Úvodní stránka

Publikováno:
8.11.2019
Autor:
Odbor 41300

Téma zvyšování energetické účinnosti, resp. snižování spotřeby energie nabývá v posledních letech na úrovni EU na významu. Zvyšování energetické účinnosti je považováno za nástroj k dosažení udržitelných dodávek energie, snížení emise skleníkových plynů a k podpoře konkurenceschopnosti. Významnou oblastí, na kterou připadá 40 % konečné spotřeby energie Unie, je oblast budov.


Snížení spotřeby právě v tomto sektoru má zásadní význam i pro plnění cílů snižování emisí skleníkových plynů, a proto je kladen důraz na zrychlení trendu renovací budov. Na základě principu „stát má jít příkladem“ je uložena podle čl. 5 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti (dále jen „směrnice“) členským státům povinnost každoročně renovovat 3 % celkové podlahové plochy vytápěných nebo chlazených budov ve vlastnictví a v užívání jeho ústředních vládních institucí s energeticky vztažnou plochou nad 250 m2.

Cílem čl. 5 směrnice je splnit alespoň minimální požadavky na energetickou náročnost, a tím dosáhnout snížení spotřeby energie. Právě přístup státu k renovacím a efektivnímu nakládání s energií by měl motivovat k dalším realizacím renovací budov mimo sektor státní správy a iniciovat naplňování Strategie renovace budov ČR.

ČR si v roce 2013 zvolila tzv. alternativní způsob plnění výše uvedené povinnosti. Alternativní přístup umožňuje kombinovat různé způsoby snižování spotřeby energie v budovách ústředních vládních institucí (změny chování uživatelů, „rozsáhlé“ renovace, renovace „malého rozsahu“ atd.).  Mezi opatřeními, která může ČR využít při naplňování závazku čl. 5 směrnice „alternativním“ přístupem, jsou především opatření s ekonomickou návratností do 10 let např. rekonstrukce zdrojů tepla, otopné soustavy včetně zavedení účinné regulace, dále opatření s delší dobou návratnosti, tzn. stavebně technická opatření a taktéž opatření zaměřena na změnu chování při hospodaření s budovami, tzn. měkká opatření.

Pro stanovení výše povinného každoročního snížení spotřeby energie se vychází ze seznamu budov v působnosti čl. 5 směrnice (viz příloha). Takto vytvořený seznam umožňuje identifikovat budovy, které neplní požadavky na energetickou náročnost budov. Objekty pro vytvoření tohoto seznamu byly vybrány v souladu s postupy popsanými v pracovním dokumentu útvarů Komise Pokyny ke směrnici 2012/27/EU o energetické účinnosti, o změně směrnic 2009/125/ES a 2010/30/EU a o zrušení směrnic 2004/8/ES a 2006/32/ES - Článek 5: příkladná úloha budov veřejných subjektů.

Za účelem implementace čl. 5 směrnice byl Ministerstvem průmyslu a obchodu vládě ČR předložen první dokument v roce 2014. Jednalo se o materiál s názvem “Seznam budov v působnosti článku 5 (Příkladná úloha budov veřejných subjektů) směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti, o změně směrnic 2009/125/ES a 2010/30/EU a o zrušení směrnic 2004/8/ES a 2006/32/ES“, který upravoval seznam povinných ústředních institucí včetně budov, na které se vztahovala povinnosti renovace.

Již konkretizovaný plán renovací byl vládou ČR schválen usnesením č. 185 ze dne 16. března 2015. Dokument s názvem „Plán rekonstrukce objektů, v působnosti článku 5 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti, pro rok 2016 s výhledem do roku 2020“ představoval mimo jiné investiční plán rekonstrukce objektů ve vlastnictví ústředních institucí podle pravidel uvedených v čl. 5 směrnice. Realizace plánu byla v roce 2016 vyhodnocena v rámci „Zprávy o plnění „Plánu rekonstrukce objektů v působnosti článku 5 směrnice EP a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti pro rok 2016 s výhledem do roku 2020“, která byla schválena usnesením vlády č. 840 ze dne 21. září 2016.

Původní plán rekonstrukce byl aktualizován v roce 2017 a schválen vládou ČR unesením č. 430 ze dne 5. června 2017. K aktualizaci došlo na základě zamítnutí výjimky pro budovy Vězeňské služby České republiky ze strany Evropské komise. Zpracovaná aktualizace s názvem „Aktualizace Plánu rekonstrukce v působnosti článku 5 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti“ nově zahrnovala budovy této ústřední instituce. Na základě provedených analýz došlo v rámci dokumentu nejenom k revizi souboru budov ústředních institucí spadajících pod povinnost renovace dle čl. 5 směrnice, ale zejména k aktualizaci výše ročního závazku ČR a stanovení závazků jednotlivých ústředních institucí a stav jejich plnění za uplynulé období. Dokument dále obsahuje investiční plán ústředních institucí v oblasti renovací budov v jejich vlastnictví a užívání.

Pro naplnění investičního plánu a splnění povinnosti renovovat své budovy mohou ústřední institucí stejně tak jako jiné organizace veřejné správy čerpat finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí. Pro budovy spadající pod čl. 5 směrnice mohou ústřední instituce využít dodatečné financování z programu Nová zelená úsporám. Podpora je poskytována formou posílení vlastních zdrojů žadatele u schválených žádostí podaných ve vyhlašovaných výzvách v rámci specifického cíle 5.1 Operačního programu Životní prostředí.

Za účelem sledování a vykazování plnění povinnosti ústředních institucí renovovat jsou dotčené instituce povinné dle §9b zákona č. 406/2000 Sb. zaregistrovat budovy v jejich vlastnictví a užívání o energeticky vztažné ploše nad 250 m2 do Systému monitoringu spotřeby energie. Bližší informace o Systému monitoringu jsou dostupné zde.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/energetika/energeticka-ucinnost/strategicke-dokumenty/plan-renovace-budov-ustrednich-vladn...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.