Česká národní rada 1990 – 1992

 

Středa 18. prosince 1991

Minulý  Dolů  Další

Poslanec Josef Vondráček: Ve volebním řádu pro prozatímního ředitele Českého rozhlasu bod č. 7: "Prozatímním ředitelem Českého rozhlasu je kandidát zvolen, jestliže obdržel nadpoloviční většinu platných hlasů z počtu odevzdaných hlasovacích lístků." Ne vydaných.

Poslankyně Hana Marvanová: Pane předsedající, mám za to, že nebyla uzavřena rozprava. Mám názor k pozměňovacímu návrhu poslance Bendy. Ráda bych upozornila, že jsme návrh volebního řádu ve výboru pro vědu, vzdělání a kulturu pro volbu prozatímních ředitelů rozhlasu a televize zpracovávali na základě volebního řádu pro volbu kandidátů do funkcí soudců ústavního soudu. Už při minulém plénu se na toto téma vedla diskuse, nakonec se sněmovna shodla na tom, že ti, kteří jsou účastni voleb, to jsou ti, kteří přišli a požádali o vydání a kterým byly vydány hlasovací lístky. A proto z toho důvody také v souladu se schváleným volebním řádem o ústavních soudcích jsme navrhli termín "vydaných hlasovacích lístků". Proto bych vám doporučovala náš návrh akceptovat a nehlasovat pro návrh pana poslance Bendy.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji a ptám se pana poslance Bendy, zda trvá na svém návrhu. (ano)

Dávám tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu k volebnímu řádu, který přednesl pan poslanec Benda.

Kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku? 43

Kdo je proti? 32

Zdrže se hlasování? 37 Pozměňovací návrh nebyl přijat. Čili platí původní znění volebního řádu.

Dále zde byl návrh, který si dovolím spojit s tím, aby se hlasování o pozměňovacích návrzích k rozpočtu konalo až zítra ráno. Myslím, že je to velmi rozumný návrh, protože není záruka, že ve 20 hodin bychom začali hlasovat a protože pozměňovacích návrhů je velká spousta, protáhlo by se hlasování hluboko do noci a nebylo by možno uskutečnit další rozhovory s řediteli atd.

Dávám hlasovat o tomto návrhu, aby projednávání rozpočtu bylo přeloženo na zítra.

Kdo je pro tento návrh? 106

Kdo je proti? nikdo

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Vondráček: Prosím vás, ještě snad pro upřesnění. To znamená, když jsme v návrhu volebního řádu pro ředitele Českého rozhlasu stanovili, že bude zvolen nadpoloviční většinou platných hlasů z počtu vydaných lístků, je analogické totéž pro volbu ředitele České televize? Prosím pane předsedající, kdybyste nechal oba volební řády schválit každý zvlášť.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o schválení volebního řádu pro volbu prozatímního ředitele Českého rozhlasu.

Kdo je pro tento volební řád? 113

Kdo je proti? nikdo

Děkuji. Návrh volebního řádu byl schválen.

Nyní dávám hlasovat o návrhu volebního řádu pro volbu prozatímního ředitele České televize.

Kdo je pro tento návrh? 117 Děkuji.

Kdo je proti? nikdo.

I tento návrh volebního řádu byl schválen.

Je otevřená rozprava. Má ještě někdo k otázce voleb dotaz nebo připomínky? Není tomu tak. Končím rozpravu. A nyní můžeme přistoupit k volebnímu aktu. Všechno je připravené, vyzvedněte si kandidátku a přerušujeme schůzi na 30 minut, aby v této době proběhly volby.

Poslanec Jiří Karas: Dámy a pánové. Volby 30 minut, to jest do 17.55 hodin, v tuto dobu by mohl skončit volební akt a výsledek voleb zítra.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Nebudu dávat hlasovat. Každý odvolí a tím je přerušeno jednání dnešní schůze. Zítra pokračujeme v 9 hodin.







Zdroj datwww.psp.cz
Originálpsp.cz/eknih/1990cnr/stenprot/029schuz/s029017.htm
Zobrazit sloupec