnavatelé spolupracující se školami tak mohou od 1. ledna 2014 uplatňovat daňová zvýhodnění pro investice do vybavení k výuce a pro samotnou výuku žáků a studentů na pracovišti (zákonné opatření Senátu č. 344/2013 Sb.). Dále jsou v rámci programu Školicí střediska OP PIK při výběru zvýhodněny projekty, jejichž součástí je smlouva se školou o možnosti využití školicího střediska i pro odborný výcvik, odborné praxe a stáže žáků a studentů.

S ohledem na to, že vztah k technice je třeba u dětí budovat co nejdříve, prosazujeme návrat povinného dílenského vyučování na základní školy a využívání technických stavebnic ve výuce přírodovědných a technických předmětů. Prostor vidíme i k využívání stavebnic k rozvoji technického myšlení a motorických dovedností už v mateřských školách. Podpořili jsme, spolu se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Rok průmyslu a technického vzdělávání 2015, což byl projekt, jehož cílem bylo zlepšit obraz průmyslu a technických oborů v očích rodičů a dětí. V souladu s tímto cílem je Ministerstvo průmyslu a obchodu partnerem různých soutěží a přehlídek v odborných dovednostech žáků, strojírenstvím počínaje a textilním průmyslem konče. Jsme v neustálém kontaktu se zaměstnavateli a jejich názory se snažíme a nadále budeme snažit prosazovat do vznikajících koncepcí a novel v oblasti vzdělávání. Podporujeme zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky pro všechny středoškolské obory, s výjimkou uměleckých, zdravotnických a sociální péče, a také sektorové dohody, v rámci kterých zaměstnavatelé, politické reprezentace a vzdělavatelé řeší na regionální a odvětvové úrovni problémy nedostatku kvalifikovaných pracovníků.

Systém duálního vzdělávání tak, jak funguje v Německu nebo v Rakousku, je velmi vhodnou inspirací pro přebírání jeho vybraných prvků a jejich modifikaci na podmínky ČR, nicméně s ohledem na zcela odlišnou roli a postavení organizací zaměstnavatelů (svazů, komor) v těchto zemích a u nás není možné ho přebrat beze zbytku. V Německu se jedná o systém přednostně orientovaný na trh práce. Je pro něj typická vysoká míra oborové stratifikace a standardizace profesní přípravy. Odpovědnost za odbornou přípravu žáků je přenesena na hospodářské a průmyslové komory.

Cílem MPO je, aby v ČR bylo do všeobecných oborů zavedeno více polytechnické přípravy a v rámci technických oborů co nejvíce praxe přesunuto do reálného firemního prostředí, aby se žáci a studenti připravovali na soudobých technologiích a byla minimalizována absolventská nezaměstnanost.

Vedle opatření pro zlepšení kvality a atraktivity technických oborů je třeba zmínit ještě jednu zásadní věc, bez které nepůjde efektivně čelit důsledkům negativního demografického vývoje. Prosazujeme existenci systému, v rámci kterého by zaměstnavatelé dávali s cca 5letým předstihem najevo, jakou strukturu absolventů budou potřebovat, což napomůže efektivnímu rozdělení finančních prostředků a nastavení struktury oborů středních, ale v určitém rozsahu i vysokých škol.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/prumysl/zpracovatelsky-prumysl/priority-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-v-oblasti-technick...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.