Úvodní stránka

Publikováno:
22.1.2024
Autor:
Odbor energetické účinnosti a úspor 41300


Zásadním ekonomickým prvkem Národního plánu obnovy je Nástroj pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF). Jde o největší nástroj z unijního Plánu obnovy Next Generation EU (NGEU), který má členským státům pomoci řešit hospodářské a sociální dopady pandemie koronaviru a zajistit, aby ekonomiky uskutečnily ekologickou a digitální transformaci a staly se udržitelnějšími. NGEU, který nově doplňuje víceletý finanční rámec EU (VFR), dosahuje výše 750 mld. EUR, z toho 390 mld. EUR jsou granty, 360 mld. EUR půjčky. VFR EU pro roky 2021 - 2027 a tzv. Plán obnovy byl dohodnut na mimořádném jednání Evropské rady v červenci 2020. Po dokončení jednání s Evropským parlamentem ještě došlo ke změnám.

Tento program spravuje investiční a neinvestiční dotace, které se třídí pod jednotlivé komponenty. Komponenty pod správou Ministerstva průmyslu a obchodu, které má v gesci odbor 41300:

  1. Komponenta 2.2.1 Opatření ke snížení energetické náročnosti budov organizačních složek státu

Cílem je komplexní podpora revitalizace budov organizačních složek státu s cílem snížení konečné spotřeby energie a dosažení úspory primární energie z neobnovitelných zdrojů.

Výzva k podávání žádostí o poskytnutí dotace na snížení energetické náročnosti budov organizačních složek státu

  1. Komponenta 2.2.2 Realizace projektů na zvýšení energetické účinnosti systémů veřejného osvětlení

Podpora je zaměřena na renovace a inovace soustavy veřejného osvětlení měst a obcí pro dosažení úspory elektrické energie, včetně přípravy pro dobíjecí stanice ve formě přípravné kabeláže (EV ready).

Výzva k podávání žádostí o poskytnutí dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení 

  1. Komponenta 2.5.3 - Podpora předprojektové přípravy a osvěty, vzdělávání, odborné přípravy a informovanosti v oblasti úspor energie.

Podpora je cílena na odborné vzdělávání a zvyšování odborných kompetencí v oblasti energetických úspor a jejich dosahování. Toto vzdělávání bude povinné v oblastech legislativních norem a novelizací, dobré praxe a dotačních příležitostí.

Výzvy vyhlášené pod komponentou 2.5.3.

  • Mobilní energetická konzultační a informační střediska (M-EKIS) - kvalifikovaní energetičtí odborníci garantovaní Ministerstvem průmyslu a obchodu, jejichž rady jsou poskytovány občanům, státní správě, ale i průmyslu zcela zdarma. Tyto rady se mohou týkat od výběru úsporného osvětlení přes vhodné zateplení, správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb, včetně dotací, tvorbou dotační žádosti i s další administrativou pro její získání. Poradci jsou rozšířeni po celé ČR.

Výzva k podávání žádostí o podporu na M-EKIS

  • Energetická konzultační a informační střediska EKIS. Jedná se o bezplatnou službu poskytující poradenství v oblasti energeticky úsporných opatření. Dotace je určena na podporu poradenské a konzultační služby v oblasti zvyšování energetické účinnosti, propagaci individuálního a národního přínosu energeticky úsporných projektů pro občany, zástupce veřejné správy a podnikatele a předprojektovou přípravu ve formě zpracování Návrhu energeticky úsporného opatření (NEO) pro rodinné a bytové domy.

Výzva k podávání žádostí o podporu na EKIS

  • Energetičtí koordinátoři Místních akčních skupin (EnKo MAS) - dotace má za cíl zvýšit povědomí o způsobech zvyšování energetické účinnosti a šetrném zacházení s energetickými zdroji, propagovat individuální a národní přínos energeticky úsporných projektů pro občany, zástupce veřejné správy a podnikatele, zvýšit informovanost v oblasti inovativních technologií a postupů ke zvýšení efektivnosti užití energie a vyššího užívání obnovitelných a druhotných zdrojů, informovat o dostupných podporách energeticky úsporných projektů v rámci existujících programů podpor a dalších možnostech financování.

Výzva k podávání žádostí o podporu na EnKo MAS

Další výzvy jsou průběžně vyhlašovány a zveřejněny na webových stránkách www.mpo-efekt.cz



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/energetika/uspory-energie/dotace-a-setreni-energie/narodni-plan-obnovy/narodni-plan-obnovy...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V