Úvodní stránka

Publikováno:
1.7.2016
Autor:
Odbor ekologie

Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC angl. Integrated Pollution Prevention and Control) je určitá forma regulace vybraných průmyslových a zemědělských činností pro dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku (voda, půda, ovzduší, odpady) a zabezpečení takových provozních podmínek, které neumožní přenos znečištění mezi jednotlivými složkami životního prostředí.


Logo IPPC

Hlavním cílem IPPC je předcházení a omezovaní znečištění pomocí výběru vhodných, k životnímu prostředí šetrných, výrobních postupů a technologií, tzv. nejlepších dostupných technik (BAT angl. Best Available Techniques). Souhrny evropských nejlepších dostupných technik jsou uvedeny v referenčních dokumentech o BAT (BREF angl. Reference Document on Best Available Techniques), které připravuje Evropská komise ve spolupráci s průmyslem, nevládními organizacemi a členskými státy.

Integrovaný přístup k ochraně životního prostředí je zakotven ve směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU o průmyslových emisích (IED angl. Industrial Emissions Directive), která byla implementována do českého právního řádu zákonem č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a o omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), ve znění pozdějších předpisů. V příloze č. 1 tohoto zákona jsou vymezeny příslušné kategorie jednotlivých průmyslových činností, pro jejichž provoz je nutné integrované povolení.

Proces IPPC je vzájemně propojen s povolovacím řízením, které je v kompetenci krajských úřadů (nebo Magistrát Hlavního města Prahy) a tvorbou, resp. revizí, BREF a závěrů o BAT na národní (TPS - technické pracovní skupiny) a evropské (TWG angl. Technical Working Group) úrovni.

Národní participaci na tvorbě, resp. revizi, BREF a závěrů o BAT mají rozdělenu podle jednotlivých průmyslových činností Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zemědělství. Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc zajišťuje zveřejňování a informační podporu v oblasti BAT a BREF.  

Veškeré dostupné informace k problematice BAT a BREF (včetně stavu revize a národních aktivit v této oblasti) a související agendy naleznete na těchto stánkách. Pokud máte zájem o podrobné informace ke konkrétnímu zařízení či metodické dokumenty týkající se povolování a související agendy, pokračujte na informační systém integrované prevence provozovaný Ministerstvem životního prostředí.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/ippc/popis--177404
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.